Bebek bezi, bebeğin doğumundan itibaren kullanılır ve tuvalet eğitimi verene kadar ihtiyaç duyulur. Bebek bezinin temel amacı, bebeğin iki üç yaşına kadar idrar ve dışkısını emerek dışarı sızmasını engellemek ve kuru bir yüzey sağlamaktır. Bebek bezi kullanımı tüm toplumlarda bebeğin sağlığı için çok önemli bir unsurdur. Bebeğiniz için kullandığınız ürünler arasında en sık hangisini tüketiyorsunuz diye sorulsa kesinlikle alınacak cevap bebek bezi olur. Yenidoğan bebekler, günde ortalama 20 kez olmak üzere altlarına yaparlar. Bunun sebebi idrar torbalarının küçük olması sebebiyle kısa sürede dolmasından kaynaklanır. Bu kadar sık altına yapan bebeğin bezi de bir o kadar sık değiştirilir. Ne kadar sık değiştirilirse değiştirilsin, bebeklerde pişik oluşumu kaçınılmazdır. Bu denli olumsuz etkileri önlemek için yapılması gerekilen bebeğiniz için en doğru olan hem uygun bütçeli hem de kaliteli bebek bezi seçiminde bulunmaktır. 2 numara bebek bezi çeşitleri bu modellerden bir tanesidir.
Günümüzde kullanılan bebek bezleri, ince yapılı, sızdırmaz ve emici bir formda üretilir. Bezlerin tek kullanımlık olması, bebeklerin ciltlerinin tahriş olmasını ve bazı bulaşıcı hastalıkları önler. Eski zamanlarda bebek bezi ilk olarak pamuk tabanlı üretilmiştir. Kare şeklindeki bu bezler bebeğin etrafını sararak, yanlarında bulunan iki adet tutamaç sayesinde sabitlenir. Daha sonraları ise bebek bezi elastik bacak araları olan plastik, tekrar kullanılabilir formda üretilmiştir. Günümüzde ise ilerleyen teknoloji sayesinde markalar birçok bebek bezi geliştirir. Sızdırmaz bariyerli, ıslaklık göstergeli, 12 saat kuru tutma etkili, cilde nefes aldıran ve güçlü yan bantlara sahip birçok bez bulunur. Günlük ihtiyaca göre bez modelleri, markalar tarafından genişletilmiş normal bezin yanı sıra külot bez, mayo bez, alıştırma külotları ve jean görünümlü bez gibi birçok şekilde üretilmiştir. Çeşitli renk, model, özellik ve ebatlara sahip olan bebek bezlerinin ebat ölçüsü tüm markalarda standarttır. Türkiye’de bezlerin ölçüsü bebeğin kilosu ve yaşına bağlı olarak belirlenir. Bebek bezleri bir ve altı arasında ölçeklendirilir. Birden altıya doğru gittikçe bebeğin yaşı ve kilosu artar, dolayısıyla bebek bezi ebatı da genişler. Bu boyutlar genel olarak 0-36 ay arasında değişiklik gösterir.
Bir bebek bezinde bebeğin her bölgesine uygun düzenlenmiş katmanlar bulunur. Bunlardan ilki üst tabakadır. Üst tabaka, üst yüzeyin temas noktasından idrarın alt tabakaya doğru kaymasına yardımcı olur. Bu bölüm polipropilen ham maddeye sahip dokusuz yüzeyden yapılır. Bu tabaka bebeğin cildinin tahriş olmasını önlemek için çok yumuşak dizayn edilmiştir. Bu tabaka idrarla temas halinde olduğu için çok yüksek sıvı geçirgenliğine sahiptir. Bebeğin cilt bakımı ve tahrişi önleme için bu tabakaya losyon uygulanır. Bu losyonlar vücudu nemlendirmek, pişiği önlemek ve hoş kokular sağlamak için kullanılır. Aloe vera, E vitamini, D vitamini, vazelin, badem yağı gibi birçok madde losyon olarak bebek bezlerinde kullanılır.
Üst tabakada hidrofil ve hidrofob olmak üzere iki katman bulunur. Hidrofob sıvıyı sevmeyen, hidrofil ise sıvı geçiren bölümdür. Hidrofob kısım bariyer olarak kullanılır ve sıvı geçişine izin verilmez. Bu kısım daha çok bacak içlerine yakın bölgelerde kullanılır. Hidrofilik bölüm ise bebeğin cildi ile temas eden ve çişi geçiren bölümdür. İdrarın bezin iç katmanlarına doğru geçmesini sağlar. Bu tabakaların bezde kullanımı 12-15 mg olarak değişir. İkinci olarak dağıtıcı tabaka ile karşılaşılır. Bu tabaka üst tabaka ile emici tabaka arasında bulunur. Bu kısım emilen idrarı üst tabakadan alarak depolanmasını sağlar. Sıvının emici tabakada hızlı hareket etmesi için ara tabaka olan dağıtıcı tabakaya ihtiyaç vardır. Çünkü emici tabaka çok ince yapıdadır. Bu tabaka bezin tamamında kullanıldığı gibi bazı bezlerde ise sadece hedef bölgede bulunabilir. İdrarın üst tabakanın altında depolanması cildin kuru kalmasına yardımcı olur. Bu tabaka oluşturulurken kıvırcık lifli hava geçiren ya da dokusuz yüzey kullanılır. Bu tabakanın bezdeki kullanım ağırlığı 20 ila 100 mg arasında değişir. Üçüncü tabaka ise örtücü kumaş tabakadır. Her bebek bezinde bulunmasa da bazı bebek bezlerinde dağıtıcı tabaka ve emici tabakanın etrafında kullanılır. Bezin tamamına uygulanan bu kılıf süper emici polimerlerin iç plastiğe zarar vermesini engeller. Bu tabaka yapımında kağıt malzeme kullanılırsa ince doku adını alır. Genellikle 16 mg kullanılsa da daha fazla gramajlar kullanılarak da yapıldığı görülür. Yapımında kullanılan malzeme SMS dokusuz ise bu tabakaya ana bağlama noktası denir. Bu durumda da 12 gr ve altı kullanılır. Dördüncü tabaka ise emici tabakadır ve bir bez üretiminde olmazsa olmaz olan bölümdür. Bu katmanda idrar depolanır, bu yüzden modern bebek bezlerinin anahtar bileşenidir. Üst tabakadan transfer edilip dağıtıcı tabakada dağıtılan idrar bu tabakada hapsedilir. İyi bir emici olan pamuk materyalinin yanında bazı sentetik polimerler emme kapasitesini aşar. Modern bezler kendi ağırlığının 15 katı sıvı emer. Emme kapasitesi bezin merkezinde bulunan emici pedin kalitesi ve özelliklerine bağlıdır. Emme tabakasından sonra selüloz tabaka gelir. Bu tabaka %100 odun hamurundan oluşur. Bakımlı ormanlarda büyütülen çam ağaçlarından elde edilir. Bu katman bezin en ufak bir basınçtan dolayı suyun sızmasını engeller. Basınca dayanıklılık sağlar. Selülozik tabaka bezde beş ila on beş gram arası kullanılır.
Hidrofil süper emici polimerleri; kişisel bakım ve hijyene dikkat ederek cildi kuru tutma amacıyla kullanılır. Bu malzemeler kendi ağırlığının 100-200 katında sıvıyı içine hapseder. Daha az odun hamuru kullanımı sağlayarak daha ince bir ürün elde etmeyi sağlayan bu polimerler daha iyi bir performansı destekler. Bez merkezinin yaklaşık %25-30’unu oluşturan bu malzemeler sıvı hapsetme mekanizması olarak görev yaparlar. Arka tabaka, polietilen film tabaka olarak görülebileceği gibi dokusuz film olarak da görülebilir. Sıvının bezden dışarı sızmasını önler. Arka tabaka yumuşak, sağlam ve ince olmalıdır. Aynı zamanda bebek hareket ettiğinde hışırtı sesleri çıkarmaması gerekir. Bezde kullanılan yapıştırıcılar bezin katmanlarının birbirine yapışmasını sağlar. Arka tabakayı yapıştırırken normal yapıştırıcılar kullanılır. Bel ve bacak lastikleri gibi hassas bölgeler için ise elastomerik yapıştırıcılar kullanılır. Lastikler, poliüreten köpük, kauçuk ya da likradan elde edilir. Bel ve bacak kısmındaki lastikler buna ek olarak yan bantlarda da kullanılır. Yan ve ön bantlar, bezin bebeğin vücuduna sabitlenmesi ve kaymadan durmasını sağlar. Bezlerin yapımında son olarak dış görünümden bahsedilebilir. Markalar kendi isimlerini, bununla birlikte birkaç çizgi film karakteri görsellerini dış görünüm tasarımında tercih ederler.
Birçok marka bebek bezi üretiminde belli özellikleri ile kullanıcının dikkatini çekmeye çalışır. Kuruluğu, hassaslığı ve emiciliği derken, ebeveynler bebekleri için hangisinin doğru olduğuna karar vermekte zorlanırlar. Bebek bezi seçimi yaparken bebeğinizin sağlığı için dikkat edilmesi gereken birkaç husus vardır. Bunların başında bebeğin bedenine uygun bebek bezi seçimi gelir. Bebeğinize doğru bedende bebek seçimi yapmak için bebeğinizin yaşı ile beraber artan kilosu göz önünde bulundurulmalıdır. 2 numara bebek bezi (mini) üç ile altı kg, 3 (midi) numara bebek bezi dört ile dokuz kg, 4 (maxi) ya da 5 numara (junior) bebek bezi yedi ile on sekiz kg ve 6 numara (maxi plus) bebek bezi ise on bir ile yirmi kg arasındaki bebekler için kullanılabilir. Bazı markalar bebek bezlerinde yeni doğan, prematüre ve yedi numaralı bezi de satışa sunar. Buna bağlı olarak “2 numara bebek bezi kaç aylıkken kullanılır?” sorusunun cevabı bebeğinizin kilosuna bağlıdır. Sağlıklı normal bir bebek 2-3 aylıkken 2 beden bebek bezi kullanabilir. Yine de doğru olan soru “2 numara bebek bezi kaç kilo bebeklerde kullanılır?” olmalıdır. Beden seçiminin doğruluğu sağlandıktan sonra bebeğinizin cilt sağlığı ve güvenliği için bebek bezinde birkaç özelliğe dikkat edilmelidir. Bunlar kısaca şöyledir:
Gelişen teknolojiyle beraber artan bebek bezi çeşitleri ailelerin aklını karıştırsa da günlük hayatta kullanımı kolaylaştırır. Bebeklerin yüzerken, oynarken, dans ederken ve gezerken kısaca yerinde duramazken; tüm hareketlerine tanık olan bebek bezleri bebeğinizin ipeksi dokusunu korumaya ve yaşam kalitesini iyileştirmeye çalışır. Yeni sistemle gelişen aktif bebek bezi, külot bez ve mayo bez gibi birçok bez modeli bulunur. Aktif bez adından da anlaşılacağı gibi yerinde durmayan minikler için tasarlanmıştır. Yaşıtlarına göre çok daha hareketli olan bebekler hareket esnasında standart bezlerin vücuttan kaymasına sebep olabilirler. Yerinde durmayan yani kayan bezler, çeşitli vücut ve sağlık problemlerini beraberinde getirir. Bu özelliğe sahip bebekler için geliştirilen aktif bebek bezi, daha fazla emici ve esnek bir yapıya sahiptir. Bebeğiniz hareket ettikçe bezi ona uyum sağlar. Bu sayede oluşabilecek olumsuz etkiler engellenir. Külot bez ise alışılmışın dışında diğer standart bezlerden farklı olarak cırt cırt bulundurmaz. Aynı bir külot gibi giydirilir. Bu bezler tuvalet eğitimi aşamasında ailelere epey yardımcı olur. Tıpkı diğer bezler gibi külot bezin de belirli model ve bedenleri bulunur. Doğrudan giydirilmeyi sağlayan külot bez pratik bir bez arayışında olan anne ve babaların adeta aradıkları cevap gibidir. Pislenen külot bez çıkartılırken yan kısımlardan yırtılarak çıkarılabilir. Son olarak mayo bebek bezi adından da anlaşılacağı üzere mayo olarak da kullanılabilen bezdir. Bu bez sayesinde bebeğinizi güvenli bir şekilde havuza ve denize sokmak mümkündür. Mayo özellikli bu bezler iç yüzey olarak standart bezlerle aynı özellikleri taşır. Bu sayede bebeğiniz yüzerken bezi idrarı emmeye devam eder. Mayo bezin diğer bezlerden farkı dış yüzeyinde görülür. Mayo bezlerin dış yüzeyi su geçirmezlik özelliğine sahiptir. Bu özellik bebeğinizin hassas bölgelerini korur ve dışkının suya karışmasını engeller. Mayo bez modellerinde en çok ilgi çeken tasarım şort mayo bezdir. Aynı deniz şortu mantığıyla tasarlanmış bu bezi şort giydirir gibi bebeğinize giydirebilirsiniz. Ön bölümde bulunan ip ya da lastiği çekerek mayo bezi bebeğinizin vücuduna göre ayarlayabilirsiniz. Bazı markalar ise mayo bezleri yandan cırt cırtlı olacak şekilde standart bezlere benzer üretir. Bu tarz mayo bezlerinin kullanımı standart bez kullanımı ile aynıdır.
Bebek bezi fiyatları marka ve modeline göre değişiklik gösterir. Fiyat belirlenmesinde kullanılan ölçütler emiciliğin yüksek olması ve her şeyden önce bebeğin sağlığının düşünülmesiyle tasarlanmalıdır. Bu nedenle bez üretiminde kullanılan malzemelerin kalitesi de fiyat belirlenmesinde önemlidir. Bebek bezi fiyatları beden ile değişiklik gösterir. Daha az rastlanılan prematüre ya da maxiplus gibi bebek bezleri nadir üretimi görüldüğü için daha yüksek bütçelidir. Her segmentte ailenin ulaşabileceği bebek bezi fiyatı mümkündür. Elastik yan bantların kalitesi, sızdırmaz bariyerlerin kuvveti, temas düzeyinin yumuşaklığı, emicilik kuvveti ve hava alması gibi birçok etken fiyatın değişmesine sebep olur. Bebek bezleri farklı adetlerde paketlenerek satışa sunulur. 100’lü, 24’lü, 210’lu ve 60’lı paketler gibi adet sayısı değişkenlik gösteren çok fazla bebek bezi bulunur. “2 numara bebek bezi ne kadar kullanılır?” ya da “2 numara bebek bezi kaç ay kullanılır?” sorularının cevabı ise tam olarak buna bağlıdır. Pakette bulunan bez adeti, bezin ne kadar süre kullanılacağını değiştirir. Ortalama iki ve üç aylık bebeklerde sık idrar boşaltımı gözlenir. Ortalama günde beş ile on adet arası bez değişimi gözlenir. Buna bağlı olarak 100’lü pakete sahip ailelerde 2 numaralı bebek bezi kullanım süresi 10 gün ile 20 gün arası değişiklik gösterir.
Yeni ebeveyn olmuş deneyimsiz aileler için bebek bezi bağlanması bazen bir kabus haline gelebilir. Bebek bezlerini doğru bir şekilde bağlamak, bebeğin cilt ve genital sağlığı için çok önemlidir. Bebeğe yüksek bir konfor sunarak yaşam kalitesini arttırmak bezin doğru bağlanması ile ilgilidir. Bebek bezini bağlamadan önce bebeğin poposunun kuru ve temiz olduğuna dikkat ediniz. Bebeğinizin poposunu yumuşak bir havlu yardımı ile temizleyebilirsiniz. Bez bağlamadan önce pişik önleyici krem ya da pudra kullanımı büyük önem taşır. Bu kremler bebeğin cildini rahatlatarak bebeğinize huzurlu bir ortam sunar. Kremleme işlemi tamamlandıktan sonra bezinizi yatağınızın üzerine tamamen düz olacak şekilde seriniz. Bezinizi sererken ön ve arka kısımlarına dikkat ediniz. Bebeğinizin beli bezin üst noktasına gelecek şekilde bebeğinizi bezin üzerine yatırınız. Bu işlem sırasında bebeğinizin bez üzerinden kaymamasına dikkat ediniz. Daha sonra bezin ön kısmını bebeğinizin bacaklarının arasından geçirip kenarlardan itiniz. Arkada kalan kısmı öne çekerek arka ve ön bant kısımlarını eşitleyiniz. Bezin sıkılığı ve gevşekliğini doğru şekilde ayarlayarak yanda bulunan cırt cırtları ön taraftaki yapıştırma bölgesine yapıştırınız. Doğru bağlandığını kontrol etmek için parmağınızı bezin lastik kısmından sokmaya çalışın. Parmağınız hiçbir basınç uygulanmadan kolayca içeri giriyorsa beziniz gevşek, zorlamanıza rağmen içeri girmiyorsa beziniz çok sıkı demektir. Doğru olan parmağınızın lastiğin gevşemesi yardımıyla kenardan rahat bir şekilde girmesidir. Bebek bezi bağlarken sorun yaşayan aileler ise külot bezi tercih edebilir.
2 numara bebek bezi çeşitlerini Trendyol’dan inceleyebilir, hemen sipariş edebilirsiniz.