İlgili Kategoriler
Fiyat
Fiyat Geçmişi
Ürün Puanı
Satıcı Tipi
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_APPROVE_SELLER_TITLE
Onaylanmış Satıcı
Türkiye’de veya uluslararası olarak yüksek bilinirliğe sahip markaların resmi satıcılarına “Onaylanmış Satıcı” rozeti verilir.
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_SUCCESSFUL_SELLER_TITLE
Başarılı Satıcı
Trendyol’daki son 6 ay performansıyla yüksek müşteri memnuniyeti sağlayan, kaliteli ve güvenilir hizmet veren satıcılara “Başarılı Satıcı” rozeti verilir.
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_AUTHORIZE_SELLER_TITLE
Yetkili Satıcı
Onaylanmış markaların resmi satıcılarının satışa sunduğu, ilgili markanın ürünlerine “Yetkili Satıcı” rozeti verilir.
Satıcı Tipi Nedir?
"

Gitar Teli

" araması için 2517 sonuç listeleniyor

Gitar Teli

Gitar Türlerine Göre Tel Kullanımı

Günümüzde müzik denilince ilk akla gelen ürünler arasında tarihi oldukça geçmişe dayanan gitar gelir. Müzik gruplarının çoğunda bulunan bu enstrüman, bir el ile gövde bölümünde yer alan tellere dokunarak ve diğeriyle de sap kısmında istenilen sese denk gelen yere baskı yaparak çalınır. Pena ya da çıplak el ile çalınabilen bu enstrüman birçok müzik tarzı için kullanılabilir. Bu alet geçmişi 4000 yıla dayanan eski ve soylu bir müzik aletidir. Bu çalgı aletini geçmişiyle ilgili tarihte çok fazla teori bulunur. Ama genellikle udun ve hatta eski Yunan çalgı aleti olarak bilinen kithara çalgısından doğarak geldiği öne sürülür. Fakat, 1960’da Dr. Michael Kasha’nin yaptığı araştırma bu iddiaları çürütür. Ud ve gitarın atalarının ortak olmasına rağmen ayrı şekilde gelişerek günümüze gelir ve gitarın evrimine herhangi bir katkısı bulunmaz. Fakat bu çalgının ataları olan Moors’un İspanya’ya taşıdığı udun perdesizden perdeliye gelişimine çok büyük katkı sağlar. Kithara teorisi için ise elde bulunan tek kanıt Yunan kelimesi ile İspanyolca bir sözcük olan guitarra arasında yer alan benzerliktir. Ancak çalgının kesin olarak farklı çeşitte bir enstrüman olan kitharadan gelişerek geldiği düşüncesine pek de sıcak bakılmaz. Tarihi ile ilgili net bir bilgiye varılamayan bu enstrüman, insan ruhunu dinlendiren eşsiz seslerin ortaya çıkarabileceği, insanlara muhteşem duygular katabilen bir müzik aletidir. Bu sesler ise aletin kendine özgü tel çeşidinden çıkar. Bu teller ise sanayi devriminden önce, hayvan bağırsağı kullanılarak yapılırdı. Günümüzde sağlam naylon ipten, çelik telden yapılan ve kendine has gitar teli adları ile kolayca ulaşabileceğiniz türleri Trendyol’dan satın alabilirsiniz.

Gitar Türlerine Göre Tel Kullanımı

Gitar telleri, kullanılan enstrüman çeşidine göre farklılık gösterir. Çünkü, kullanılan bu enstrümanlar kendilerine has ses çıkarma özelliğine sahiptir ve bu seçilen teller o enstrümanın çıkarması gereken sesi ortaya koyar. Bu çalgı türlerinden ve özelliklerinden bahsedecek olursak, dünyada en çok tercih edilen, ahşap gövde ve saptan oluşurken bu oluşum içinde 6 adet tele sahip olan klasik gitar ile konuya giriş yapılması gerekir. Bu tür bir enstrümanın ilk hali olarak bilinen, yeni çalmaya başlayanların ilk tercih ettiği kolay türdür. Kullanım bakımından hafiftir ve tellerin üretimi sert naylondan yapılır. İkinci tür olan akustik çeşidi, görünüş olarak klasik türlere benzer ama onu ayıran özelliği tellerinin çelikten olmasıdır. İlk bakışta ayırt edilemeyen bu iki tür, dikkatli incelendiğinde, klasiğe göre daha dar sapı, daha basık ve iri gövdesi bulunur. Ayrıca klasiğe göre ağırlığı diğer modellere göre daha fazladır. Üçüncü tür olan elektro, birçok gencin hayallerini süsleyen, çelik telli bir enstrümandır. Elektro gitar teli çelik olmasına rağmen, aletin ortasında sesin yükselebilmesi için bir delik bulunmadığından, ses oranının yükseltilmesi ve sesin daha efektif kullanılabilmesi için amfi yardımı ile ses oluşturulur. Dördüncü çeşit olan bas, çalışma şekil ve tellerinin çelik olması elektro tür ile benzerlik gösterir. Ayrıca bu modelin 5, 6, 12 telli ve perdesiz ya da kafasız türleri de vardır. Sesi kulak dolduracak kadar kalın ve portesinde fa anahtarı bulunan çerçevesi geniş bir enstrümandır. Sahnelerde kalın sesi ve ritmi ile kendini gösteren bu aletin genellikle 4 ve 6 adet telli modelleri en çok tercih edilen türüdür. Görünüşte ilk olarak kullanımı zor algısı uyandıran bu modelin gerçekte kullanımının oldukça kolay olması, günümüzde bu modele olan talebin artmasına neden olur. Bas model türü kendi içlerinde elektrikli ve akustik olarak iki türe ayrılır. Elektrikli olan türünde amfi gibi bir yükselteç yardımı ile ses duyulabilir seviyede iletilir. Akustik olan türünde ise sesin yükseltece iletilebilmesi için piezo diye tanımlanan kuvars kristalli piezoelektrik ses alıcıları bulunur. Buradan da anlaşılacağı üzere, bas türler elektro türlere nazaran sesleri daha iyi iletebilen özel yükselteçlere gereksinim duyarlar. Beşinci ve son enstrüman türü olan Lap steel, 9, 7 ve 6 telli türleri ile kendini gösterir. Genel olarak elektro türe benzeyen bu alet slide tarzı ile kucakta penasız şekilde metal bir yüzük yardımıyla çalınır. Bu enstrüman ile genellikle blues ve country tarzı müziklerin duyulması mümkündür. Görüldüğü üzere gitar telleri kullanım alanına göre ve çeşidi ve sayısına göre farklılık gösterir. Trendyol, müşterilerine bünyesinde yer alan gitar teli çeşitliliği ile yardımcı olur. Bu sayede aradığınız gitar teli çeşidini Trendyol’dan bulabilirsiniz.

Kullanım Amaçlarına Göre Gitar Telleri

Kullanım Amaçlarına Göre Gitar Telleri

Müzisyenler için gitar seçimi yapmak kadar gitarda kullanılacak olan telin materyali de en iyi şekilde seçmek o derece önemlidir. Gitar teli önerisi olarak, naylon yada çelik mi olmalı kararsızlığı yaşanır. Günümüzde her ikisinin olması gerektiğini savunan düşünceler de vardır. Bu enstrümanı alırken klasik ve akustik tür seçimini etkileyen durumlardan biri de kullanımda olan tellerdir. Klasik türlerde naylonumsu tel kullanılırken, bas, elektro ve akustik türlerde çelik tel kullanılır. Naylonumsu olan teller müzisyenlerin parmaklarını rahatsız etmeyecek derecede yumuşak ve naziktir. Bu yüzden bu müzik aletine yeni gönül verenler için genellikle parmakta ağrı olmaması, pratik yapma konusunda tüm endişeleri ortadan kaldırır. Ancak çelikten yapılan teller ise naylon tellere göre daha yüksek bir gerginliğe sahiptir. Bu yüzden notaların olması gerektiği gibi basılabilmesi için daha büyük kuvvet uygulanmasına ihtiyaç duyulur. Ayrıca, çelik tellerin zamanla parmak derisinde sertleşmeye neden olur. Teller ister çelik olsun ister naylon, akustik değerlendirme bakımından da kullanımı farklılaşır. Müzik zevk olarak değerlendirildiğinde, müzisyenin hangi tür müzik ile ilgilendiğini belirlemesi gerekir. Çünkü, rock, blues veya country gibi müzik çeşitleri, parlak ve net ton olmaları sebebi ile çelik telli türler üzerinde çalınması gerekir. Bunu sebebi ise çelik telin sesinin bazı anlamında yüksek olması ve güç sunmasıdır. Ancak naylon telli olanlar, çelik telli olanlara göre daha az gerilim uygulanması ve buna bağlı olarak daha esnek olmalarından dolayı klasik, caz ve bossa nova gibi müzik çeşitlerinde kullanılır. Ayrıca çıkan ses çelik tele nazaran daha nazik yapıdadır. Tel seçimi yaparken önem verilmesi gerekli olan diğer unsur ise, akort etme durumudur. Naylon tellerin ayarları kısa aralıklarla kontrole tabi tutulmalıdır. Çünkü yumuşak bir materyalden yapılan naylon teller, sıcak ve neme karşı çelik tellere göre daha hassas olmalarından dolayı çok sık akorları bozulur. Ancak çelik teller bir kere düzenlenmesi ardından özel bir durum gerekmedikçe tekrar bir akort ayarı istemez. İster çelik olsun isterseniz de naylon aradığınız uygun gitar teli fiyatları klasik olanlardan diğer çeşitlere kadar Trendyol’dan bulabilirsiniz.

Gitar Teli Çeşitleri

Gitar Teli Çeşitleri

Bir enstrüman aleti olan gitar, günümüzde çok fazla tercih edilir. Bu alet her çalgı aletinde olduğu gibi içerisinde birçok katmandan meydana gelir. Bunlardan biri de sesin oluşması için enstrümanın olmazsa olmazı telleridir. Ancak bu enstrüman sadece telden meydana gelmez. Gitarın anlaşılabilmesi için, telinin ve enstrümanın tüm yönleri ile ele alınması gerekir. Bu alet 6 katmandan oluşur. Bunlardan birincisi sap kısmıdır. Bu kısım, üzerinde perdelerin yer aldığı ve bu sayede de notalar ile akorların yapıldığı ince uzun bir bölgedir. Çalma sırasında en çok kullanılan yerlerden biri olan bu bölgenin bir tarafında burgular yer alırken diğer tarafı da gövde ile birleşir. Perde kısmı, sap üzerinde bulunan çoğu yerde fred ismi ile bilinen, üzerinde olan tellere göre dik bir konumda yerleştirilen, çalgı sapının çapının ölçüsünde uzunluğu olan ve ilk görüldüğünde ne olduğu anlaşılamayan ince çizgilerdir. Türüne göre genel çerçevede ortalama 21 ve 24 adet perde yer alır. İki perde arasında yer alan yerdeki tam orta noktaya gerekli olan kuvvet ile baskı yapıldığında ulaşılması istenilen en doğru sese varılır. Zaman geçtikçe perde, bu aleti çalan kişiler tarafından yön bulma amacıyla kullanılarak vazgeçilmez derecede öneme sahip olur. Burgular, çalgı sapının en uç noktasında bulunan, iki parmak ile sıkıştırarak tellerin bir tarafının bağlandığı enstrümanın akort edildiği bölümdür. Köprü, bu enstrüman kullanılırken temas edilmeyen, gövde deliğinin ilerisinde gövdede yer alan tellerin diğer kısmının ufak topuzlarla bağlandığı yerdir. Ses deliği, ses çıkmasına yarayan gövdenin üzerindeki deliktir. Gövde, üzerinde köprü ve ses deliği yer alan, çalgı türüne göre farklılık gösteren, en büyük alandır. Teller, sap üzerinde yer alan burgulardan başlayarak gövde deliği ve gövde üzerinden ilerleyen köprüye sabitlenen, gitarda ses oluşumunun ana kaynağı olan bölümdür. Teller enstrümanın çeşidine göre sayısı değişen kalın veya ince, bakımı önem arz eden ve en çok değişimi yapılan parçalardır. Müzik zevkini kesintisiz olarak yaşayabilmeniz için birçok tel arasından aradığınız gitar teli çeşidini Trendyol’dan bulabilirsiniz.

Gitar Teli Seçiminde Tel Tansiyonunun Önemi ve Özellikleri

Gitar Teli Seçiminde Tel Tansiyonunun Önemi ve Özellikleri

Gitar teli tansiyonu, kullanılan gitardan işitilmesi istenen ses tonunun tipidir. Bu ses tonları parlak, canlı ve pastel olarak sıralanabilir. Klasik türler teli tansiyonlarının iyi öğrenilmesi, enstrümandan çıkması istenen en iyi ve sesin elde edilmesine olanak tanır. Örneğin gitar teli önerisi verilecek olursa, enstrümandan olandan daha metalik ve sert sesler çıkarmayı isteyen müzisyenler sert tansiyonlu gitar teli seçmelidir. Eğer çalgıdan sağlayacağınız sesin daha net, gür çıkmasını istiyorsanız bu seriyi tercih edebilirsiniz. Sert tansiyonlu çalgı, tel olarak gerginliğinin en çok hissedildiği teldir. Gerginliğin çok olması sebebi ile parmak ile yapılacak kuvvetin daha çok uygulanması gereklidir. Ancak, daha yumuşak tonlarda ses elde etmeyi isteyenler ise yumuşak tansiyonlu çalgı teli seçimi yapmalıdır. Eğer çalgıdan daha tok, nazik, naylon sesler duymayı bekliyorsanız bu tel türünü almanız uygun olur. İsminden de görüleceği üzere nazik tansiyon teller, parmaklar ile daha az kuvvetin uygulanması yoluyla sesin net duyulabileceği tellerdir. Yumuşak tansiyonlu çalgı telleri, sert tansiyonlu çalgı tellerine nazaran daha rahat çalma imkânı verdiği için müziğe gönül veren ve gitar çalmaya yeni başlayan müzisyenler için bu tansiyondaki tellerin kullanımı daha uygun olacaktır. Ayrıca tel tansiyonunun çalınan müzik türü ve tercih edilen enstrüman ile doğrudan ilişkisi vardır. Örneğin, metal, flamenko, gibi türlerde müzik yapılacaksa seslerin daha net oluşacağı büyük tansiyonlu telleri almayı düşünmelidir. Ancak klasik tür için dönem uygulamaları yapılacaksa normal veya yumuşak tansiyon telleri kullanılmalıdır. Doğru telin seçilmesi ve kaliteli gitar teli markaları ile çalışılması enstrümanda en doğru tonu yakalamanıza olanak tanır. Gitar teli seti paketleri üzerinde tansiyonuyla ilgili bilgi edinebilirsiniz. Trendyol’dan istenilen yumuşaklıkta gitar teli alma imkanına ulaşabilirsiniz.

Gitar Teli Fiyatları

Gitar Teli Fiyatları

Müzik aleti olarak gitar çalmayı tercih eden müzisyenler, bu çalgının nasıl özenle seçip bakımını yapıyorlar ise tellerini de o özenle seçip, onların bakımını yapmaları gerekir. Çünkü iyi bir enstrümana sahip olan bir müzisyen, tel seçimini doğru yapar ve bakımını da düzenli yapar ise, istediği müzik tonuna eksiksiz ulaşabilir. Çalgı telleri zaman içinde kullanıma bağlı olarak zarar görebilir ve enstrümanın ses tonunda değişim yaşanabilir. Bu yüzden tellerin değiştirilmesi için kırılmalarının beklenmemesi gerekir. Ayrıca tel değişimi yapılırken sadece bir tane tel olmaksızın, altı tane telin tümünü aynı anda düzenli aralıklarla değiştirilmelidir. Çünkü bu enstrümanın sadece bir tane telinin değiştirilmesi çalgının tüm harmonisini bozarak istenilen sensin çıkmamasına neden olur. Tellerin ne kadar sıklıkla değişiminin yapıldığı müzisyenin isteğine kalan bir durumdur. Bazı müzisyenler her konser öncesinde, oluşabilecek ses bozukluğu riskini minimize edilmesi için değiştirir. Ancak bazı müzisyenler ise 6 ayda bir değişim yapar. Bu tamamen kişinin, ne kadar aralıklarla pratik yaptığına ve bakımını nasıl yaptığına bağlı bir durumdur. Gitarda kullanım sırasında yapılan hatalar sonucunda da seslerde bozukluk oluşabilir. Örneğin, çalgı tellerinde paslanma yaşanabilir. Bu paslanmaya aleti çalmadan önce elleri yıkayarak ve her kullanımdan sonra telleri silerek engel olunarak tel ömrü uzatılır. Enstrümanların telinin bakımını yapıp ömrünün uzatılmasının nedeni onun fiyatlarından dolayıdır. Gitar teli fiyatları özelliklerine göre değişen aralıklara sahiptir. Gitar teli fiyatları ister klasik olsun, akustik ya da bas olsun, her türlü bütçeye uygun türleri ile Trendyol’da yer alır. Bir müzisyen olarak istediğiniz teli Trendyol’un filtreleme özelliği ile sıralayarak inceleme yapabilir ve kampanyalı ürünleri ile uygun fiyata aradığınız ürünü satın alabilirsiniz.

Gitar Teli Çeşitleri Trendyol’da

Gitar Teli Çeşitleri Trendyol’da

Müzik, insanlığın varoluşundan bu yana, ruhuna hitap eden, sosyalleşmeye yarayan yüz yıllardır var olan bir eylemdir. Eski dönemlerden beri müzik yapılırken birçok farklı alet kullanılır. Günümüzde gitar adı ile anılan ama tarihte ataları bulunan bu çalgı, müzisyenler tarafından çokça tercih edilen bir alet türüdür. Kolay taşınabilir olması sebebiyle ve kendine has türlerinin olması onun tercih edilmesi en büyük etkenler arasındadır. Klasik, elektro, akustik, bas olarak bir çok çeşidi bulunan bu enstrüman, kendine has özellikleri ile müzisyenlerin tercihine sunulur. Kendine has özellikleriyle çalma teknikleri olan bu gitarların, tellerinin de modele uygun olması gerekir. Her gitar aynı ses tonunu çıkarmaz. Farklı ses tonlarına ulaşılması için farklı teller kullanılması gerekir. Örneğin, akustik gitar teli önerisi olarak, roundwound, flatwound, halfwound, groundwound, tapewound, taperwound isimli teller gösterilir. Bu teller yıpranma oranında, nikel, bakır veya çelik olmasına, pürüzlü ve pürüzsüzlük oranına, kalınlığına ve uzunluğuna göre kendi içinde özelliklere ayrılır. Gitar teli satın alma işleminde bu tür özellikler ve fiyatları göz önünde bulundurulur. Ancak bazen müzisyenler için ses, en güzel nasıl meydana gelecekse sadece o önemli olmasından dolayı, gitar teli kaç tl olursa olsun, fiyat gözetmeden satın alırlar. Tüm bu özelliklerin yanında, aynı statüde olan ancak farklı markalarda üretilen teller de vardır. Aynı ses tonuna ulaşmayı isteyen müşterilerin düzenli olarak aynı markaları kullanması gerekir. Her ne kadar içerik ve özellik olarak aynı tel konseptinde olsa da, üretim farklılıklarından dolayı tellerden çıkan ses markalarına göre de farklılık gösterir. Bu markalar kendi içlerinde özelliklerine ve fiyatlarına göre ayrılırlar. Farklı çeşitlerle ilgili merak ettiğiniz ayrıntıları yorumlar kısmından öğrenebilir, gitar teli tavsiyelerine göz atabilirsiniz. Kampanyalı fiyatları ile aradığınız birçok gitar teli markasına Trendyol’dan ulaşabilirsiniz.