Topraksız Tarım Nedir?

Topraksız Tarım Nedir?

Tarım girdilerinin artması ve dünyanın ekolojik yapısında meydana gelen değişimler insanları ürkütüyor. Bu yüzden daha az maaliyet içeren ve tarıma elverişsiz bölgelerde uygulanacak yöntemler araştırılıyor. Topraksız tarım uygulamaları da bu yöntemlerden birisi olarak gündeme gelmiştir. Çok az toprak veya hiç topraksız bitki yetiştirmek anlamına gelen bu yöntem birçok ülkede denenmiştir. Başarılı sonuçlar elde edilen uygulama sonrası yeni nesil bir tarım modeli oluşmuştur. Topraksız tarım nedir diye soranlar, bunun toprak yerine farklı maddelerle bitki yetiştirme ortamı olduğunu bilmelidir. Toprak yerine taş yünü veya kenevir türü bitkilerin liflerinden oluşmuş platform üzerine dikilen tohumlardan oluşur. Topraksız tarımda sulama nasıl yapılır Derseniz daha az su kullanıldığını bilmelisiniz. Topraksız tarım olarak adlandırılan bu yöntem uygulanırken farklı metotlar uygulanır. Başlıca 3 modeli bulunan bu işlem yapılırken, topraksız tarım besini nasıl yapılır konusu merak oluşturuyor. Bu sistemde gübre yerine özel solüsyonlar kullanılıyor.

Topraksız Tarım Nasıl Yapılır?

Topraksız Tarım Nasıl Yapılır?

Konu gündeme hızlı bir şekilde girdiğinden dolayı topraksız tarım nasıl yapılır sorusu fazlaca araştırılıyor. Bu konuyu merak edenlerin şunu bilmesi gereklidir. Bu sistemde bitki kökleri platform içerisinde boşta kalıyor. teraryum ve sukulentler içerisinde normal yaşam şartları sağlanan bitkilere cinsine göre ısı sağlanıyor.

Çoğunlukla bir boru sistemi üzerine konulmuş saksılar içindeki bitki kökleri borudan geçen sulama sistemiyle sulanıyor. Hatta üst üste oluşturulan platformlar sayesinde daha az alanda daha fazla ürün elde edilebiliyor. Dikey topraksız tarım nasıl yapılır sorusunun cevabı budur. Üretici açısından oldukça faydalı olan bu sistem ile hem daha az su kullanılıyor hem de enerji tasarrufu yapılıyor. Normal bir tarım uygulamasında veya sera üretiminde suyun büyük kısmı toprak tarafından emilmektedir. Bazı insanlar topraksız tarım domates nasıl yapılır diyebilir. Unutulmaması gereken konu, bu yöntemle çok çeşitli bitkiler yetiştirileceğidir.

Topraksız Tarım Yaparken Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Topraksız Tarım Yaparken Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Balkon veya evlerinin bahçelerinde bu sistemi kurmak isteyenler olabilir. Onlar için birkaç basit malzeme temin etmek yeterlidir. Öncelikle uygun ışık ve ısı sağlanmalıdır. Eğer soğuk hava ile temas çok oluyorsa serada olduğu gibi şeffaf kapatma malzemesi kullanılır. Balkonda topraksız tarım nasıl yapılır sorusu için cevap, uygun platformun kurulmasıdır. Yer problemi yaşamamak adına dikey tarım önerilir. Bu sayede emeklerin karşılığı daha fazla olacaktır.

Evlerinde bu sistemi kurmak isteyenler, platform altı için boru veya su tankı hazırlamalıdır. Evde topraksız tarım nasıl yapılır araştırmasında köklerin tutunacağı lifler unutulmamalı. Bu sistem kurulurken belki en önemli husus tohum olacaktır. Genetiği ile oynanmamış doğal bir tohum kullanılması gerekir. Tohum ne kadar kaliteliyse ürün o kadar bereketlidir.

Topraksız Tarımın Avantajları Nelerdir?

Topraksız Tarımın Avantajları Nelerdir?

Yeni nesil tarım uygulamalarından olan bu yöntem üreticiler açısından oldukça verimlidir. Özellikle küçük köklü bitkilerden olan çilek, marul ve diğer yeşilliklerin üretimi çok kolay olabiliyor. Bunun için topraksız tarım nasıl kurulur sorusu cevaplanmalıdır. Bitki yetiştirmedeki su kullanımı minimum seviyeye düşmüş olan bu sistemin çok artısı vardır. Küçük alanlarda dikey model uygulamasıyla kullandığınız alanın 1/4’ü yeterli olabilir. Sera tarzı tarım alanında kullanılan ısıtma ve aydınlatma da ¼ oranında azalmıştır.

Topraksız tarım çilek nasıl yapılır derseniz “çok kolay yapılır” cevabını bulursunuz. Çünkü çileklerin hem kökü küçük hem de dikey tarıma oldukça uygun meyvelerdendir. Böyle bir işe kalkışanlar doğal olarak iyi bir araştırma yapmalıdır. çiçek bakımı & bitki yetiştirme ile ilgili aradığınız her şeyi Trendyol web sitesinde ya da mobil uygulamasında bulabilirsiniz.