İlgili Kategoriler
Soket Tipi
Ekran Kartı Bellek Tipi
Fiyat
Ram (Sistem Belleği)
Kasa Tipi
HDMI
Satıcı Tipi
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_APPROVE_SELLER_TITLE
Onaylanmış Satıcı
Türkiye’de veya uluslararası olarak yüksek bilinirliğe sahip markaların resmi satıcılarına “Onaylanmış Satıcı” rozeti verilir.
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_SUCCESSFUL_SELLER_TITLE
Başarılı Satıcı
Trendyol’daki son 6 ay performansıyla yüksek müşteri memnuniyeti sağlayan, kaliteli ve güvenilir hizmet veren satıcılara “Başarılı Satıcı” rozeti verilir.
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_AUTHORIZE_SELLER_TITLE
Yetkili Satıcı
Onaylanmış markaların resmi satıcılarının satışa sunduğu, ilgili markanın ürünlerine “Yetkili Satıcı” rozeti verilir.
Satıcı Tipi Nedir?
Fiyat Geçmişi
Ürün Puanı
"

Anakart

" araması için 2088 sonuç listeleniyor

Anakart

Anakart

Kendi bilgisayarını kurmak üzere donanım bileşenlerini tanımayı hedefleyen kullanıcıların aklına “anakart nedir?” şeklinde sorular gelebiliyor. Zira ürünlerin kutusuna ya da kendisine bakıldığında, ürünlerin işlevi, konu üzerine bilgi sahibi olmayan kullanıcılar tarafından tam anlamıyla anlaşılamayabiliyor. Bu nedenle, bu bileşen hakkında ayrıntılı bilgiler sunmadan önce “anakart nedir?” sorusuna kısa bir yanıt vermek gerekebiliyor.

Genel amaçlı kullanılan bilgisayarlarda ve sunucu bilgisayarlarında, donanım bileşenlerinin birbirleriyle olan iletişimini sağlarken onlara üreticilerin belirledikleri oranda güç aktararak ilgili parçaların çalışmasını sağlayan baskılı devre, anakart olarak isimlendiriliyor.

Dünyanın önde gelen işlemci ve yonga seti üreticilerinden Intel ve AMD’nin geliştirdiği işlemciler için uygun yapıda pek çok ürün bulunuyor. İşlemcinin mimarisi, güç tüketim düzeyi gibi pek çok parametreye göre yapısal açıdan farklılaşabilen bilgisayar anakart modelleri, alanında uzman markalar tarafından üretiliyor ve kullanıcıların gereksinimleri doğrultusunda çeşitlendiriliyor.

İşlemci Uyumu, Soket Yapısı ve Yonga Setine Göre Anakartlar

Zihninde “anakart ne işe yarar?” şeklinde bir soru bulunan kullanıcılar için bu donanım bileşeninin bir bilgisayarın olmazsa olmaz parçalarından biri olduğunu belirtmek gerekiyor. Bilgisayarın işlevini yerine getirebilmesini mümkün kılan; işlemci, RAM, hard disk ya da SSD gibi depolama birimlerinin bir arada, uyum içerisinde çalışmasını sağlayan anakart çeşitleri, birçok bağlantı noktası ve slotla geliyor. Bağlantı noktalarının sayısı, nesli ve hızı ise ürünün teknik özellikleri ve hitap ettiği kitleye göre farklılaşıyor. Örneğin, temel düzeyde bilgisayar kullanım amacıyla alınan, uygun fiyatlı bir modelde; birden fazla ekran kartının takılabileceği PCI-e yuvaları, yüksek hızda NVMe SSD takılabilen M.2 slotları, sekiz kanal RAM çalıştırmayı mümkün hâle getiren çoklu RAM yuvaları bulunmuyor. Böylesi zengin bağlantı noktaları ve anakart bileşenleri sunan ürünler ise genellikle oyuncu anakart çözümlerinde boy gösteriyor.

İşlemci seçimini Intel’in geliştirdiği “Core iX”, “Celeron” ve “Pentium” serisi ürünlerden yana kullanan teknoloji tutkunlarının, doğrudan doğruya Intel destekli anakart modelleri alması gerekiyor. Bu aşamada, kullanıcıların aklına doğal olarak “Intel anakart alırken nelere dikkat etmeliyiz?” sorusu gelebiliyor. İşlemciyle uyumlu bir ürün alabilmek için işlemcinin kaç pin’li olduğunu öğrenmek ve yonga setini belirlemek yeterli oluyor. Buradan hareketle, Core iX ailesinde yer alan Intel işlemciler için; 1366 pin anakart, 1150 pin anakart, 1151 anakart, 1155 pin anakart, 1156 pin anakart modellerini tercih etmek önem kazanıyor. 2000’lerin başlarında edinilen Pentium serisi 775 pinli bir Intel işlemci içinse 775 pin anakart seçeneklerine yönelmek gerekiyor. İşlemci anakart uyumsuzluğunu ortadan kaldırmak ve yaşanabilecek zaman kayıplarını ve maddi kayıpları en başından engellemek için socket/pin noktasında anakart özellikleri ve imkânlarının dikkatle incelenmesi tavsiye ediliyor.

Yonga seti ise anakart fiyatları ve anakart bileşenleri cephesinde büyük değişiklikler görülmesine zemin hazırlıyor. İşlemcilerin getirdiği yeniliklerin en iyi şekilde değerlendirilebilmesine olanak veren yonga setleri, aynı zamanda bilgisayarların da toplamda sunduğu teknik imkânların zenginleşmesine hizmet ediyor. Teknoloji tutkunları ve profesyoneller, gereksinimlerini masaya yatırarak yonga setlerinin taşıdığı avantajlar doğrultusunda anakart seçimi yapabiliyor. Anakart fiyatları, yonga setlerinin taşıdığı teknik özelliklere bağlı olarak değişiklik gösteriyor. DDR3 anakart çözümleri içerisinde yer alan ve sunduğu bağlantı noktaları, portlar ve slotlarla temel düzeyde bilgisayar kullanıcılarının gereksinimlerine yanıt veren H61 anakart, ikinci ve üçüncü nesil Intel Core iX, Celeron ve Pentium işlemci sahiplerine hitap ediyor. Daha modern teknik imkânlar sağlayan, giriş-çıkış noktaları ve diğer tüm anakart bileşenleri ile kendilerine esneklik kazandıracak ürünler arayanlar ise güncel işlemcileriyle uyumlu olabilecek Z370 anakart ve Z390 anakart seçeneklerini değerlendirebiliyor. Intel’in sekizinci ve dokuzuncu nesil Core iX serisi işlemcilerini destekledikleri için 8 nesil anakart ve 9 nesil anakart olarak da anılan çözümler, yeni nesil bağlantı noktalarıyla ve gelişmiş anakart soğutucu mekanizmalarıyla da dikkat çekiyor.

Intel işlemciler için geçerli olan soket ve yonga seti ayrımı, AMD anakart modellerinde de gözlemleniyor. Dünyanın önde gelen anakart markaları tarafından geliştirilen AMD anakart çeşitleri, işlemcilerin soket yapısına göre sınıflandırılıyor. AM2 anakart ve AM4 anakart modelleri, AMD’nin ilgili soket yapısına sahip işlemcileriyle uyumlu ürünleri temsil ediyor. Üç karakterli soket tanımlama ifadesindeki iki harften sonra gelen rakamın büyüklüğü, soketin güncelliğine işaret ediyor. Soket yapısını tespit ettikten sonra “AMD temelli anakart alırken nelere dikkat etmeliyiz?” sorusu akıllara gelebiliyor. Intel tabanlı ürünlerdeki yonga seti kavramı, burası için de geçerliliğini koruyor. AMD’nin yeni nesil Ryzen işlemcileriyle uyumluluk gösteren; A320 anakart, B350 anakart, B450 anakart, B450M anakart, X470 anakart ve X570 anakart modelleri, rahatlıkla değerlendirmeye alınabiliyor. DDR4 anakart kapsamındaki çözümleri birbirlerinden ayıran temel farklar; USB portlarının nesil ve sayıları, çoklu ekran kartı desteği, işlemci hız aşırtma özellikleri, yonga setleriyle tanımlanan ses ve ağ bağdaştırıcılarının yapısı şeklinde sıralanabiliyor.

Anakart işlemci seçim sürecinde işlemci üzerinde karar kılan ancak anakart çeşitleri ve özellikleri noktasında kararsız kalan teknoloji tutkunları, gereksinimleri ve bütçeleri çerçevesinde hareket edebiliyor. A ve B harfleriyle başlayan yonga setli anakart çeşitleri, biraz daha kısıtlı özellikler sunmasına karşın, oldukça uygun fiyat aralıklarına konumlandırılıyor. Ofis araçlarının kullanımı, internet gezintisi, oyun oynama, multimedya içeriği takibi gibi işlemler için fazlasıyla yeterli modellerde eksikliği hissedilebilecek temel unsur, birinci nesil USB 3,1 portlarının sayısı olabiliyor. Bu durum da alternatif yollarla telafi edilebiliyor. X harfiyle başlayan, gerek port çeşitliliği ve sayısı gerekse üst düzey hız aşırtma yetenekleriyle oyunseverlerin ve üst uç sistem kurmak isteyen teknoloji meraklılarının beğenisini kazanan ürünler ise biraz daha yüksek fiyatlardan alıcı buluyor.

Bilgisayar Toplama Aşamasında Anakart Nasıl Seçilir?

Hazır bilgisayar üreticilerinin, yalnızca teknik servis yetkililerinin sağladığı imkânlar çerçevesinde donanım güncelleme/upgrade işlemi yapmaları ya da upgrade işlemine kapılarını tamamen kapamaları, kullanıcıları, bilgisayar toplamaya sevk ediyor. Dilediği markanın ürettiği donanım bileşenlerini alarak kendi bilgisayarını hazırlamak isteyen teknoloji tutkunları, anakart modeli öğrenme sürecinde pek çok parametreye dikkat etmeleri gerektiğini biliyor.

İşlemci seçiminin ve yonga setlerinin, anakart çeşitleri ve özellikleri üzerindeki etkisini bilen kullanıcıların öncelikli olarak bilgisayarı hangi amaçla topladıklarını ve seçtikleri bilgisayar kasasının boyutlarının, hangi form faktörüne uygun düştüğünü belirlemeleri bekleniyor. Şayet 7/24 çalışacak, sürekli video ve grafik animasyon render’ı yapılacak, işlemci ve ekran kartı gibi bileşenlerden yüksek düzeyde ısı yayılacak bir sistem hazırlanacaksa, seçilecek kasanın en azından Micro ATX anakart modelleriyle uyumlu olması gerekiyor. Mini ITX kasalar, yapıları gereği küçük oldukları için yüksek ısıyı tahliye etmekte zorlanabiliyor ve bu durum da işlemci başta olmak üzere diğer bileşenlerin, normalden daha sıcak çalışmasına neden olabiliyor. İşlemcilerde gözlemlenen aşırı ısınma sonrası çalışma frekansını azaltma eğilimi, tam da bu nedenle gerçekleşiyor. Kısacası, yoğun çalışacak bilgisayarların Micro ATX anakart uyumlu olmasına dikkat edilmesi öneriliyor.

Şayet sistem, oyun ve genel amaçlı kullanıma yönelik toplanacaksa anakart boyutları, önemini yitirebiliyor. Zira mini anakart modelleri, Micro ATX formdaki ürünlerin sunduğu imkânların neredeyse tamamını sunabiliyor. Büyük anakartlardan ayrılan temel yönleri, USB portlarının, RAM ve PCI-e slotlarının sayısındaki düşüş oluyor. Küp yapıdaki bilgisayar kasalarına rahatça sığabilen ve Mini ITX form faktörüyle uyumlu mini anakart çeşitleri, hem Intel hem de AMD tabanlı olabiliyor. Intel tabanlı olan ürünlerde, yonga seti ibaresinin sonuna “I” harfi eklenerek ürünün Mini ITX form faktörüne sahip olduğu belirtiliyor. Örneğin oyuncu anakart çözümleri içerisinde yer alan Z370 anakart ve Z390 anakart modellerinin Mini ITX versiyonu, Z370i ve Z390i olarak isimlendiriliyor. Anakart markaları benzer bir yaklaşımı, AMD işlemcisini destekleyen anakart modelleri özelinde de sergiliyor. AMD cephesindeki yonga seti sonrasında yine bir “I” harfi ekleniyor ve ürünün mini formda olduğu ifade ediliyor. Örneğin X570 anakart ve B450 anakart modellerinin Mini ITX sürümleri, X570i ve B450i şeklinde adlandırılıyor.

Elinde bulunan eski donanım bileşenlerini değerlendirerek bir bilgisayar kurmak isteyen teknoloji meraklılarının ise anakartlardaki yonga setleri gibi RAM desteğine de dikkat etmeleri gerekiyor. İlk nesil Intel Core iX serisi işlemci ve DDR3 RAM sahibi olan kullanıcıların, 1156 pin anakart seçeneklerine göz atmaları, ikinci nesil Intel Core iX serisi işlemci ve DDR3 RAM sahiplerinin ise 1155 pin anakart ve DDR3 anakart modellerini incelemeleri tavsiye ediliyor.

Evinde ya da iş yerinde kullanmak üzere temel işlevlere sahip bir sunucu bilgisayarı hazırlamak isteyen teknoloji tutkunlarını ise çift işlemcili anakart modelleri bekliyor. DDR4 anakart çeşitleri içerisinde yer alan ve çok sayıda RAM slotunun yanı sıra kapsamlı ağ bağdaştırıcıları da bulunduran sunuculara özel anakart özellikleri ile laptop anakart ve bilgisayar anakart çeşitlerinden ayrılıyor. Intel’in server’lar için özel tasarladığı işlemcilerle uyumlu olan ve gelecekte DDR5 anakart versiyonlarının da sunulacağına kesin gözüyle bakılan çift işlemcili anakart modelleri, farklı form faktörleri dolayısıyla i5 işlemci anakart çeşitlerinden daha büyük oluyor ve standart kasalara sığdırılamıyor. Sunucu anakart boyutları gibi soğutma çözümlerinde de değişiklikler bulunuyor. İşlemci ve diğer birimlerin serinletilebilmesi, anakart soğutucu modülleriyle olduğu gibi haricen satın alınıp monte edilecek ünitelerle mümkün kılınıyor.

Kripto para madenciliği için kullanılacak bilgisayarlar için de farklı anakart çözümleri geliştiriliyor. Devre bileşenleri, çok yoğun çalışma süreçlerine dayanıklı hâle getirilen ürünler, 8 nesil anakart ve 9 nesil anakart modellerinde görülen özel kapasitör ve güz fazı tasarımlarına ev sahipliği yapabiliyor. Kripto para madenciliği özelinde değerlendirilecek birçok anakart hakkında bilgi bulmak son derece kolayken anakart bileşenleri ve işlemci anakart uyumluluğu noktasındaki kapsamlı soruların yanıtını öğrenmek için ürünlerde imzası bulunan markaların web siteleri ziyaret edilebiliyor. Ayrıca konusunda uzman olan teknoloji ve kripto para madenciliği uzmanlarının tavsiyeleri doğrultusunda, madencilik sürecinde en iyi verimin alınabilmesi amacıyla anakart seçimi ve anakart değişimi yapmak gerekebiliyor.

Anakartların Zaman İçerisinde Gelişimi ve Modern Anakartların Sundukları

Bilgisayar meraklılarının yakından tanıdıkları ve zaman içerisindeki gelişimine tanıklık ettikleri anakartlar, teknoloji trendleri değişse de önemlerini ve güçlü konumlarını koruyor. 2000’lerin başlarında gerçekleşen ve âdeta bir teknoloji çılgınlığına dönüşen sistem toplama dönemlerinde yıldızı parlayan DDR2 anakart modelleri, Intel’in güçlü işlemcilerinin kullanılabildiği 775 pin anakart, H61 anakart, 1366 pin anakart ve daha güncel çözümler içerisinde bulunan 1151 anakart ve 1150 pin anakart modelleri, teknolojinin gelişimini gözler önüne seriyor. AMD cephesinde de benzer bir durum gözleniyor ve DDR2 anakart çeşitleri sonrasında ortaya çıkarak kullanıcıların beğenisini kazanan AM2 anakart modelleri, 2010’lu yılların yıldızları arasına katılıyor. Üretim teknolojisini geliştirerek işlemcilerini daha maharetli hâle getiren AMD, AM4 anakart seçenekleriyle 2010’lu yılları sonlandırıp 2020’li yıllar için başarılı alternatifler sunuyor. Ryzen serisi işlemcilerle değerlendirilebilen A320 anakart, B350 anakart, B450m anakart ve X470 anakart çeşitleri, teknoloji ve oyun tutkunlarının beklentilerini rahatlıkla karşılıyor.

Yerleşik Wi-Fi bağdaştırıcısı ve Bluetooth özelliği sunan yeni nesil pek çok anakart AMD ve Intel platformuna sahip olurken DDR5 anakart seçeneklerinin de DDR5 RAM modüllerinin üretilmeye başlamasıyla birlikte kullanıcılara sunulacağı düşünülüyor. Yonga setleri ve işlemcilerde nesiller ilerledikçe anakart işlemci uyumsuzlukları ve muhtemel anakart değişimi süreçleri, geride bırakılıyor ve kullanıcılar yalnızca, elde ettikleri deneyime ve performansa odaklanabiliyor.

Kullanıcı deneyimini artıran unsurların, anakart özelindeki karşılığı yüksek hızlı bağlantı noktaları, slot zenginliği, UEFI BIOS arayüzünde gerçekleştirilen yenilikler ve işletim sistemi üzerinden, temel donanım fonksiyonlarının belirli ölçüde değiştirilebilmesi şeklinde sıralanabiliyor. Sayısız anakart AMD ve Intel platformunda olması fark etmeksizin, çok sayıda USB 2,0 ve USB 3,1 portuyla geliyor. Bu sayede teknoloji meraklıları ve profesyoneller, bilgisayar çevre birimlerinin yanı sıra depolama birimlerini ve ek aygıtlarını, USB portları üzerinden bilgisayarlarına bağlayabiliyor. Bilgisayarların toplamda sunduğu işlevselliği artıran portlar, Intel Core i5 işlemci anakart çözümlerinde de AMD tabanlı TRX40 yonga setli ürünlerde de oldukça zengin şekilde bulunuyor. Aynı anda çift ya da dört ekran kartının takılabildiği gelişmiş modeller ise oyuncuların hayalini süslüyor. PCI-e slotları gibi M.2 yuvalarıyla da tercih edilen başarılı ürünler, “anakart nasıl seçilir?” ya da “hangi anakartı almalıyım?” gibi soruların yanıtlanması noktasında kullanıcılara yol gösterebiliyor.

Son kullanıcıların doğrudan alamadığı laptop anakart modelleri de teknolojik gelişmelere ayak uydurabiliyor. İlgili ürünler, yonga seti kaynaklı performans yükselişini ve genişleme yuvası artışını, doğrudan doğruya dizüstü bilgisayarlara yansıtıyor. Bu sayede kullanıcılar, yeni nesil yonga setlerini taşıyan bir laptop aldıklarında çok sayıda USB 3,1 portuyla ve DDR4L RAM’lerle karşılaşabiliyor.

Modern Pek Çok Anakart Hakkında Kapsamlı Bilgi Almak Son Derece Kolay

Taşınabilir bilgisayar kullanıcılarının ya da sahip oldukları bilgisayarda bulunan donanım bileşenlerinin özelliklerini merak edenler, işletim sistemleri veya işletim sistemlerine yükleyecekleri ücretli/ücretsiz yazılımlar yardımıyla donanımlarına dair ayrıntıları öğrenebiliyor. İşlemci ve anakart modeli öğrenme konusunda iyi iş çıkaran ve her iki bileşen hakkında detaylı bilgiler sunan CPU-Z adlı uygulama, donanımların ayrıntılarını kullanıcılara sunuyor. İşlemci üzerindeki gerilim, anakartın hangi slotlarında RAM olduğu ve hangi slotlarının boşta durduğu, ürünün sahip olduğu yonga seti ve üreticisi, anakartın markası, UEFI BIOS sürümü, RAM modüllerinin hızları, gecikme değerleri ve markaları, ilgili uygulama yardımıyla son derece kısa sürede öğrenilebiliyor. Teknoloji meraklılarının anakart modelinin yanı sıra çalışma sıcaklığı değerlerini de görüntüleyebilecekleri AIDA64 adlı bir uygulama da bulunuyor. 30 gün deneme süresi bulunan ve kullanıcılara çok kapsamlı veriler sağlayan uygulama, aynı zamanda işlemci, RAM gibi bileşenlere test yapılabilmesini de mümkün kılıyor.

İşlemci ve anakart gibi birimlerdeki sıcaklık değerlerinin ölçümü, üreticilerin modellere yerleştirdikleri sıcaklık sensörleriyle sağlanıyor ve ekrana yansıyan değerler, genellikle küçük sapmalar dışında doğru kabul ediliyor. Yine de en doğru sıcaklık okumaları, termal görüntüleme aygıtlarıyla gerçekleştirilebiliyor.

“Anakart ne işe yarar?” sorusuna yanıt bulan ve bundan böyle kendi bilgisayarını hazırlamak üzere anakart modellerini incelemeye başlayan kullanıcılar, her alanda olduğu gibi bilgisayar bileşeni konusunda da Trendyol’u tercih ediyor. Şayet siz de yeni bir anakart almayı planlıyorsanız, Türkiye ve dünyanın önde gelen markalarının sunduğu çözümleri inceleyebilir, dilediğiniz ürünü, Trendyol’un avantajlı fiyatlarıyla hemen satın alabilirsiniz.

Anakart Nedir?

Anakart, bilgisayarın merkezi ve en önemli bileşenlerinden biridir. Anakart ya da ana plaka olarak bilinir. İşlemci (CPU), bellek (RAM), genişleme yuvaları (PCIe), depolama birimleri (hard disk ya da SSD), grafik kartı, ağ bağlantı noktaları, USB bağlantı noktaları ve diğer bileşenleri üzerinde barındırır. Enerji kaynaklarına erişimi sağlar ve veri iletişimi için gerekli bağlantı noktaları sunar. Genellikle standart bir form faktörüne sahip olur. Bu bir bilgisayar kasasına monte edilmelerini ve diğer uyumlu bileşenlerle bir araya getirilmesini sağlar. Anakart ne işe yarar sorusu, bilgisayar bileşenlerinin bir araya gelmesini ve uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlar şeklinde cevaplanabilir. Her bileşen, parçanın üzerindeki bağlantı noktalarına takılır ve bu parçanın üzerinden birbirleriyle iletişim kurar. Bu sayede bilgisayarın donanım bileşenleri arasında veri akışı gerçekleşir ve bilgisayarın çalışması sağlanır.

Anakart Kaç Watt Harcar?

Anakartların güç tüketimi, üreticilerin tasarımına, marka ve modeline bağlı olarak değişebilir. Genellikle işlemci, bellek ve diğer bileşenlerle birlikte çalıştıkları için tek başlarına yüksek bir güç tüketimi gerektirmez. Güç tüketimi genellikle Watt cinsinden ifade edilir. Ancak bu bileşenin kendisinin tüketebileceği maksimum güç miktarı genellikle düşüktür ve genellikle ortalama olarak ifade edilir. Çoğu standart anakart, ortalama olarak 20 ile 50 Watt arasında güç tüketir. Bazı yüksek performanslı olanlar, özellikle oyuncu odaklı ya da hedeflenen yoğun hesaplama için tasarlanmış anakartlar daha yüksek güç tüketebilir ve bu durumda 100 Watt üzerine çıkabilir. Anakartın güç tüketimi, kullanılan bileşenlere, yapılandırmaya ve işletim koşullarına bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle ürünün tam güç tüketimi, üreticinin belirttiği teknik özelliklere ya da kullanım kılavuzuna başvurularak daha kesin bir şekilde öğrenilebilir.

Anakart Neye Göre Seçilir?

Anakart seçimi bir bilgisayarın performansını, genişletilebilirliğini ve uyumluluğunu etkileyebilir. Kullandığınız işlemci, bellek, grafik kartı gibi diğer bileşenlerle uyumlu olması ve ihtiyaçlarınıza cevap vermesi beklenir. İşlemci üreticisi tarafından belirlenen soket tipi ve işlemci nesli, bileşenin işlemciyle uyumlu olduğunu doğrulayan önemli faktör olarak kabul edilir. Bellek hızı ve kapasitesi, bilgisayarınızın performansını etkileyebilir. Bu nedenle bellek türünün kapasitesine dikkat etmek gerekir. Hangi tür genişleme yuvalarına (PCIe, PCI) ve ne kadar yuva olduğuna dikkat etmek, gelecekteki genişletme olanaklarınızı belirler. Eğer entegre grafik özelliği kullanmak istemiyorsanız ya da harici bir grafik kartı kullanmayı planlıyorsanız, uyumlu grafik bağlantı noktalarına da sahip olması gerekir. Bu durumda HDMI, DisplayPort, VGA gibi bağlantılı noktalarını tercih etmeniz önerilir. Wi-Fi ve Bluetooth gibi ses ve ağ özelliklerine de dikkat etmek isteyebilirsiniz.