Klima; ortamları ısıtmak, soğutmak, mekânın havasını değiştirmek veya nemini ayarlamak gibi temel konfor şartlarını yerine getiren cihaz olarak adlandırılır. Kuşkusuz, insanların bir yerde çalışmak veya yaşamak için belli iç mekân iklim koşullarına sahip olması gerekir. Aksi halde konsantrasyon eksikliği ya da bir takım sağlık problemleri meydana gelebilir. Bu sebepledir ki iklimlendirme cihazları evlerde veya ofislerde tüm bu sebeplerle işlevsel olarak sıklıkla tercih edilir. Isıtma veya soğutma görevine ek olarak ortamdaki nem dengesini de ayarlayabilen bu cihazlar, kapalı alanlardaki nem oranın optimum seviyede kalmasını sağlar. Bu sayede özellikle çocuklarda az nemli ortamların sebep olabileceği boğaz kuruluğu ve göz yanması gibi şikayetleri en aza indirmeye yardımcı olur. Ofis, alışveriş merkezi ya da büyük plazalarda ise yaz aylarında meydana gelen konsantrasyon eksikliği, bunaltıcı hava ve uyku isteği klima modları arasından seçilen “Soğutma” özelliğiyle bertaraf edilerek verimli bir çalışma ortamı yakalanabilir. İklimlendirme cihazlarının bir diğer önemli özelliği olan hava sirkülasyonuyla ortamlardaki toz, polen, duman ve diğer zararlı partiküllerin filtre edilerek dışarı atılması ve temiz havanın içeri verilmesi sağlanır. Bu özelliğiyle alerjik bireyler için oldukça elzem olan bu cihazlar, kullanıldıkları odalardaki havanın temiz, nem oranı açısından dengeli ve uygun sıcaklıkta olmasına imkân verir. Böylece bilinen klima markaları arasından seçim yapıp satın alacağınız bir ürünle uzun vadede kronikleşebilecek sağlık problemlerinin önüne geçip uyku bozukluklarını ilerlemeden durdurmanız mümkün. İklimlendirme cihazları grubunda sayılan bir diğer ürün olan ısıtıcı ise soğuk kış aylarında ortamın ısısını arttırmak için kullanılır. Çalışma ortamlarında soğuk aylarda masa altında kullanılabilen fanlı modellerle konforlu bir iş ortamı yaratılırken sağlık sorunlarının da önüne geçilebilir. Hem leziz yemekler pişirmek hem de ev dekorasyonuna bohem bir hava katmak isteyenlerdenseniz, o zaman kuzineli modeller tam size göre. Bu kuzineli döküm şöminelerle işlevsellik ve estetik buluşurken size de evinizdeki konforun tadını çıkartmak kalıyor. Kısacası Trendyol’da birbirinden farklı çeşitler arasında yer alan iyonizer buharlı ve uzaktan kumandalı, şık ve nostaljik şömine tipi, radyatör tipi, kule tipi, paket tip, pencere tipi ya da portatif iklimlendirme ürünleri her zevke ve bütçeye uygun modelleriyle kullanıcılarını bekliyor.
Kullanım amacı ve yerine göre çeşitlilik gösteren bu ürün grubu içinde birçok ürün yer alıyor. Özellikle küçük metrekareli evlerde ısıyı arttırmak için rahatlıkla kullanılabilen ısıtıcı radyatör, 11 dilimli peteği ve kademeli ısı ayarıyla ortamın dakikalar içinde istenilen sıcaklığa gelmesini sağlar. Uzaktan kumandayla da kontrol edilebilen bu ürün, kapama zamanlayıcısı ve devrilme emniyetiyle evlerde güvenli şekilde kullanıma olanak tanır. Daha çok ofislerde ve diğer çalışma ortamlarında kullanılabilen zemin tipi modellerde kullanılan eliptik sarımlı ısıtıcı teli ile %25 daha fazla verim elde edilirken enerji tasarrufu da sağlanır. Arka panelinde bulunan yansıtıcılarla sıcaklığı yoğunlaştırma özelliğine rağmen el yakmayan ızgaraya sahip bu cihaz, işlevselliğin yanında güvenliğin de düşünüldüğü ürünlerden. Ayrıca zevkinize ve bütçenize uygun ürünler arasından seçeceğiniz bir ısıtıcı ayağı kullanarak bu ürünü daha yüksekte konumlandırmanız da mümkün. Hem ısınmak hem de odanızın dekorasyonuna hoş ve orijinal bir hava katmak niyetindeyseniz, o halde alev efektli modellere göz atmanızda fayda var. Ayrıca bu cihazlar ısıyı önden verdiği için duvara gömmeye de oldukça elverişli. Üstelik iki kademeli olarak ayarlanabilen ısıtıcısından bağımsız çalışabilen değiştirilebilir LED alev efektiyle ortamın havasını istediğiniz biçimde değiştirmeniz de mümkün. Hatta bu ürünün, oturduğunuz yerde kumanda edebileceğiniz sistemi sayesinde ister çıtır çıtır alev sesiyle rahatlayın isterseniz de dilediğiniz müziği dinleyip modunuzu yükseltin. Evlerde rahatlıkla kullanılabilen bir diğer ürün olan kule tipi model ise küçük boyutlu odaları ısıtmak için ideal. Yerden tasarruf ederken ortamı ısıtan bu cihazlar boyutlarının aksine sizi gücüyle şaşırtabilir. Uzaktan da kumanda edebileceğiniz bu ürün, açma ve kapama zamanlayıcısı sayesinde güvenliği üst düzeyde tutarak sizi ve sevdiklerinizi korur. Tüm bu çeşitlere ilaveten iki kademeli ısıtma sistemine sahip olan ısıtıcı fan modelleri ortamdaki sıcaklığı istenilen dereceye getirmeye yardımcı olur. Ayrıca bir yerden başka bir yere kolaylıkla hareket ettirilmesini sağlayan pratik taşıma tutacağıyla sizi zahmetten kurtarır. Son olarak; endüstriyel, matbaa, boya ve tekstil kurutma sistemleri gıda ısıtma ve sıcak tutma sistemleri, plastik şekillendirme sistemleri ve ahşap ön ısıtma sistemleri gibi oldukça geniş bir kullanım alanına sahip infrared ısıtıcı lamba, saniyeler içinde maksimum güce ulaşması ve rüzgârdan etkilenmemesi gibi avantajlarıyla en etkin ısınma ve ısıtma yöntemleri arasında sayılabilir. Sonuç olarak; kullanıldıkları yere, kullanım amaçlarına ve zevke göre değişen bu ürünleri Trendyol’da en avantajlı ısıtıcı fiyatları ile satın alabilirsiniz.
İklimlendirme ürünleri kullanıldıkları ortamın büyüklüğüne, sıcaklığına ve nem derecesine göre seçilmeli ve satın alınmalıdır. Klima çeşitleri iki şekilde isimlendirilir; merkezi sistem klimalar ve bireysel sistem klimalar. Merkezi sistem klimalar genellikle büyük binaların iklimlendirilmesi için kullanılır. Adından da anlaşılabileceği gibi bu tip ürünler suyun ya da havanın merkezi olarak koşullandırıldığı sistemlere sahiptir. Çoğunlukla; birçok bölümünün iklimlendirme ihtiyacının olduğu alışveriş merkezleri, oteller, hastaneler, büyük plazaların ısıtılması, soğutulması ve havasının tazelenmesi için tercih edilir. Bir diğer çeşit olan Bireysel Sistem Klimalar ise kendi içinde gruplara ayrılır. Split, multi split, paket tip, pencere tip ve portatif klima olarak adlandırılan bu grupların her birinde kendine özgü özelliklere sahip binlerce ürün mevcut. Ev tipi olarak da bilinen split modelde bir dış ünite bir de iç ünite vardır. Bu ürün grubu da duvar tipi, yer-tavan tipi, salon tipi, kaset tipi ve gizli tavan tipi olarak beşe bölünür. Her bir bölüm kullanım alanına ve mekâna göre özellikler taşır. Multi split olarak geçen modelde ise bir dış ünite ve birden çok iç ünite bulunabilir. Bu cihazlar, genişleme valfleri dışarıda olduğu için diğerlerine nazaran daha sessiz çalışır. Tüm bu iklimlendirme ürünlerini satın almadan önce yapılması gereken şey ürünün konumlandırılacağı yerin seçiminin doğru şekilde ve işin uzmanları tarafından yapılmasıdır. Daha sonrasında duvar tipi mi, yer tipi mi yoksa diğer çeşitleri mi satın alacağınıza karar vermeniz gerekir. Bu kararı verirken de yine işin ehli profesyonellerden destek almanızda fayda olabilir. Zira bu ürünlerde uygun kapasite tercihi, ürünün boyutundan çok daha önemli olacaktır. Sonrasında evinizin elektrik tesisatını kontrol etmeniz gerekir. Tesisatın iklimlendirme ürününün elektrik ihtiyacını tam olarak karşılayıp karşılamadığından emin olunmalıdır. Ürün seçimi aşamasına geldiğinizde iki cihaz arasında kaldıysanız mutlaka verimi yüksek olanı tercih edin. COP olarak adlandırılan ısıtmadaki verimi ve EER olarak adlandırılan soğutmadaki verimi, yanında gösterilen sayının yüksekliğinde ya da harflerle nitelendirilen enerji verimliliği sınıfından anlayabilirsiniz. Tüm bu özellikler de klima fiyatları açısından çeşitlilik yarattığı için her bütçeden kullanıcı kendisine uygun ürünü rahatlıkla bulabilir. Hatta Trendyol’da belli aralıklarla sunulan klima kampanyaları dönemini takip ederek cebinize en uygun ürünü yakalamanız kuvvetle muhtemel.
Çoğu elektronik cihazda olduğu gibi iklimlendirme ürünlerinde de bakım, ürünün ömrü ve verimi için oldukça elzem bir konu. Belli aralıklarda temizliği ve gerekli diğer bakımları yapılmadığında bu cihazlardan yeterli verim alınamadığı gibi enerji tasarrufunda da beklenilen sonuçlar elde edilemez. O halde evde kendinizin de rahatlıkla yapabileceği temizlik adımlarıyla başlayalım. İşleme başlamadan önce evinizdeki elektrik şalterini indirin ki temizlik esnasında oluşabilecek ciddi kazalar oluşmasın. Bu cihazların filtrelerinin yerleri farklılık gösterebileceği için filtrenin konumunu öğrenmek için ürün kullanım kılavuzundan yardım alabilirsiniz. Filtrenin yerini belirledikten sonra uç kısmından yavaşça çektiğinizde filtreyi çıkartmış olacaksınız. Kullanmadığınız bir diş fırçası ya da elektrik süpürgesi yardımıyla kirlenmiş filtreyi temizlemeye başlayabilirsiniz. Bu arada kirlenmiş herhangi bir klima aparatı varsa onu da aradan çıkarmanızda fayda var. Filtreyi yıkadıysanız onun tamamen kurumasını beklemeniz önemli. Siz siz olun, klimanızı filtresiz çalıştırmayın. Tamamen kuruduğundan emin olduğunuz filtreyi ürüne tekrar yerleştirip cihazı kullanmaya devam edebilirsiniz. Temizlik kısmını, bu iş için özel olarak üretilen sprey ve köpükleri yardımıyla da yapmanız mümkün. Hijyen dışında bakım da bu cihazlar için mühim bir konu. Hem sizin güvenliğiniz hem de ürünün uzun ömürlü olması için, önerilen zaman dilimlerinde markanın servisi tarafından yapılan bakımlar, sizin evde yaptığınız temizlikle birleştiğinde ürün için çift kalkanlı koruma sağlamış oluyor. Böylece hem içiniz rahat ediyor hem de cihazdan maksimum düzeyde verim almış oluyorsunuz.
Klima çalışma prensibi, aslında bir yoğunlaşma döngüsü olarak açıklanabilir. Bu yoğunlaşmayı, belli bir basınçtaki sıvının istenilen sıcaklıkta buharlaştırılması ve tekrar sıvıya dönüştürülmesi işlemi şeklinde özetleyebiliriz. Bu sıvı akışkana basınç uygulanarak ısı emdirilir ve tekrar gaza dönüştürülür. Faz değişimi de denilen bu işlemde çevrim malzemesi göreviyle kullanılan gaz sıkıştırılarak tekrar sıvı hale getirilir. Bu cihazlarda kullanılan özel kimyasal bileşenler sayesinde bu sıvı ve gaz döngüsü sürekli devam ederek ısıtma ve soğutma işlemi gerçekleşir. Kısaca özetlemek gerekirse; cihaz içindeki sıvı soğutulur, ısı emilimiyle faza dönüştürülür, gaz sıkıştırılır, faz yeniden sıvıya döner ve süreç başa dönerek devam eder. Bu iş saniyeler içinde gerçekleşir ve bir göz kırpma süresi kadar kısa zamanda ortamlar istenilen sıcaklığa ve nem dengesine ulaşır. Tabi ki bu işlemlerin hepsinde bu cihazların ana bileşenlerinin rolü büyük. Bir iklimlendirme ürününde dört temel bileşen bulunur. Bunlar; kondenser, evaporatör, soğutucu gaz ve kompresör. Isıyı dağıtmakla görevli kondenser, gazı yoğunlaştırıp sıvı hale getirerek görevini evaporatöre devreder. Evaporatörse ısıyı toplar ve bu ısı sayesinde sıvı kaynar. Yeterli ısıya ulaşan akışkan sıvı, buharlaşır ve tekrar gaz halini alır. Sırayı, cihazın en önemli bölümü olan soğutucu gaz bileşeni alır. Bu bileşen, ısıyı emip tekrar borulara verdikten sonra yoğunlaşarak akışkan hale dönüşebilme özelliğine sahip özel bir gazdır. Bu özelliğiyle de iklimlendirme araçlarında hayati bir rol oynar. Son olarak evaporatörden gelen soğuk gazı sıkıştırarak ısıtan kompresör, gazı soğutması ve sıvı hale dönüştürmesi için görevini kondensere ileterek döngünün tekrar başlamasını sağlar.
Bulunduğunuz mekânı ısıtmak, soğutmak ya da nemini dengelemek için odanın boyutuna uygun bir iklimlendirme aracı satın aldınız. Sırada onu monte etmek var. Montaj işlemi, gerekli şekilde yapılmadığında ciddi sorunlar oluşturabileceği için, işin uzmanı konumundaki profesyonellere bırakılmalıdır. Satın aldığınız ürünün markasına ait servis elemanları tarafından uygulanacak montaj işleminde gerekli birkaç ekipman bulunur. Bunlar; İç ve dış ünitelerdeki gaz akışını sağlayacak bakır borular, bu boruların izolasyonu için gerekli izolasyon malzemesi, iç ve dış ünitelerdeki elektrik akışı için ara bağlantı kabloları, drenaj hortumu, enerji kablosu, montaj kiti, konsol, terminal ve makaronlardır. Bakır boruların büyüklüğü bu cihazların BTU değerine ve soğutucu gaz çeşidine göre değişmekle beraber genellikle 30 ila 50 metredir. Bu bakır borular sayesinde gaz akışı sağlanır. Bu boruların her türlü hava koşulunda sağlam kalabilmeleri ise dışlarını kaplayacak izolasyon malzemesiyle mümkün hale gelir. Bu malzemeler çoğunlukla 50 metrelik rulolar halinde satılır. İç ve dış ünitelerdeki elektrik akımını gerçekleştiren ara bağlantı kabloları; sarı, yeşil, siyah ve kahverengi şeklindedir. Topraklama için kullanılanlar sarı ve yeşil olanlardır. Drenaj hortumuysa isminden tahmin edileceği üzere soğutma esnasında ortaya çıkan suyun dışarı atılmasına imkân verir. Bu hortumlar, zarar görmemesi için açılabilir özellikte üretilir. Bu cihazların montajı için gerekli bir diğer ekipman olan enerji kabloları iklimlendirme araçlarının enerji alabilmelerine yardımcı olur. Bazı cihazların kutusunun içinde montaj kiti bulunabilir. Bazılarındaysa ayrıca satın almak gereklidir. Montaj kiti, montaj için gerekli malzemelerin bir arada bulunduğu bir settir. Dış ünitenin takılması için gerekli olacak konsol ise ürünün duvara monte edilmesinde ihtiyaç duyulan metal bir aparattır. Konsol seçimi yapılırken iklimlendirme aracının dış ünitesinin boyutuna göre hareket edilmesi gerekir. En basit haliyle açıklamak gerekirse terminal ve makaronlar, cihaza enerji girişi ve enerjinin cihaz içindeki dağılımından sorumludur. Montaj için gerekli malzemeler listesini tamamladığımıza göre, sıra montajın nasıl yapıldığında. Ev tipi klimalar genellikle iç ve dış ünite olarak iki parçadan oluştuğu için, ürünün montajı iki aşamalı olacaktır. Öncelikle iç ünitenin yerleştirileceği duvarın belirlenmesi ve işaretlenmesi sonrasında oluşacak hataları ortadan kaldırmak için faydalı olacaktır. Burada unutulmaması gereken adım, iklimlendirme aracının içindeki havanın nemi sebebiyle oluşacak suyun dışarı atılabilmesi için, cihazın 3 derecelik eğimli açıyla duvara monte edilmesidir. Sonrasında montaj plaketini, ona uygun büyüklükteki dübel ve vidalarla alana sabitleyin. Bu işlemi yaparken plaketin duvara tam olarak değmesini sağlamalısınız ki sonradan ses çıkartma ya da su akıtma sorunu yaşanmasın. İç ve dış ünite arasındaki tüm gerekli bağlantıları yapabilmek adına gerekli alanlarda bakır borular, drenaj hortumu ve elektrik kabloları için delikler açın. Açtığınız deliklerden hortum ve kabloları geçirin. Drenaj hortumunu yerleştirirken aşağıya doğru eğimli olmasına özen gösterin. Aksi halde suyu tahliye etmesi zorlaşacaktır. Bu hortum iç üniteden çıktıktan sonra su içine ya da drenaj kanalına doğru yönlendirilmemelidir. Ayrıca hortum üzerinde kıvrımların da oluşmamasına dikkat edin. Bu işlemin sağlamasını yapmak için cihazı soğuk modda çalıştırırken drenaj tavasına su dökülebilir. Bakır borular ve diğer kablolar izole edilmeli ve hareket etmeleri engellenmelidir. Dış ünitenin de konsola yerleştirilip ve iç üniteyle bağlantısı yapıldıktan sonra bağlantı noktalarında gaz kaçağı olup olmadığı kontrol edilir. Tüm bu işlemlerden sonra cihaz kullanıma hazır duruma gelir. Montajda dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan bazıları ise ürünün merdivenlere, bina çıkışlarına ya da koridorlara yerleştirilmemesi, monte edilecek yerin yakın civarında ısı kaynağı olmaması gerektiğidir. Aksi halde hem cihaz zarar görebilir hem de kullanım açısından siz ve sevdikleriniz için tehlike arz edebilir. Siz de evinizdeki ya da ofisinizdeki havayı temizlemek, ısıtmak ya da soğutmak ihtiyacı içindeyseniz Trendyol’da bulunan birbirinden farklı marka ve modeldeki iklimlendirme ürünlerine göz atabilir, en avantajlı fiyatlarla satın alabilirsiniz.