PVC boru, sıhhi tesisat ve drenaj çalışmaları için yaygın olarak kullanılan çoğunlukla beyaz boru türüdür. Polivinil Klorür kelimelerinin kısaltması olan PVC malzemeden yapılan plastik borular neredeyse tüm boru cinslerinin yerini alarak kullanım alanını genişletir. PVC malzemenin dayanma gücü, montaj kolaylığı ve düşük maliyetleri onu dünyanın yaygın kullanılan plastik ürünlerinden biri haline getirir. PVC borular, bağlantı parçaları, vanalar ve farklı sıvı taşıma materyali oluşturmak için değişik şekillerde kalıplanan bir termoplastik malzemeden meydana gelir. Yapımında kullanılan sert plastik uzun yıllar kırılmalara ve aşınmalara karşı dayanıklılık sunan PVC borular modern yapılardan, kanalizasyon sistemlerine kadar bir hat oluşturan gider borularında yapı malzemesi olarak kullanılır.
PVC borular, içme suyu, atık su, kimyasal sıvılar, ısıtma ve soğutma sıvıları, gıda maddeleri, son derece saf haldeki sıvıların iletilmesi için kullandığı kadar sıvı karışımlar, gazlar, basınçlı hava aktarımı ve sulamada da kullanılır. Ayrıca plastik basınçlı boru sistemleri ve vakum sistemi uygulamaları için de PVC borular tercih edilir. Mutfak, banyo, tuvalet altyapı tesisatında ve bahçe sulama sistemlerinde PVC boruların tercih edilmesinin en büyük nedenlerinden biri, çatlak ve kırık oluşumu gibi hasar riskinin en düşük seviyede bulunmasıdır. Kırık ve çatlak riskinin düşük olduğu PVC borular sayesinde bakteri oluşumunun önüne geçilir.
Kaya tuzunun elektroliz uygulanarak ayrışması ile ortaya çıkan klor gazının petrolün damıtılması ile elde edilen etilen gazı ile tepkimeye girmesi sonucu oluşan küçük molekül yapısı Vinilklorid, PVC hammaddesini oluşturur. Vinilkloridlerin birleşerek oluşturduğu büyük moleküle ise polivinilklorid (PVC) adı verilir. Boru hammaddesi olarak birçok olumlu özelliğe sahip bir polimer türü olan PVC, “Polivinil Klorür” kelimesinin kısaltılmış halidir. Trendyol mutfak veya tuvaletlerdeki her türlü tesisat onarım ve yenileme çalışmalarınıza gereken dirsek, es sifon, boru makası gibi çeşitli PVC ek parçaları ile destek sunar.
Pik ve beton borulara göre oldukça hafif yapıya sahip borular, PVC boru bağlantı parçaları sayesinde kolay bir şekilde birbirine bağlanabilir. Conta kullanılarak birleştirilebilir ve gerektiğinde kolayca kesilebilir özellikteki borular olduklarından işçilikleri zahmetsizdir. Kimyasal maddelere karşı dayanıklılığa sahip PVC borular, elektriği iletmeyen özellikleri sayesinde güvenli kullanım imkanı sunarlar.
Özellikle yapı sektöründe kendilerine hızla yayılan bir kullanım alanı açan PVC borular, bina içindeki gürültü sorunlarını en aza indirerek ortadan kaldırmaya yardımcı olur. PVC, geniş bir çalışma basıncı bandıyla birlikte, çalışma sıcaklığı aralığı içerisinde yüksek kimyasal direnç sağlar. Yüksek çalışma sıcaklıklarına ve çalışma basıncına sahip plastik borulardır.
Uzun ömürlü kullanımı ve dayanıklılığı, yüksek sertlik dereceleri ve PVC boru fiyatları uygunluğu nedeniyle, PVC sistemleri dünya çapında büyük miktarlarda bir plastik boru tesisatı oluşturur. Dışarıdan gelebilecek darbelere karşı mukavemet gösteremeyecek olmalarına karşın esneklik özellikleri sayesinde hasarı yüksek seviyede görmeme avantajına sahiptir. Kalın etli boruların piyasada daha fazla ilgi çekmesi dolayısıyla PVC boruların hasar görme riski oldukça düşük seviyelere iner. Diğer cinsteki borulardan farklı olarak korozyon yani paslanma riski de taşımayan PVC borular esnek yapıları sayesinde donmaya karşı da avantajlıdır.
Sert PVC borular, yapıldıkları maddenin gerilim sınır değerlerine (kgf / cm2) göre; PVC 60, PVC 100 isimleri altında iki kategoriye ayrılır. Boruların su emme ve sızdırmazlık özellikleri bakımından PVC 60 borularda su emme miktarı 7 mg / cm2'den, PVC 100 tipi borularda ise 4 mg / cm2'den daha fazla olmaması beklenir.
10'luk, 32’lik, 40’lık, 80’lik, 90’lık, 120’lik, 125’lik, 150’lik PVC boru biçiminde ifade edilen boru çeşitleri PVC boru çapları ölçülerini gösterir. PVC boru ölçüleri 150, 250, 500, 1000, 2000, veya 3000 mm uzunluğa kadar çeşitli boylarda bulunabilir. Birbirlerine muflu olarak eklenen boruların yarattığı tesisat içinde aradan parça çıkarmanın zorunlu olduğu hallerde borunun iki tarafında da kullanılan muflu ve contalı manşondan (kayar manşon) yararlanılır.
Mutfak ve banyo tesisatında tercih edilebilen boru çeşitleri arasında yer alan 100'lük PVC boru ile atık sularınızı gidere yönlendiren bir hat oluşturabileceğiniz, düzgün ve pürüzsüz içi yüzeyi sayesinde bakteri üretmeyen tesisat borularıdır. İnorganik ve organik asitlere ve alkalilere karşı dayanıklı yapıya sahiptirler.
Esas olarak kanallarda kullanılan kare tip boru türü yoğun olarak ev kullanıcılarına hitap etmeyen nadir bir ürün türünü temsil eder. Kare PVC boru çeşidinin birçok endüstriyel kullanım imkanı bulunur, üretimi ve bağlanması kolay boru türlerinden biridir. 140 ° F sıcaklıklar gibi yüksek derecelere kadar dayanıklılık gösteren kare plastik borular UV ışınlarını emme özelliği taşımazlar.
Şeffaf PVC boru kullanılan su yollarına bakıldığında, estetik görünüm dışında, kullanım alanı anlamında kısıtlı olduğu görülür. Bir üretim sürecinde hareketli sıvıların gözlemlenmesinin gerekli olduğu kimya, tıp gibi bazı endüstrilerde hazırlanmakta olan ürünün durumunda ve renginde ani bir değişimin ortaya çıktığı durumları takip etmek gibi işlerde geçerli kullanıma sahiptir.
Çapı 110 mm, 200 mm olan şeffaf borular gıda endüstrisinde kullanılır. Su kaynakları ile ilgili olarak içme suyunun durumu izlenebilir ve sıvıların ulaştıkları noktalar bazı durumlarda kaydedilebilir. Sıhhi tesisatın montajı için 10 mm'den 110 mm kadar genişliğe uzanan ve küçük bir kesit için şeffaf bağlantı parçaları da üretilir.
110 mm ve daha küçük olan plastik şeffaf tüpler bazı tasarım objelerinin temelini oluştururlar. Işık iletimine sahip plastik borular oldukça ucuz, hafif olmalarının yanı sıra daha fazla dekoratif olanak sunarlar. Borular eğilip bükülerek düğüm şekline bile getirilebilecek esnek yapısı sayesinde hemen her türlü şekli alabilirler. PVC siyah, beyaz esnek boru tipleri pürüzsüz ve kaygan yapıları sayesinde kireçlenme ve paslanma yapmama özellikleri taşır. Kolayca monte edilebilen, hijyenik boru çeşitleri bina içi hem soğuk hem sıcak su tesisatlarında vazgeçilmez çözümler sunar.
Plastik klapeli 110 mm’lik atık pis su çekvalf boruları kanalizasyon ve altyapı problemlerinden dolayı ortaya çıkan geri tepme sorunlarını ve kötü kokuları engeller. Boru yapısı dolayısıyla fare ve haşere gibi istenmeyen canlıların bina içine girişine engel olur. Üst kapağı sökülerek temizliği kolay ve pratik olan çekvalf boru, apartman ve sitelerde, villa ve konaklarda, spor komplekslerinde, fabrika binaları gibi büyük ölçekli binalarda kullanılmaya uygundur. PVC boru ek parçaları genellikle beyaz ya da koyu gri renkte üretilir.
PVC boru aksesuarından birisi olan 32’lik borularda kullanıma uygun dirsek çeşitleri sayesinde hazırladığınız boru sistemlerini birbirine bağlamanız ve yön vermeniz kolaylaşır. Tuvaletlerde kullanmak üzere Trendyol aracılığıyla edinebileceğiniz es sifon ürünleri kalın etli yapısı sayesinde binanızdaki gürültü seviyesinin oldukça azalmasına yardım eder. Benzer şekilde 32 mm kalınlıktaki dublex atık su boruları da ses seviyelerini düşük tutarak konfordan ödün vermemenizi sağlar. Eskisini değiştirirken veya taşınma sırasında ihtiyaç duyduğunuz tek çıkışlı sifonlar, körüklü çamaşır ve bulaşık makineleri için üretilen makinelerin boşaltım aşamasında görev yapan borulardır.
PVC ek parçaları arasında PVC temiz su borusu ekleme parçaları, geçme muflu deve boynu, yapıştırma muflu deve boynu, manşon, dirsek, dişli dirsek, te, dişli te, körtapa, erkek körtapa, redüksiyon, muflu te, flanş, küresel vana, çekvalf, rakor en çok tercih edilen ekleme parçalarıdır. PVC atık su borusu ekleme parçalarında ise; dirsek, kapama başlığı, kayar manşon, kelepçe, redüksiyon, te çatal, istavroz te, kelepçe projelerinize uygun şekilde kullanılır. Aradığınız tüm PVC ek parça ve boru tiplerine, Trendyol’un geniş ürün seçeneklerinden fiyat avantajlarıyla ulaşabilirsiniz.
Bina içine ve dışına kullanılmış suyun tahliyesi için döşenen boruların adı atık su borularıdır. Bu borular belirli standartlara sahip olan boru ürünlerini piyasaya süren boru markaları PVC boru pürüzlülük katsayısı değerlerini de bildirir. Çok katlı konutlarda, hastanelerde, okullarda, otellerde, endüstriyel yapılarda bina içi ve bina dışı tesisatlarda yararlanılan bir boru çeşididir.
Pürüzsüz iç ve dış yüzeyleri sayesinde birikinti oluşumuna izin vermeyen, bakteri üretmeyen, koku yapmayan PVC atık su boruları, ekolojik ve ekonomik bakımından ideal ve güvenli bir şekilde kullanılır. Sert malzemeden üretilen PVC boru ve ek parçaları, farklı hava koşullarına dayanıklı olmaları sayesinde yapı sektöründe ön planda tutulan unsurlardır. Yanmayan, yüksek dirençli oluşu ve formunu koruyan katı yapısı sayesinde inşaat ve yapı sektörünün en çok tercih ettiği boru türüdür.
Atık su boru ve ek parçaları arasında tamamlayıcı ürünlerden biri olan çatal boru tipi atık su tesisatında birleştirici ya da ayrıştırıcı ürün olarak kullanılır. 110 x100 ya da 50 x 50 gibi farklı ölçülerde bulunabilen Y tek çatal PVC pis su borusunu mutfakta lavabo ve makine giderini birlikte bir gidere bağlamak istediğinizde adaptör top conta ile birlikte kullanabilirsiniz. Bununla birlikte çift çatal PVC boru size iki makineyi ve lavabonuzun atık sularını aynı gidere göndermeniz için imkan tanır.
Su tesisatlarında atık suyu taşımak için kullanılan malzemeler arasında bulunan PVC borulardan 25 cm uzunluğundaki boru tipinin farklı ölçü seçenekleri bulunur. Klozet giderleri için genellikle 110'luk, yağmur inişleri yani çatı olukları için 75'lik PVC boru, lavabo giderleri için ise 50'lik PVC boru kullanılır. Banyo ve tuvalet giderlerinde erimeyen kâğıt veya ıslak mendiller, saç gibi temizlenmesi zor maddeler PVC borularda tıkanıklıklarına neden olabildiği için banyo ve mutfakta kullanılan bu tip detaylara dikkat etmek önemlidir.
PVC u plastik boru işleme süreçlerinde, ürünün tipine bağlı olarak bazı yardımcı katkı maddeleri boru formülüne dahil edilir. Bu formülasyonda genellikle PVC reçinesi, stabilizatörler, kaydırıcılar, mukavemet arttırıcılar, proses yardımcıları, renk pigmentleri gibi yardımcı maddeler kullanarak plastiğe ek özellikler eklenir.
PVC borularla çalışırken sıklıkla kullanılan PVC boru makası aleti, tadilat çantasının olmazsa olmazıdır. Plastik ve lastik hortumları, naylon, pv, abs, pe, ps boruarı kesme becerisine sahip bir alet olan boru makası, ele uyumlu yapısıyla kullanışlıdır. Boru kesmek için tasarlanan boru makasının gövdesi yüksek basınca karşı dayanıklı, ısıl işlem görmüş ve bilenmiş yüksek karbon çeliği içerebilir. Kesmeyi kolaylaştıran ergonomik gövde tasarımına sahip boru makası ürünleri genellikle 42 mm’ye kadar genişlikteki boruları kesme kapasitesindedir. Pp-Rc, pp-R kompozit, PVC, pp-R folyolu ve pex boruları kesebilen boru makası modelleri tek elle bile kullanabilmek üzere özel olarak tasarlanır.
Tadilat sırasında kullandığınız borulara ekleme yapmanız gerektiği takdirde, 75, 90, 50, 63 mm PVC boru seçenekleri arasından farklı çap ve 3 m uzunluğunda hazırlanan yapıştırma PVC boru çeşitleri ile ekleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ekleme yaparken ucu düzgün kesilmiş ve çapakları temizlenmiş PVC yapıştırma muflu borularını kullanmanız önerilir.
Mutfakta içerisine yağ atıkları veya yabancı maddelerin kaçması gibi kullanım hataları sonucu tıkanabilen tesisat borularının açılması için pompa kullanarak tıkayan maddelerin çekilmesi gibi fiziksel müdahaleler uygulanabilir. Bununla birlikte kimyasal maddelere karşı yüksek dirence sahip PVC boruların tıkanıklıkları kimyasal madde kullanarak da giderilebilir. Bunun dışında boru değişimini gerektiren hasarlı durumlar da ortaya çıkabilir. Trendyol online alışveriş imkanıyla tesisat sorunlarınızı çözmek için gereken her türlü boru ve boru ek parçalarına kolayca ulaşabilirsiniz.
Drenaj boruları kategorisinde yer alan delikli PVC boru türleri, yeraltında ve yer üstünde kirli suyun çalışma alanından yapay şekilde uzaklaştırılmasında kullanılır. Ham maddesi U - PVC olan delikli drenaj boruları korozyona ve darbelere dayanıklı özelliktedir PVC delikli ürünler, iç yüzey bakterileri sayesinde pürüzsüz ve homojen özellik taşırlar. Hafif olduğu için kolay taşınır ve döşenmesi, saklanması oldukça basittir.
Uzun ömürlü olan delikli borular çamurlu ve bataklık alanlarının ıslah edilmesinde, tarım alanlarında biriken suları uzaklaştırmak için yol yapımlarında, açık, çim spor komplekslerin alt yapılarında, bina ve inşaatlarda temelden su çıkması halinde yapının korunması amacıyla ve banket drenajlarında sıkça kullanılır.
Bununla birlikte, köşeli, dikdörtgen PVC boru türleri çatı ve yağmur olukları için kullanılan ürünler arasında yer alırlar. Yağmur veya çatı olukları ve ek parçaları sayesinde yağmur suyu binanın dış cephesine zarar vermeden kanalizasyona kolayca aktarılabilir.
Polivinil klorür borular basınçsız sistemlerde kullanılabilir çünkü yüksek halka sertliğine rağmen iç yüklere karşı dayanıklı değildirler. Bununla birlikte, kolay kurulum imkanı sunan PVC borular aynı zamanda düşük maliyetlidir. Tüm PVC borular sokete monte edilerek zahmetsizce birleştirilir. PVC boruların boyut aralığı 12'den başlar ve 315 mm ile sonlanan PVC boruların ev kullanımı için en çok kullanılan türleri 50 ve 110 ve 70'lik PVC boru tipleridir
PVC boru, içme suyu ve atık su transferinde kullanıldığı için özellikle taşıdığı suya tat veya koku vermeyen ham madde ile üretilir. Su ile tepkimeye girmemeleri ve korozyona karşı oldukça dayanıklı olmaları, yapılarda siyah, beyaz PVC boru türlerinin tercih edilmesine neden olur. İç duvar yüzeyinin pürüzsüz ve biyofilm oluşmasına engel olan yapısı sebebiyle su kirliliğini önlemesi, ona çevreci bir boru özelliği ekler. Ayrıca iç yüzeyi sayesinde sıvı sürtünmesi ve akış direncini de en aza indirir. Uzun ömürlü yapısı ve kimyasallara karşı oldukça etkili direnci sayesinde endüstriyel atıklara karşı kullanımını artar.
PVC boruların avantajlarından bir diğeri de erozyona ve aşınmaya karşı oldukça dirençli olmalarıdır. Temizlik ve bakım ihtiyacını azaltarak işletme maliyetlerini düşürür. Bükülme ve esneme kabiliyeti bulunan PVC borular aşırı yüklere maruz kalma durumunda ortama uygun hareket edebilir. Böyle durumlarda ayrıca bir bakıma ihtiyaç duymaz. Nakliyesi ve kurulumu kolaydır. PVC ek parçaları basit ve kolay montajı ile kolaylıkla test edilebilir ve çabucak hizmete sokulabilirler. Uzun ömürlü kullanım sunan PVC boruların en çok kullanıldığı sanayi ve hizmet alanları: Basınçlı içme suyu, tarımsal sulama, pis su, kanalizasyon ve atık su, hidrant şebekeleri, sınai ve kimyasal tesisler, havuzlar, boşaltım ve tahliye hatları, kablo koruma ve izolasyon amaçlı kültür balıkçılığı sanayi ve yangın şebekeleridir.
Trendyol'un PVC plastik boru markaları seçkisi arasında ihtiyacınıza ve bütçenize en uygun boru tiplerini ve ek parçalarını seçerek tadilat işlerinizi hızlıca tamamlayabilirsiniz.