Yerden ısıtma sistemi nedir sorusunun yanıtı pek çok kişi tarafından araştırılır. Isı kaynağından alınan enerjinin zemine belli aralıklarla döşenen borular vasıtasıyla zemine yayılmasına yerden ısıtma sistemi denir. Zemini ısıtarak işlemin yapıldığı alanın ısıtılması amaçlanır. Yerden ısıtma hakkında merak ettiklerinize yazımızda yer verdik.
Yerden ısıtma sistemi, zeminin üzerine yerleştirilen boruların içerisindeki ılık suyla çalışır. 30 ila 50 derece aralığında bulunan bu su, zemindeki boruların içinde konveksiyonel şekilde gidip gelerek zeminin ısınmasını sağlar. Zeminin üzerine boruların düzgün bir biçimde yerleştirilebilmesi ve eşit aralıklarda olabilmesi için boru şekillendiriciler yerleştirilir. Yerden ısıtma sistemlerinde kombi gibi bir ısı kaynağı gerekir. Kombi, ısı pompası, termosifon gibi ısı kaynakları içerisinde bulundurduğu ısıyı, su ve benzeri sıvılar sayesinde zemine yerleştirilen borulara aktarır. Zeminin ve ortamın ısınması da bu şekilde sağlanır.
Yerden ısıtma sistemi nasıl çalışır sorusuna yanıt arayan pek çok kişi bulunur. İklime ve zemine göre belirli farklı araçlar kullanılabilir. Zemine döşenen boruların üstü kullanıma ve isteğe bağlı olarak farklı türdeki materyallerle kapatılabilir. Zemindeki boruların üzerinde parke, fayans ve mermer gibi zemin malzemeleri kullanılabilir. Klima ısıtıcı amacıyla kullanıldığında oldukça avantajlıdır. Son yıllarda bu avantajlarıyla yerden ısıtma sistemlerinin sıklıkla tercih edilmeye başlandığı görülür.
Yerden ısıtma hakkında merak edilen diğer bir konu ise yerden ısıtma sistemi nasıl yapılır olmaktadır. Yerden ısıtma sistemi öncelikle belirli bir ısı kaynağına gereksinim duyar. Isı kaynağındaki ısının iletilmesi için zemine belli büyüklükte ve aralıkta borular döşenir. Yani yerden ısıtma sistemlerinin kurulumu için detaylı bir tadilat sürecine ihtiyaç vardır. Belirli bir sıklıkla döşenen boruların üzeri şapla kapatılır. Şapın üzerine kullanılan alandaki isteğe göre mermer, parke gibi zemin materyalleri döşenir. Isı kaynağında ortaya çıkan ısı, sıvı bir iletken yardımıyla borulara dağılır. Boruların içinde hızla dolaşan sıvı sayesinde boruların geçtiği her alan eşit şekilde ısınmış olur.
Yerden ısıtma sistemlerinde kaynağından çıkan ısı, boru döşenen her yere ulaşmış olur. Yaşam alanlarında yerden ısıtma sistemi kurulan alanların genişliğine göre ortaya çıkan maliyet değişebilir. Yer sistemiyle elde edilen soba ısıtıcı, oldukça avantajlıdır. Doğru maliyet ve zamanla oldukça pratik bir sistem olarak değerlendirilebilir. Bu sistem, evin her yerine orantılı bir sıcaklık hissi sağlar. Aynı zamanda radyatör gerektirmediğinden alandan tasarruf etmek isteyenler için idealdir. Bu sayede sistem, farklı alanlara kolaylıkla entegre edilebilir.
Yerden ısıtma sistemi avantajları arasında ilk öne çıkan ortamdaki sıcaklığın neredeyse her alanda aynı olmasıdır. Yerdeki boruların içerisinde dolaşan sıvı, ortalama bir hızda ve sürekli olarak aynı hareketi yaptığı için ısınma da bu şekilde gerçekleşir. Borular üzerine yerleştirilen iletkenliği yüksek yer döşeme maddelerine göre ısınma süresi değişebilir. Kalın bir tabakayla üstü örtüldüğü takdirde ısınma süresi yükselebilir. Yerden ısıtma sistemi radyatör, petek gibi araçlara ihtiyaç duymadığı için kullanılan alandaki estetiğe ve mimariye de katkı sunar. Isı için petek kullanılmamasından dolayı müşteriye daha geniş bir kullanım alanı sağlar.
Yerden ısıtma, oldukça geniş alanlara da uygulanabilir. Isıtma sistemlerinin verimliliğinin az olacağı düşünülen geniş kullanım alanlarında yerden ısıtma sistemleri oldukça işlevsel olabilir. Parke gibi ahşap maddelerle yerden ısıtma sisteminin üstünün kapatılması, ortamın kısa sürede ısınmasına olanak sağlar. Yerden ısıtma sistemi nasıl temizlenir sorusuna ise kombi temizliğine benzer şekilde cevap verilebilir. Trendyol’dan ihtiyaç duyduğunuz ve satın almak istediğiniz tüm elektronik ürünlere ulaşabilirsiniz.