İlgili Kategoriler
Araç Marka ve Model
Fiyat
Fiyat Geçmişi
Satıcı Tipi
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_APPROVE_SELLER_TITLE
Onaylanmış Satıcı
Türkiye’de veya uluslararası olarak yüksek bilinirliğe sahip markaların resmi satıcılarına “Onaylanmış Satıcı” rozeti verilir.
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_SUCCESSFUL_SELLER_TITLE
Başarılı Satıcı
Trendyol’daki son 6 ay performansıyla yüksek müşteri memnuniyeti sağlayan, kaliteli ve güvenilir hizmet veren satıcılara “Başarılı Satıcı” rozeti verilir.
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_AUTHORIZE_SELLER_TITLE
Yetkili Satıcı
Onaylanmış markaların resmi satıcılarının satışa sunduğu, ilgili markanın ürünlerine “Yetkili Satıcı” rozeti verilir.
Satıcı Tipi Nedir?
"

Z Rot

" araması için 13599 sonuç listeleniyor
Genel Markalar Z ROT ON INSIGNIA 09 > 350617

Genel MarkalarZ ROT ON INSIGNIA 09 > 350617

177,67 TL
Sepete Git

Z Rot Modelleri ile Aradığın Ürünler

Araçlar, içerisinde yer alan parçaların uyumlu ve dengeli biçimde çalışması sonucu sağlıklı sürüş deneyimlerini sunar. Her bir parça, farklı bir sistemde görev yapar ve birbirlerini doğrudan olmasa dahi muhakkak dolaylı yoldan etkiler. Aracın en önemli sistemi içerisinde ise denge sistemleri yer alır. Denge sistemleri içerisinde; aracın dış faktörlerden en az biçimde etkilenmesi, sağlıklı yol kat edilmesi için gerekli ekipmanlar yer alır. Z Rot da bu ekipmanlar arasında bulunur. Bir diğer ismi ile denge rotu olarak bilinen Z rot, tekerlekler arasındaki hareket akımını gerçekleştirir. Bir tekerleğin aşağı ve yukarı yönlü hareketlerini, denge çubuğu aracılığı ile diğer tekerleklere ileten süspansiyon sisteminin önemli bir parçası olan Z rot, sürüş konforunu sağlamak adına görev yapar. Bu süspansiyon sistemi bağlantısı, araçların virajlarda fazla kaymaması ve virajlarda sürücünün direksiyon hâkimiyetini daha kolay sağlaması için hayati önem arz eder. Aracın sağa – sola kayması, savrulması gibi olumsuzlukların yaşanmasının önüne geçer. Bir ucu amortisöre diğer ucu denge koluna bağlanan Z rot, en kısa özet ile tekerleklere hareket aktarır. Hareket iletimi olduğunda devreye giren bu ekipman, gaza ve frene basıldığı anda çalışır. Aynı zamanda amortisörlere bağlanan viraj demirleri görevlerini, bu denge rotu sayesinde yerine getirir. Şekil itibariyle “ Z ” harfine benzediği için ülkemizde bu ismi alan parçanın diğer isimleri: Viraj denge çubuğu, askı rotu, denge rotu, sallanma önleyici çubuk olmak üzere çeşitlenir. Z rot başı haricindeki diğer isimler parçanın işlevleri göz önüne alınarak verilse dahi en bilinen ismi, formundan dolayı verilen isim olarak karşınıza çıkar. Araçların her tekerleklerinde mutlaka bir tane Z rot bulunur. Çok eski modellerde ise arka tekerleklerde bulunmayabilir. Temel görevine bakılacak olursa; karşılıklı yerleşen tekerleklerin aşağı ve yukarı yönlü hareketlerini birbirlerine ileterek aracın bir bütünlük içerisinde sağlıklı, dengeli çalışmasını sağlamak olan bu parçalar oldukça değerli bir yere sahiptir. Ani dönüşlerde ve virajlarda demiri amortisöre bağlayan ekipmanlar, askı işlevlerini bu şekilde yerine getirir. Bazı araçlarda viraj demiri bulunmayabilir. Viraj demiri bulunmayan araçlarda ise Z rot, süspansiyon salıncağını ve amortisörü birbirlerine bağlayarak bağlayıcı görevini başarılı biçimde ortaya koyar. Gerçekleşen bu bağlantı, keskin dönüşlerde ve virajlarda yaşanan fazla yüklenmenin getirdiği yükü tekerlekler arasında dengeli olarak dağıtır.

Z Rotun Çalışma Prensibi

Z Rotun Çalışma Prensibi

Bir otomobilde iki adet bulunan viraj demiri, U veya Z harflerini andıran şekli ile aracın dengeli biçimde çalışmasını sağlar. Bir tane Z rot, ön kısımda bulunan iki tekerleğin bağlı olduğu süspansiyonları birbirine bağlar; bir diğer ise aynı işlemi arkadaki iki tekerlek için gerçekleştirir. Temel görev olarak; aracın yana devrilmesini, virajda aracın herhangi bir tarafa savrulmasını ve hız ne olursa olsun sürüş esnasında dengenin bozulmasını engellemek amacıyla yer alır. Araç içerisine burçlar vasıtasıyla bağlanan parçalar genellikle çelikten imal edilir. Z rotun mühendisler tarafından yaratılma süreci ise belirli aşamalardan geçerek günümüze ulaşır. Araçlar herhangi bir virajda kütlelerini dışa doğru verir, sürücünün hâkimiyetinin dışında gerçekleşen bu kayma durumu doğal karşılanır. Araçların kütlesi, virajın dışına kaydığı zaman viraj yönünde bulunan tekerleklerin yer ile teması azalır. Bu durumun akabinde viraj yönünün tersindeki tekerleklerde fazladan yük binme durumu gözlenir. Aşırı yük binmesi durumunda sürücü hâkimiyeti sağlayamaz ve direksiyon sürücü komutlarına cevap veremez hale gelir. Bu durumu fark eden mühendislerin ellerinden çıkan viraj demiri, iki süspansiyonu bir çelik vasıtasıyla birbirine bağlar. Bu çelik demirin mekanizması şu şekilde işler: bir ucu yukarı bükülen çeliğin diğer ucu da aynı zamanda yukarı burkulur. Aynı anda yukarı burkulan uçlar, her iki lastiğin de araç şasesine eşit yakınlıkta tutulmasını sağlar. Bunun sonucunda araç ağırlığının dışarıya dağılması önlenmiş olur. Hem araç içindekilerin can güvenliği, hem de aracın yapısı söz konusu olduğunda Z rot hayati önem taşır. Örneğin; bir viraja girildiği zaman araç içindekilerin vücudu dönüş yolunun tam tersi istikamete çekilir. Bu çekilme durumu, kişiler farkında olmasalar dahi aracın tüm parçaları için geçerlidir. Arabanın dış kısmı yola doğru itilir ve bu kısmın yükseldiği gözlenir. Otomobilin gövde kısmı dönüş yönünün tam tersine doğru 10 – 30 derece arasındaki bir değerde yükselir. Çok sert ve hızlı girilen virajlarda bu değer çok daha fazla olur ve sonucunda lastiklerin zemin ile bağlantısı kesilerek istenmeyen kazaların yaşanması durumu söz konusu olur. Mühendislik harikası Z rot; dış lastiklere fazla iç lastiklere ise daha az ağırlık koyma eğiliminde üretilir. Bu yapı, savrulmayı en aza indirecek şekilde tasarlanır. Aynı zamanda direksiyon kontrolünü de artıran viraj demiri, sürüş deneyimleri için hayati bir yere sahiptir. Megane 2 z rot, fluence z rot, linea z rot, fiorino z rot, egea z rot, doblo z rot, connect z rot, focus 1 z rot, opel astra z rot kullanıcılar tarafından en çok aranan z rot çeşitleridir.

Z Rot Arızası Nasıl Anlaşılır?

Z Rot Arızası Nasıl Anlaşılır?

Araç gövdesinin dönüş boyunca dümdüz kalabilmesi, sürücünün hâkimiyeti çok daha kolay sağlayabilmesi ve ağırlığın dört tekerleğe de eşit dağılabilmesi adına hayati bir işlevi olan Z Rot; pek çok kazanın önlenmesinde başrolü üstlenir. Yapı ve form gereği oldukça dayanıklı olan bu parça da her otomobil ekipmanı gibi arızalanabilir. Birbirine bağlanmış parçaların her yönde dönebilmesini sağlayan bağlantı olan mafsal, Z rotlar için de geçerli bir kavram olarak karşınıza çıkar. 2 tarafı mafsallı bir parça olan viraj demiri her mafsal gibi zaman içerisinde yıpranabilir. Zamanla hareket eden yüzeyler birbirini aşındırır ve boşluklar oluşur. Bu boşluklar nedeniyle parça kararsız olarak çalışmaya devam eder. Z rot arızasını anlamak için dönüşlerdeki hislere ve seslere dikkat edebilirsiniz. Özellikle keskin virajlarda dönerken bağlantı noktalarında kopma sesine benzeyen sesler duyabilirsiniz. Kasislerin ve tümseklerin yoğun olduğu yollarda seyahat eden araçların başına Z rot arızalanması gelebilir. Bu yollarda sürme esnasında işitilen tıkırtı sesleri arızanın belirtileri arasında yer alır. Normal sürüş esnasında sağa ve sola dönüşlerde gıcırtı sesi gelebilir. Eskiye nazaran virajlara girildiğinde keskin hareketler sergileyen araçlar, bir metalin kopmasını andıran sesler çıkararak arızayı sürücülere bildirir. Bu sesin kasis ve çukurlarda yoğun duyulduğu gözlenir. Virajlardan dönüş esnasında kabiliyet düşer ve lastiklerin kararsız duruşları sürücüler tarafından hissedilir. Z rotu kontrol etmek için elinizle veya levye aracılığıyla parçayı sallayarak boşlukları inceleyebilirsiniz. Eğer boşluklar yoğunsa ve hissediliyorsa arızadan emin olabilirsiniz. Temel görevi bir tekerin aşağı yukarı hareketlerini denge kolu aracılığı ile karşı tekerleğe iletmek olan Z rot, aracın dengesinin her an korunmasını sağlar. Bu koruma sürecinde arızalanmalar elbette görülür. Bu arızaların görülmesinin asıl sebebi, araçların bozuk olan yollara karşı verdiği bir direnç örneği olarak karşınıza çıkar. Parça olarak bakıldığı zaman esasında hassas ve sert güçlere karşı dayanıklılığı düşük olan bir materyal olmasına karşın araç içerisinde tam tersi bir performans sunar.

Süspansiyon üzerine konumlanan viraj demirleri, konumlandırıldığı yer itibarıyla uzun süre dayanıklı bir yapıya kavuşur. Bu dayanıklı yapının uzun süre korunması için normal yollarda ilerlemeniz gerekir. Asfaltı olmayan veya bozuk olan yollara sürekli maruz kalan aracınızda Z rotlar bozulmaya eğilim gösterir. Her 15.000 kilometrede bir viraj demirlerinizin bozulduğunu gözlemliyorsanız bu durum aracınızın sağlıksız yollarda fazla zaman geçirdiğinizin göstergesi olarak karşınıza çıkar.Sürücülerin direksiyon hâkimiyetinin artması ve aracın denge ile alakalı herhangi bir sorun yaşamaması adına önem arz eden Z rotların arızaları da bir hayli önem taşır. Arıza sonucu gerekli değişim işlemi araç türüne göre periyodik olarak yapılır. Sol ve sağ bağlantıları farklı bir yolla değil bir takım olarak yapılır. Aynı bağlantı şekli hem sol, hem de sağ rot için takım halinde sağlanır. Her marka ve model araç için farklı özellikleri bulunan viraj demirleri, özel bir işleme tabii tutulur. Orijinal parça seçimi yapılması bu noktada en önemli husus olarak karşınıza çıkar. Aracın sürüş deneyimin iyileştirilmesi için süspansiyona eklenen Z rotlar, dengeli ve güvenli yolculuklar için hayati öneme sahiptir. Viraj demirlerinizin bozulması durumunda değişim yapmamanız halinde belli başlı sorunlar yaşamanız kaçınılmaz hale gelir. Bu sorunların ilk sırasında duyma ihtimaliniz olan gürültülü sesler gelir. Normal olmayan rahatsız edici sesler, sürüş esnasında sürücülere ve araç içerisindekilere kendilerini hissettirir. Aynı zamanda viraj dönüşlerinde araçlar çok keskin hareketler sergiler ve direksiyon üzerinde kontrol azalır. Z rotların her iki ucunda da körüklü darbe emiciler bulunur. Arıza esnasında bu emiciler de bozulacağı için her çukura veya tümseğe girişte güç doğrudan Z rot lastiği üzerinden geçer. Bu da zamanla viraj demirinin bükülmesine, eğilmesine hatta bir süre sonra kırılmasına neden olur. Z rot kolu kırılması ise bir süre sonra aracın hâkimiyetinin tamamen kontrolden çıkmasına dolayısıyla da istenmeyen pek çok kazanın yaşanmasına yol açar. Araçların periyodik bakımlarında Z rotlar muhakkak kontrol edilir. Düzenli yapılan bu kontroller sonrasında arıza, ustalar tarafından fark edilerek çözüm getirilir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken unsur, değişim sonrası takılacak Z rotun kalitesidir. Güvendiğiniz bir yerden temin edeceğiniz orijinal bir viraj demiri hem size güven verir, hem de aracınızın sorunsuz yola devam edebilmesi adına gerekli donanımı sunar. Oto servise yedek parçanız ile giderseniz daha az maliyetle değişim işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Sürüş konforu, güvenli yolculuklar için orijinal parça tercihi son derece önem arz eder. Z rot sesi duyduğunuz anda aracı servise götürmeniz gerekir. Viraj demirinin iki ucundaki bağlantı vidasının aşıklarının boşluk yapması durumunda tıkırtıya benzer sesler oluşur. Tamiri mümkün olmayan viraj demirinin değiştirilmesi gerekir. Bu durumda virajlarda savruluyor gibi hisseder aynı zamanda yoğun ses duyarsınız.

Z Rot Fiyatları

Z Rot Fiyatları

Aracın sürüş esnasında stabil dengesini korumak; engebe, kasis veya çukurlarda meydana gelen titreşimlerin derecesini azaltmak ve virajlarda yaşanan savrulmaları önlemek amacıyla üretilen bir süspansiyon ekipmanı olan ön Z rot ve arka viraj demirleri birlikte görev yapar. Karşılıklı tekerlekler arasındaki dengeyi sağlayan parçalar, birbirlerinden bağımsız olsalar da aynı göreve hizmet eder. Araç kontrolünü kolaylaştırarak gelişmiş teknolojinin faydalarını sanayiye yansıtan bir mühendislik harikası olan viraj demiri, araç içi ihtiyaçlarını karşılar. Önemi ve gereklilikleri özellikle bozuk, kasisli ve engebeli yollarda ortaya çıkar. Yoğun dönüş olan ve kesin virajların yer aldığı yollarda dengeli sürüşün tadını çıkarmanızı sağlayan parçalar hatasız sürüş deneyimleri sunar. Hem aracın, hem de araç içerisindekilerin güvenliğini sağlayan sistem aksesuarlarından biri olan Z rotlar, tekerleklerin her koşulda birbirleriyle bağlantılı olmalarını sağlar. Yol ve hava koşulları ne olursa olsun tekerleklerin dingil vasıtasıyla bağlantılı olması için görev yapan parçalar, adeta bir eklem görevi görür. Önde ve arkada ikişer tane olmak üzere bir araçta toplamda dört adet bulunur. Araçların markasına ve modeline göre değişkenlik gösteren parçalar, farklı seçeneklerle sunulur. Çünkü her aracın tekerlekleri arasındaki mesafe eşit değildir ve süspansiyon mekanizması aynı şekilde işlemez. Bu doğrultuda Z rot fiyatları, araçlara özel faktörlere göre değişkenlik gösterir. Araç özellikleri, markası, modeli bu doğrultuda etkenler arasında bulunur. Fiyat – performans açısından yüksek performans sergileyen ürünler hayati önemleri sebebiyle önemli rolleri ile göz doldurur. Denge rotu olarak da bilinen parçalar, denge sisteminin temel ögeleri içerisinde ön plana çıkar. Hareket aktarımının gerekliliği her durumda devreye girerek yol tutuşunun maksimum olmasını sağlar. Her iki ucu da oynayabilen Z rotların bu uçları belirli açılarda bükülebilir.

Üzerlerinde fazla yük bulunması durumunda zaman içerisinde bu oynayan kısımlar görevlerini yerine getiremez veya görevlerini yapmaları sırasında belirli sesler çıkarır. Bu sesler Z rotların zorlandığının göstergesi olarak karşınıza çıkar. Uygun fiyatlı yedek parçalar arasında bulunan viraj demirlerinde dikkat etmeniz gereken en önemli unsur orijinal modellere yönelmeniz olur. Seçeceğiniz bir orijinal Z rot ile değişim işlemini kısa sürede gerçekleştirebilir sorunsuz yol deneyimin tadını çıkartabilirsiniz.İhtiyacınıza uygun orijinal Z rot parçalarına zengin model çeşitliliği içerisinde her markanın parçasına ulaşabilirsiniz. Z rot değişimi için gerekli yedek parça koleksiyonunu müşterilerine sunan Trendyol, tüm ihtiyaçlarınızı karşılamayı hedefler. Neredeyse tüm markaların parçalarını koleksiyonda bulabilirsiniz. Süspansiyon sisteminin en değerli ekipmanları arasında yer alan viraj demirleri, dengenin sağlanmasında başrolü üstlenir. Araç, sürücü ve araç içindeki misafir güvenliğinin sağlanması açısından hayati önemi olan parçalar, bu anlamda değerli bir boşluğu tamamlar. Seçim esnasında ön ve arka diye ayrılan Z rotlara önem vermelisiniz. Aracınızın ön tekerlekleri arasındaki dengeyi sağlayan Z rotlar ve arka tekerleklerde bu görevi üstlenen parçalar farklı gruplarda satılır. Özellikle dönüşler esnasında araç güvenliğini artıran parçalardan araç içerisinde dört adet bulunur. Değişim esnasında arızalanmış viraj demiri araçtan çıkarılır. Yeni Z rotun bir ucu denge koluna diğer ucu ise amortisöre bağlanır. Bu sayede askı görevi gören ekipmanlar, iki parçayı bir arada tutar. Virajlarda, dönüşlerde, kasisli ve engebeli yollarda aşırı yüklenme durumu söz konusu olur. Bu aşırı yüklenme durumu hava koşullarının neden olduğu etkiler sonucu oluşan tekerlek kaymalarında da gözlenir. Z rotlar sayesinde bu aşırı yük, her iki tekerleğe de eşit olarak dağılır. Bu dağıtma sonucunda sürücü direksiyon hâkimiyetini daha rahat sağlar ve araç; herhangi bir savrulma, devrilme başta olmak üzere pek çok kaza riskine karşı korunmuş olur. Sürüş esnasındaki emniyetin ve konforun sağlanması açısından hayati önemi bulunan Z rotlar, süspansiyon sisteminin kilit parçaları arasında yer alır. Araçların normal yönde denk geldikleri kasis ve engebe gibi durumlarda ise sağa sola yalpalanmalarının önüne geçerek trafik esnasındaki kaza riskini de minimuma indiren materyallerin arızalanması durumunda değiştirilmeleri son derece önem arz eder. Trendyol koleksiyonunda temin edebileceğiniz orijinal Z rotlar, sizin için gerekli ekipmanlar size en kaliteli modellerle birlikte sunulur.

Z Rot Nedir?

Z rot, motorlu araçların dengeli ve kontrollü bir şekilde hareket etmesini sağlayan önemli bir parçadır. Bir diğer ismi denge rotu olarak bilinir. Aracın sağlıklı bir şekilde hareket etmesine yardımcı olan Z rot, süspansiyon sisteminde yer alır. Tekerlekler arasındaki hareket akımını gerçekleştiren parçadır. Hareket akımı oluştuğunda devreye giren Z rot, süspansiyon sistemi içerisinde bulunan önemli parçalardan biridir. Sürücünün de viraj ve dönme direksiyon hakimiyetini sağlar. Aracın savrulmasını veya tekerleklerin kaymasını engeller. Araç çalıştırıldığı anda devreye giren Z rot, hareketi tekerleklere aktaran parçadır. Amortisörlere bağlı olan viraj demiri de işlevini bu parça aracılığıyla gerçekleştirir. Aracın her tekerleğinde bulunur. Bir araçta toplamda 4 adet denge rotu vardır. Bazı araçlarda yalnızca ön tekerleklerde, toplamda iki adet olabilir.

Z Rot Ne İşe Yarar?

Aracın dönmesi veya viraj alması esnasında, Z rot viraj demirini amortisörlere bağlar ve askı işlevi görür. Bazı araçlarda ise viraj demiri bulunmaz. Bu noktada ise Z rot, amortisör ve süspansiyon salıncağını birbirine bağlayarak birleştirici bir görev oluşturur. Bu denge çubuğu sayesinde, araç viraj alırken veya dönme esnasında oluşan fazla yükü tüm tekerleklere eşit olarak dağıtır. Engebeli yollarda veya tekerleklerin kayma ihtimali bulunan hava koşullarında denge çubuğu sayesinde tüm yük dağıtılır. Bu sayede araçtaki sürücünün de direksiyon kontrolü ve kabiliyeti artar. Z rot, aracın dönmesi, kayması veya savrulması gibi olası kazaları engellemekle görevli olan önemli bir parçadır. Z rot bağlantısı, aracın konforlu hareket etmesine ve sürüşün güvenli şekilde sağlanmasına yardımcı olur. Hem aracın hareket dengesini hem de sürücünün konforunu sağlar.

Z Rot Arızası Nasıl Anlaşılır?

Z rot arızası, aracı kullanımı ve viraj dönme esnasında kopma sesi gibi bir ses ile kendini gösterebilir. Bu durum zaman içinde kullanıma bağlı aşınmaya veya plastik bağlantı aksamında oluşan bir hasara bağlı olabilir. Hasar ile kullanım özelliğini yitiren Z rot, araç ve sürücü için çeşitli aksaklıkların oluşmasına sebebiyet verebilir. Ani esnemelerde gıcırtı sesi oluşabilir ve bu da rot arızası anlamına gelir. Viraj alırken veya basit dönme esnasında direksiyonda oluşan hassasiyette Z rot arızasının belirtisi olabilir. Bu tarz problemler yaşandığı anda zaman kaybetmeden servise gitmek oldukça önemlidir. Aksi takdirde ciddi sorunlar yaşanabilir. Z rot bakımı ve değişiminin periyodik şekilde yapılması oldukça önemlidir. Z rot değişimi sağ ve sol takımlar ile yapılır. Aracın özelliklerine göre orijinal parçalar kullanılarak yapılan değişimler uzun süre sorunsuz bir kullanım sağlamaya yardımcı olur.