Isıya maruz kaldığında renk değiştirecek şekilde formüle edilen termal rulo, kopyalama ve dijital baskı için üretilen kağıt türleri arasında yer alıyor. Dijital baskı kağıdı olarak da bilinen termal rulo kağıt, kaplamalı veya kaplamasız olarak farklı kalitelerde bulunuyor. Kağıt kalitesi baskı yöntemlerine göre elektrik yükü, termal, manyetik ve mürekkep püskürtme olarak farklı işlemlere uyacak şekilde değişkenlik gösterebiliyor. Dijital baskı kağıtları tüm işlemlerde boyutsal kararlılığını, kıvrılmaya ve kırışmaya karşıtı yapısını, yüksek yüzey mukavemetini ve yüzey dokusunu korumayı başarıyor. Termal kağıt rulo, termokromik özelliğini koruyarak tüm dijital baskı işlemlerinde ısıtıldığı alan üzerinde basılan şekil veya harfin görünümü siyaha dönüştürüyor. Böylelikle kompakt ve hafif cihazlarda kolaylıkla kullanılabiliyor. Baskı aparatının kaplanmış termal kağıt üzerinden ısı vererek geçtiği baskı üretme fonksiyonu ile bilinen dijital baskı işlemi, işleme uyum gösterecek yapıda kağıtlarla kullanılabiliyor. İşleme özel kaplamaya sahip kağıtların ısı gören alanı siyaha dönerek basılacak görüntünün oluşması sağlanıyor. Genellikle iki renge sahip termal yazıcılar, farklı ısı uygulamalarıyla siyah ve diğer renkleri oluşturuyor. Diğer renkler arasında yaygın olarak kırmızı bulunuyor. Termal transfer baskı ise termal baskıdan farklı olarak ısıya duyarlı kağıt yerine ısıya duyarlı şerit kullanan ancak benzer baskı aparatı kullanan yöntem olarak biliniyor. Termal baskı işlemi için cihazın termal kafası, silindir ve yay gerekiyor. Termal kafa ısı üretirken silindir kağıdı besleyen kauçuk yapıyı oluşturuyor. Yay ise termal başlığa basınç uygulayarak ısıya duyarlı kağıt ile temas etmesini sağlıyor. Yazdırma işlemi için termal başlık ile silindir arasına yerleştirilen kağıt, yazıcının gönderdiği elektrik akımına bağlı ısıtma devrelerini harekete geçirerek verilen ısıyla renklendirme katmanını etkin hale getiriyor. Isıtma devreleri küçük ve yakın aralıklı noktaların bir araya gelmesiyle çizgi oluşturuyor. Kağıt üzerine bir boya ve katı halde karışım haline getirilmiş bileşiklerin bir kombinasyonu veriliyor. Bu kombinasyon erime noktasına üzerinde ısıtıldığında reaksiyona girerek renkli bir form oluşturuyor. Hızlı şekilde tekrar katılaştığında ise değişen form yarı kararlı durumunu koruyarak kağıt üzerine işlenebilir hale gelmiş oluyor.
Termal rulo nedir sorusuna kağıt yüzeyinin katı haldeki boya karışımının maruz bırakıldığı ısı seviyesine göre işlenebilir hale getirilmiş formu olarak yanıt verilebiliyor. Genellikle siyah renge dönüşen kağıt boyanın asitle bir araya geldiğinde verdiği reaksiyona göre kırmızı veya mavi şekilde kağıt üzerine işlenebiliyor. Bisfenol A olarak bilinen bu asit türü polikarbonat, epoksi reçinesi, polisülfon gibi önemli plastiklerin yapımında rol alıyor. Alev alacak şekilde verilen ısı kağıdın rengini bozabilirken kağıt üzerinde hızla kaydırılan herhangi bir cismin iz bırakmasını sağlayacak seviyelerde üretilen ısı, rengin aktive olmasına yetiyor. 1993 yılında üretilen ilk çok renkli termal rulo mürekkebe ihtiyaç duyabiliyorken 2007’de üretilen sıfır mürekkep sistemi sayesinde termal baskı teknolojisine sahip üç ayrı renklendirme katmanına sahip kaplamalar elde edilebiliyor. Termal transfer, lazer baskı, elektrofotografi, mürekkep püskürtmeli baskı gibi endüstriyel ve depo barkod uygulamalarının yerini benzin pompalarında, yazar kasalarda ve kiralık araba makbuzlarında yaygın olarak kullanılan termal baskı yöntemi alıyor. Termal kağıt rulo, termal baskı sistemine sahip yazıcıdan gelen ısıyla basılabilen bir kayıt ortamı olarak tanımlanıyor. Görüntü, termal kağıdın seçilen alanı termal baskı başlığı üzerinden geçtiğinde baskı mürekkebi olmadan ısı ile oluşturuluyor. Küçük ve kompakt termal rulo kağıt yüksek güvenilirliği ve rahat kullanımı sayesinde etiketler, biletler, POS fişleri, tıbbi çizelgeler gibi birçok alanda tercih ediliyor. Termal kağıt bir temel kağıt ve birkaç özel kaplama katmanında meydana geliyor. Kayıt tarafı ön kaplama katmanı ve termal katman ile kaplanarak ısıya duyarlı hale getiriliyor. İlk katman özellikle termal kağıt teknolojisi için geliştirilmiş temel kağıdı oluştururken temel kağıt termal tabakayı ifade ediyor. Ön kaplama tabakası, termal tabakanın ısı yalıtımını, pürüzsüzlüğünü, homojenliğini ve sabit hale gelmesini sağlıyor. Termal katmanın amacı ise termal reaksiyona sahip görüntüler üretmek oluyor. Uygulama esnasında boya, geliştirici ekipmanlar ve kağıdı duyarlı hale getiren kimyasallarla bu tabakadan dolayı ısınan bölgelerdeki kağıt yüzeyi kararıyor. Termal baskının yüksek dayanıklılığa ihtiyaç duyduğu durumlardan termal katman üzerine son bir katman uygulanabiliyor. Bu noktada yapıştırıcıya karşı kağıdın daha basılabilir hale gelmesi ve ters tarafında bulunan yüzeyi daha korunaklı hale getirmek için arka taraf ek bir tabakayla kaplanıyor. Ek kaplama olarak üst katman için su, yağ, solvent gibi maddeler kullanılırken arka taba için antistatik elektrik işlemi görebilecek ve yapışkana karşı bariyer oluşturabilen malzemeler uygulanıyor.
Sahip oldukları yüzeye, gösterdikleri renklere ve kullanım alanlarına göre üç farklı termal kağıt türü bulunuyor. Odunsuz kağıt da denilen bond kağıdı, tek katlı yapısı ve işlem esnasında mürekkep veya kartuşa ihtiyaç duyduğundan yüzeyinde termal kağıtta bulunan parlak katman görünmüyor. Yüzey üzerinde iz bırakmamasının yanı sıra herhangi bir darbede renk değiştirmiyor. 2 -4 kata sahip karbonsuz kağıtlarla beyaz, pembe, sarı ve mavi renklerde basım yapılabiliyor. Bu tip fişleri yazdırmak için mürekkep ve kartuş gerekiyor olsa da diğerinden farklı olarak kağıt katmanları arasında bazı kimyasallar bulunuyor. Bu sayede yazıcı birinci katmadaki silindir basıncını ortadan kaldırdığında ikinci ve üçüncü katmandaki içerik birinci katmana kopyalanıyor. Mürekkep veya kartuş yerine ısıya ihtiyaç duyan termal rulo kağıtlar ise boya kimyasalları ile kaplanan pürüzsüz yüzeyi ile öne çıkıyor. 8 cm termal rulo kağıtlar özellikle POS cihazları için tercih edilirken 80x80 termal rulo çeşitleri büyük işletmelerde veya bazı yazarkasa türlerinde kullanılıyor. Hızlı yazdırma işlemi sağlayan 80x40 termal rulo kağıtlar kartuş ve şerit gibi ekstra sarf malzemesine ihtiyaç duymuyor. Termal rulo kağıt fiyatı, kullanılacak cihazın özelliklerine, uzunluğuna ve kağıdın katman kalitesine göre farklı değişkenlik gösteriyor. Makinenin hangi boyutlarda kağıt kullandığını tespit etmek olası iadelerin ve ekstra harcamaların önüne geçebiliyor. Yaygın olarak 80mm termal rulo kağıtlar kullanılıyor olsa da cihaz boyutu, çapı ve rulo bölmesi ölçülerek doğru rakamlara ulaşmak mümkün oluyor. Kağıt hassasiyeti de ideal termal kağıda ulaşmada etkili oluyor. Yüksek veya düşük hassasiyete sahip rulolardan herhangi birinin seçimi, yalnızca fişin görüntü kalitesini ve raf ömrünü etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda bazı operatörler için büyük tasarruflar sağlayabiliyor. Kağıt kalitesi ise parlaklık dikkate alındığında tespit edilebiliyor. Baskı kalitesini mürekkebin okunabilirliği ve yüksek kontrast seviyesi belirliyor. Daha yüksek kontrasta sahip 56x16 termal rulo kağıtlar yüksek fiyatlarda sunulabilse de bu kağıt tipleri profesyonel görünüme sahip sonuçlar veriyor. Düşük kaliteli kağıtlar ise işlem sırasında sıkışmalara ve cihaz arızalarına neden olabilecek toz biriktirme sorunlarına neden oluyor. İhtiyacınız olan termal rulo kağıt setlerine güvenilir ve hesaplı alışverişin adresi Trendyol sayesinde ulaşabilirsiniz. Farklı uzunluklarda ve yüksek kağıt kalitesine sahip termal rulo seçeneklerinden dilediğinizi sepetinize ekleyin, keyifli alışverişin tadını çıkarın!