Zarflar keyfî, zorunlu, özel ya da iş için kullanılabilen çok yönlü materyallerdir. Öyle ki zarf çeşitleri saymakla bitmeyecek kadar çoktur. A3, A4, A6 zarflar, farklı boyutlara sahip olmalarına rağmen yaygın bir şekilde kullanılırlar. Bu tip büyük ve orta boy zarfların kullanım alanı genellikle ofislerdir. Aynı şekilde optik zarflar da ofislerde tercih edilir.
İpli zarflar ise amaca göre ofiste ya da dışarıda kullanılabilir. Dışarıda, düğün ve benzeri davetiyelerin gönderimi için kullanılır. Davetiyeler için desenli zarflar da yaygın bir şekilde kullanılır. Boyutları açısından bakıldığında 10 x 15, 17 x 17, 20 x 20, 30 x 40 zarflar, kullanışlı seçenekler olarak karşımıza çıkar. Kullanım amacı ne olursa olsun sıklıkla zarfa ihtiyaç duyuluyorsa çoklu paketler hâlinde alınabilir. 100’lü zarf paketleri, ortalama ihtiyacı karşılayabilir. Daha fazlasına ihtiyaç duyulan ortamlar için 500’lü zarf paketleri doğru bir seçim olabilir.
Günlük yaşamda sıkça kullanılan zarflar, tasarımı ve ve işlevi nedeniyle oldukça basit görünüyor olsalar da aslında çok fazla işe yarıyor ve günlük yaşamın vazgeçilmezi oluyorlar. Özellikle iş yerleri için en önemli malzemelerden bir tanesi olan zarf modelleri, farklı zarf ebatları ile pek çok önemli ihtiyacı giderebiliyor. Pek çok farklı marka tarafından üretilen farklı zarf ölçüleri ve modelleri bulunuyor. Sıkça kullanılan ve standart ölçülere sahip zarf türleri yanı sıra özel tasarım zarflar da satışa sunuluyor. Genellikle bu tip zarflar, özel davetlerde, açılışlarda ya da düğün zarfları olarak kullanılıyor.
Zarf konusunda çok sayıda çeşidin bulunması, kağıtlar ile alakalı detaylı bilgisi olmayan kişileri seçim yaparken kafa karışıklığına sürükleyebiliyor. Ancak, farklı zarf standartları hakkında detaylı bilgi edinirseniz ihtiyacınız olan modeli ve ölçüyü çok daha kolay bir şekilde belirleyebilirsiniz. Eğer bir işletmeniz varsa ve fatura zarfı gibi bir ihtiyacınız bulunuyorsa sizin için çok daha ekonomik olması açısından toptan zarf satın alma yoluna da gidebilirsiniz. Çünkü zarf fiyatları zarfın ölçüsü ve tasarımının yanı sıra tek seferde kaç adet alındığına göre de değişkenlik gösteriyor.
Zarf çeşitleri arasında özellikle ofis ortamında en çok kullanılan modellerin başında diplomat zarf geliyor. Pencereli zarf olarak da geçen bu ürünlerin üzerine firmanın logosu ve çeşitli bilgileri de istenildiği zaman basılabiliyor. Genellikle beyaz zarf formunda olan bu ürünlerin firmanın tercihine göre siyah zarf, bordo zarf, kırmızı zarf ya da kahverengi zarf gibi farklı renk alternatifleri de sunulabiliyor. Özellikle firmaların kurumsal bir yapıya sahip olduklarının en belirgin göstergesi olan bu zarfların içerisine çeşitli belgeler, evraklar ve faturalar yerleştiriliyor. Hatta gerektiğinde penceresiz olan modelleri para zarfı olarak da kullanılabiliyor.
Bunun yanı sıra antetli kağıt zarf diye de nitelendirilebilen bu ürünleri şirketin içindeki ve dışındaki yazışmalarınızda, evrak ya da belge gönderiminde ve arşiv işlemlerinde rahatça kullanabilirsiniz. Bu nedenle özellikle şirketler, çok sık kullanacakları bu ürünü satın alırken tek seferde çok sayıda satın almayı tercih ediyorlar. Fatura gönderimi için kullanacaksanız pencereli olanları, içerisine para vb. şeyler koymayı planlıyorsanız da penceresiz olanları seçebilirsiniz. Özellikle bu tür zarfların üstüne firmanın logosu, iletişim bilgileri ve alıcı bilgileri gibi sıkça ihtiyaç duyacağınız her türlü detayı baskı şeklinde yazdırmak uzun vadede işletmelere büyük kolaylıklar sağlıyor. Baskı yapmanın çok kolay olduğu bu ürünler için yalnızca standart bir zarf şablonuna ihtiyaç duyuluyor. Hatta seçtiğiniz ürün standart dışı bir kağıt kalınlığına sahip değilse bu baskıları siz de yazıcınızı kullanarak kolayca yapabilirsiniz.
Diplomat zarf ölçüleri konusunda da kullanıcılara çok sayıda alternatif sunuluyor. Sıkça göndereceğiniz evrakların tipine göre zarfınızın ölçüsüne karar verebilirsiniz. Örneğin; faturanızın ölçüsüne karar verdiyseniz ve standart dışı bir ölçüsü varsa zarfınızı da buna uygun olarak seçmenizde yarar oluyor. Bu noktada pencereli mi yoksa penceresiz mi olacağı gibi detaylar da devreye giriyor. Diplomat türündeki zarflar, özellikle diğer tüm zarflardan pencereli olma özelliğiyle ayrılıyor. Zarfın üstüne açılan ve şeffaf bir malzeme ile kaplanan bu pencereler sayesinde zarfın içi rahatça görülebiliyor. Bu sayede içindeki belgede bulunan iletişim bilgisi ya da şirket bilgisi gibi bazı detaylar da zarfın üzerine baskı yapmaya gerek kalmadan kolayca okunabiliyor.
Günlük yaşamda bir iş yeri sahibi olmasa da pek çok insan bu diplomat türündeki zarflarla sıkça temas ediyor. Çünkü bankalar tarafından gönderilen kredi kartı hesap özetleri ya da telefon faturaları da bu tip zarflarla birlikte gönderiliyor. Özellikle bu konuda kurumların pencereli olan buklet zarf türlerini tercih ettiğini anımsayabilirsiniz. Eğer özel baskılı zarf yaptırmak yaptırmak istiyorsanız bunun için öncelikle bir tasarıma ihtiyaç duyacağınızı unutmamalısınız. Noki, Umur, Leitz, Keskin Color ve Asil Zarf gibi markaların ürünleri sıkça tercih edilenler arasında yer alıyor. Bu tür zarfların renk konusunda ağırlıklı olarak beyaz ve kraft zarf türleri tercih ediliyor. Saman rengi zarf olarak da geçen bu alternatifler ağırlıklı olarak daha uygun fiyatlara satılıyor ve farklı renk baskılarda daha az net bir sonuç verebiliyor.
Zarf özellikleri olarak kapalı zarf şeklinde de kullanılabilen bu ürünler, özellikle yeni bir şirket kurulduğu zaman ilk temin edilecek malzemelerin başında geliyor. Özel bir baskı yaptırmak istemiyorsanız ya da çok acil zarfa ihtiyacınız varsa daha sonrasında kendiniz dilediğiniz gibi yazdırabileceğiniz hazır zarf seçeneklerine de yönelebilirsiniz. Antetli zarf seçeneklerinin belirli bir baskı süresi ve ayrı bir tasarım ücreti de bulunabiliyor. İş dünyasında evrak zarfı da sıklıkla tercih edilir. Kalın zarflar ise değerli evrakları muhafaza etmek ve arşivlemek için kullanılır. Zarflara ofis dışında da ihtiyaç duyulur. Bu ofis dışı ihtiyaca örnek olarak davetiye zarfı verilebilir. Davetiyeler genellikle zarf içerisinde gönderilir. Müzikli zarflar ise özel kişilere, günlerde gönderilen kartlar için idealdir. Kargo sürecinde materyallerin zarar görmemesi için hava kabarcıklı zarf tercih edilir. Evlerde ise takı zarfı kullanımı yaygındır.
Bunların yanı sıra kullanıcıların sıkça tercih zarf alternatiflerinden bir tanesi de hava kabarcıklı zarf oluyor. İçine konulan objenin darbelere ve çarpmalara karşı korunmasını sağlayan bu havalı zarf türleri, balonlu zarf olarak da geçebiliyor. Özellikle bir yere postalamanız veya kargolamanız gereken özel bir belge, eşya ya da dosya olduğunda bu tip zarfları tercih etmek ürünün zarar görmeden karşı tarafa gitmesi konusunda bir hayli yardımcı oluyor. Zarf dosya çeşitleri arasında yer alan bu ürünler, bir çeşit korumalı zarf olarak hem dayanıklılık hem de şıklık sunuyor. Üstelik bu tür zarfların çok sayıda farklı ebat seçenekleri de bulunuyor. Bu nedenle içerisine koyma ihtimaliniz olan farklı ebatlardaki eşya ya da dosyalar için farklı ölçülerde çok sayıda zarfı şirketinize sık kullanılan malzemeler olarak satın alabilirsiniz.
Ebatlarına ve işlevlerine göre oldukça ekonomik fiyatlar ile satılan bu ürünlerin renk olarak da ağırlıklı şekilde sarı, gri zarf seçenekleri bulunuyor. Bu ürün çeşidinde çok sayıda büyük ve küçük renkli zarflar bulmak pek de mümkün olmuyor. Torba zarf da özellikle iş yerlerinde arşivleme ve dosyalama işlemleri için en fazla tercih edilen ürünlerin başında geliyor. İçine çeşitli belgelerin ve evrakların yerleştirildiği bu ürünler, evrakları kategorize etmek, raporları muhafaza etmek ve masa üstündeki gereçlerin dağınıklığını ortadan kaldırmak konusunda da bir hayli kullanışlı oluyor. Genellikle büyük zarf çeşitleri olan ve orta boy kilitli zarf alternatiflerinin de sunulduğu bu ürünler, istenildiği zaman yapıştırma ihtiyacı olmadan da kolayca kullanılabiliyor.
Torba çeşidinde olan zarfların ölçü olarak da genellikle A4, A5 zarf ve A3 zarf seçenekleri bulunuyor. Ancak, istediğinizde tamamen beklentilerinize uygun şekilde farklı zarf boyutları da çalışılabiliyor. Fakat bu zarf çeşidinde mini zarf gibi küçük zarf modelleri uygulamak çok da kolay olmayabiliyor. Renkli zarf seçeneklerinin çok fazla olmadığı bu ürünlerde genellikle beyaz, kraft ya da gri seçenekler değerlendiriliyor. Özellikle kraft malzemeden üretilmiş olan versiyonları hem şıklık, hem dayanıklılık hem de yarattığı resmi görünüm nedeniyle işletmeler tarafından sıkça tercih ediliyor.
Zarf mektup yerleştirmek için de çok sık bir şekilde kullanılıyor. Bu yüzden özellikle mektup zarfı olarak kullanıcıların tercih edebileceği çok sayıda zarf türü bulunuyor. Aslında mektup zarfları yalnızca mektup postalamak için değil içerisine düğün, açılış ya da parti gibi organizasyonların davetiyelerini yerleştirmek için de kullanılıyor. Her ne kadar teknolojinin gelişmesiyle beraber insanların birilerine zarf ile mektup gönderme alışkanlıkları giderek azalmış olsa da yine de bazı değerli notlar ya da davetler için mektup gönderme yoluna da gidiliyor. İş yeri tarafından ise bu tür zarflar genellikle bildirimler, yazışmalar ya da arşivleme işlemleri için tercih ediliyor. Düğün ya da parti davetiyesi konulacak olan türlerinde ise şeffaf zarf ya da A6 lacivert zarf gibi spesifik özellikler bulunabiliyor. Özellikle nostaljik bir eylem olarak birine mektup göndermek isteyen kişiler pullu zarf arayışına da girebiliyor.
Her ne kadar mektup zarfları genel olarak dikdörtgene yakın bir formda olsa da kare zarf seçenekleri de bulunuyor. Bunlar da ağırlıklı olarak içerisine davetiye yerleştirmek için tercih ediliyor. Zarf gibi standart ölçülerin yanı sıra ihtiyaçlara uygun çok farklı ölçü alternatifleri de bulunabiliyor. Üstüne mühür basılmak üzere mühürlü zarf olarak da geçebilen bu ürünler, ağzı yapıştırılmadan açık zarf olarak da kullanılabiliyor. Çok sık bulunmuyor olsa da ihtiyaca göre fazla tercih edilmeyen A2 zarf ölçüsü bulmak da mümkün olabiliyor. Her ne kadar bulut sistemi, USB ya da harddisk gibi cihazlar nedeniyle dijital verileri depolamak konusunda CD veya DVD gibi araçlar çok fazla tercih edilmiyor olsa da özellikle depolanan bu verilerin birilerine iletilmesi gerektiğinde hem CD’lere hem de CD zarflarına ciddi şekilde ihtiyaç duyuluyor. Hazırlanan CD’ler ya da DVD’ler kaliteli bir zarfın içinde saklanmazlarsa kolaylıkla bozulabiliyor.
Bazı kullanıcılar CD’leri cepli zarf gibi ürünlerle beraber taşıma yoluna gidiyor olsalar da bu noktada “Zarf nasıl doldurulur?” konusu devreye girebiliyor. Çünkü CD’nin, kullanışlı bir şekilde cepli zarfın gözüne yerleştirilmesi istense de mutlaka bir CD zarfı ile beraber konulması çok daha işlevsel oluyor. Kullanıcıların tercih ettiği bir diğer zarf çeşidi ise DVD zarfı olarak da geçen CD zarfları oluyor. Ayrıca CD zarfları, kalın karton zarf çeşitlerinden farklı olarak pencereli bir yapıya sahip oldukları için içindeki ürünün etiket bilgisi de açık bir şekilde görülebiliyor. Tabii içindeki ürünle alakalı herhangi bir detayın görünmesini istemeyen kişiler için penceresiz olan CD zarfları da satılıyor. Eğer ki bir toplantı sırasında karşı tarafa bir CD iletmeniz gerekiyorsa ya da postayla birilerine CD gönderecekseniz hem koruma hem de şıklık yaratmak adına bu ürünleri mutlaka bir CD zarfının içine koyarak göndermelisiniz. Aksi takdirde yolda hem CD’niz zarar görebiliyor hem de karşı tarafta özensiz davrandığınıza dair bir intiba oluşabiliyor.
Zarfların ölçü olarak da çok fazla çeşidi bulunuyor. En yaygın olarak tercih edilen ölçüler arasında 15,15, 10,15, 12,17 ve 15,21 zarf bulunuyor. Ancak bu ölçüler de zarfın türüne göre değişkenlik gösteriyor. Örneğin; bir torba şeklindeki zarflarda genellikle 13,17, 12,25, 16,23, 17,25, 21,28, 22.5,30, 24,32, 26,35, 30,40, 32,42, 33,45, 37,37, 37,42 ve 37,45 gibi ölçüler tercih edilebiliyor. Buklet türündeki zarflar ise genellikle 22,11 ölçülerinde oluyor. Diplomat şeklindeki zarflarda ise ağırlıklı olarak 10.6×24 ebatındaki ölçüler kullanılıyor. Çok sık kullanılan tebrik zarflarında ise 9,14, 10.5, 5.5, 11.4,16.2, 11,22, 12,18, 13,18, 14,20, 15.5,15.5, 16,16,17.5,17.5, 18,18, 16.2,22.9 ve 17.6,25 gibi ölçüler bulunuyor. Diplomat türündeki zarfların ihtiyaca göre 11.3,23.5 cm ve 11,23 cm gibi farklı ölçülerdeki çeşitleri de hazırlanabiliyor. Hatta genellikle yatay şekilde kullanılan bu ürünler ihtiyaca ve isteğe göre dikey formatta da kullanmak üzere tasarlanabiliyor. Aynı zamanda bu tip ürünlerin kapatma bölümünde tutkal seçeneği ya da selefon alternatifi de sunulabiliyor.
Tabii kullanıcı isterseniz tutkalsız seçeneği de tercih edebiliyor. Ancak özellikle zarfta selefon kullanılmış olması, kullanıcı için büyük kolaylık yaratıyor. Diplomat türündeki zarfların üretiminde genellikle 1. hamur kağıt ile 90 gram, 110 gram ya da 120 gram ağırlığındaki kağıtlar tercih ediliyor. Buna karşılık torba şeklinde olan zarflarda ise 1. hamur kağıt kullanılıyor. Buna ek olarak kraf ya da formula zarf da tercih edilebiliyor. 1. hamur zarf en çok bilinen beyaz kağıttan yapılıyor. Formula zarf ise genellikle sarı olarak geçen kağıtlar ile hazırlanıyor. Diğer bir seçenek olan kraft ürünler ise çevreci bir alternatif olarak görülüyor çünkü geri dönüşüm özelliği bulunuyor. Üstelik bu ürünler hem şık bir görünüm oluştururken hem de çok daha uygun fiyatlar ile satılıyor. Bu yüzden pek çok kullanıcı hem eskitme havası olduğundan, hem çevreye duyarlı olduğundan hem de uygun fiyatlı olduğundan bu tip ürünleri sıkça tercih edebiliyor.
Üstelik hangi zarfı tercih ederseniz edin bu tip profesyonel kullanımı bulunan zarf seçeneklerinin ağız kısmında mutlaka pratik silikon yapıştırma tekniğinin kullanıldığından emin olmalısınız. Çünkü bu tip ürünler kullanıcıya her zaman büyük bir kolaylık ve pratiklik sağlıyor. Aynı zamanda tek seferde çok sayıda evrakı zarflayıp kargoya vermeniz gereken durumlarda işiniz çok daha hızlı bir şekilde tamamlanabiliyor. Standart zarf ölçülerine standart kağıt ölçüsü olan A3, A4 ve A5 gibi bütün kağıtlar rahat bir şekilde sığabiliyor. Özellikle torba şeklinde olan zarfların standart ölçüleri olmakla birlikte bu ürünlerin fiyatları da ürünün ölçüsüne göre ve üretiminde kullanılan kağıda göre değişkenlik gösterebiliyor. Aynı zamanda bu tip ürünleri tek seferde çok sayıda satın almak da birim başı fiyat olarak büyük bir avantaj sağlıyor. Eğer iş yeriniz için farklı ölçülerde ve türlerde zarf ihtiyacınız bulunuyorsa tek seferde çoklu alım yapma yoluna gidebilirsiniz.
Eğer zarfınızı standart olarak baskılı şekilde yaptırıp da ekstra maliyet ödemek istemiyorsanız ve sonrasında kendini yazıcınız ile baskı yapmayı amaçlıyorsanız zarf seçimi yaparken de bazı detaylara dikkat etmeniz gerekebiliyor. Çünkü başarılı bir şekilde yazdırma işlemi yapabilmek için zarfın sahip olduğu yapı çok önemli bir detay oluyor. Ayrıca zarflardaki katlama çizgileri yalnızca farklı üreticilerin ürünlerinde değil, aynı üreticiden çıkan bir paketin içindeki her bir zarfta bile değişkenlik gösteriyor. Bu nedenle bazı ufak detaylara dikkat ederek zarf satın aldığınızda çok daha rahat ve pratik bir şekilde ürününüze dilediğiniz baskıyı kendi ofis ortamınızda yapabilirsiniz. Yine de standart yazıcılarla yapılacak olan baskının kalitesinin profesyonel makinelerle yapılan baskılar kadar başarılı olmayacağını da unutmamalısınız.
Buna göre zarfınızın kağıdının ağırlığının en fazla 90 gram olması gerekiyor. Zarflarda 100 gram ve 110 gram gibi farklı ağırlıklar da olduğu için zarfınızın yazıcıda sıkışma ihtimalini ortadan kaldırabilmek adına mutlaka bu detaya özen göstermenizde yarar oluyor. Aynı zamanda yazdırma işleminden önce zarfın içinde hiçbir şekilde hava olmamasına da dikkat etmek gerekiyor. Bu yüzden zarfın çeşidi ve inceliği de büyük bir önem taşıyor. Aynı şekilde zarfta herhangi bir bant, kırışıklık ya da çentik olmamasına da özen göstermelisiniz. Zarar görmüş olan zarflara baskı yapılamadığı gibi makine zarfı çok daha hasar vererek ve hatta yırtarak geri çıkartabiliyor. Özellikle zarfın üstünde hiçbir şekilde yapışkan bulunmadığından emin olmalısınız. Boyut olarak ise 90×160 mm ya da 178×254 mm olan zarfları tercih edebilirsiniz. Siz de işyerinizde ya da günlük ihtiyaçlarınız için kullanmak üzere zarf arıyorsanız Trendyol'un birbirinden kaliteli ürün seçenekleri arasından ihtiyacınıza en uygun olanını avantajlı fiyatlarla kolayca satın alabilirsiniz.