Asker künyesi kadınlar ve erkekler tarafından tercih edilen bir aksesuar olarak dikkat çekiyor. Şık görünümü, plakanın üzerine resim çizilebilmesi ya da istenen yazının yazılabilmesi onu daha ilgi çekici hale getiriyor. Asker künyesi gümüş altın ya da çelik gibi metallerden üretiliyor. Trendyol'da birbirinden güzel künye çeşitleri, avantajlı asker künye fiyatları ile sizleri bekliyor.
Askere gitmiş her erkeğin çok iyi bildiği gibi, bu künyeler aslında askerin kimlik bilgilerini içeriyor. Künyeler, askerlerin acemilikleri bittikten sonraki aşamada askerlik şubesi tarafından veriliyor. Bir zincire bağlı iki tane dikdörtgen şeklindeki plakadan oluşuyor ve bu plakalar üzerinde vatani görevini yerine getirecek gencin adı ve soyadı, kimlik numarası, bağlı olduğu askerlik şubesi, doğduğu il, doğum tarihi, askerlik yaptığı devre ve kan grubu yazıyor. Künyeyi kaybeden askerin bu durumu birliğine mümkün olduğunca çabuk bildirmesi gerekiyor. Askerlik künyesi aynı zamanda askeri malzemeler satılan yerlerde de yaptırılabiliyor. Asker künyesinin iki tane olması da bir tanesinin vatani görevi esnasında şehit düştüğü zaman yapılacak sayımda kullanılması, diğerinin de şehit düşen askerde kalması amacını taşıyor. Böylelikle şehit olan askerin kimliği hakkında detaylı bilgi sahibi olunabiliyor. Künye üzerinde bulunan M harfi de askerin dini inanışını temsil ediyor. NATO kurallarına göre askerlik yapan gencin künyesinin üzerinde “Muslim” ifadesinin kısaltması olan M harfi kullanılıyor.
Askerlik künyesi, hikayesi dolayısı ile romantik ve duygu dolu bir hediye olarak da kullanılıyor. Askerden dönmüş kişi, künyenin bir tanesini sevdiklerine hediye etme imkânı buluyor. Asker künyesi kolye olarak, üzerine çeşitli mesajlar yazılarak da kullanılabiliyor. Birbirini seven iki kişinin, sevgilerini ifade eden bir mesajla künyeyi boyunlarına takması sonsuz sadakat ve sevgi ifadesi olarak algılanıyor. Aksesuar olarak kullanılırken üzerine yazdırılabilecek sonsuz olasılık olduğu için çok çeşitli kişiler tarafından tercih ediliyor. Nikahtan sonra konuklara dağıtılan magnet ya da benzeri hediyelere bir alternatif olarak da kullanıldığı oluyor. Künye aksesuarları, renkleri ve zincirleri ile farklı farklı çeşitler içeriyor. Bunun için orijinal gerçek asker künyesi yerine başka materyaller de kullanılabiliyor. Boş asker künyesi zinciri ile birlikte satın alınarak yazdırma yaptırılabiliyor. Metal üzerine yazdırılacak kelime sayısı sınırlı olduğu için net ve öz ifade yazılması gerekiyor. Yazının artması, harflerin küçülmesi anlamına geldiği için okunma zorluğu olabiliyor.
Asker künyeleri genellikle beyaz ya da sarı metal renginde oluyor. Asker künyesi orijinal siyah olarak bulunmasa da aksesuar olarak yaptırılırken tercih ediliyor. Genellikle zincir kısmı unisex olduğu için herkes tarafından rahatlıkla kullanılıyor. Künyeler deri ya da benzeri iplerle de kullanılıyor. Özellikle üzeri kamuflaj desenli olanlar, askeri kıyafet kombini yapan kadınlar tarafından tercih ediliyor. Bu tip künyeler, askeri yeşil kargo pantolon, ince askılı bluz ile kombinde oldukça güzel görünüyor. Sarı, siyah, mavi künyeler de renkli kıyafetler üzerinde çok şık duruyor. Renkli künyelerin metalleri de paslanmaz ve bu nedenle oldukça kullanışlı. Denizde ya da havuzda künyeler etkilenmiyor. Yine de özellikle tuzlu denizde kullanılması için öncelikle cildin alerjik reaksiyon verip vermediğinin kontrol edilmesi gerekiyor. Çelik ürünlerin zamanla kararması söz konusu olmuyor. Çelik metal deforme olmuyor. Renkli künyelerde, metal üzerine ip kaplama yapılıyor. Böylelikle künyenin rengi değişirken mat bir görünüm kazanmış oluyor.
Künyeler, şekil açısından “dog tag” olarak isimlendiriliyor. Daha önceki zamanlarda dog tag’ler militarist bir imaj çizmek isteyen gençler tarafından sık kullanılan bir aksesuarken zaman içinde daha geniş bir kullanım alanına sızmış görünüyor. Üzerinde kişilere ait detaylı bilgiler bulunabiliyor. Bu bilgiler, inançları, zevkleri gibi ayrıntılardan oluşuyor. Bunun yanı sıra bir yazardan favori bir cümle ya da bir şarkının en sevilen satırı da yazdırılabiliyor. Ayrıca bir grup ya da sanatçının ismi, logosu da bulunabiliyor. 20. yüzyılın sonlarından itibaren künyeler özellikle rap şarkıcıları tarafından kullanılan bir aksesuar olmaya başladı. Hemen devamında şirketlerin pazarlama hediyesi haline dönüştü. Günümüzde birçok şirket müşterilerine kendi fotoğraflarının bulunduğu kişiselleştirilmiş künyeleri oluşturma fırsatı sunuyor. Buna, elmas ve diğer mücevherlerle kaplı altın ve gümüş künyeler de dahil. Özellikle taşlı olan künyeler, bu tip mücevherleri çok seven kişiler tarafından beğeniyle satın alınıyor. Sadece altından olan künyeler taşlarla daha da değerli hale getiriliyor.
Askerlik görevini yapan herkes tarafından kullanılan künyeler, ülkeden ülkeye değişiklik gösterebiliyor. Bazı ülkelerde tek künye, ikiye bölünerek kullanılıyor. Genellikle üst yarıda asker hangi ülkenin ordusuna aitse o ülkenin bilgisi, askerin kimlik bilgileri gibi detaylar bulunurken künyenin arka tarafında “çıkarmayın” uyarısı yer alıyor. Bu parça, askerde kalıyor. Diğer parça bölünerek ülkenin savunma bakanlığına gönderiliyor. Bazı ülkeler alt parçada, askerin kan grubu bilgisinin yazılmasına gerek duymuyor. Ülkeler genellikle dikdörtgen levhalar kullansa da bazı bölgelerde oval plakalar tercih edilebiliyor. Bazı ülkelerde ise iki plaka kullanılırken iki de ayrı zincir kullanılıyor. Bu zincirlerden birisi diğerinden daha kısa olabiliyor. Bazı ülkelerde deniz ve kara kuvvetleri için iki ayrı askeri künye şekli bulunuyor. Ülkelerin bazıları ise askere iki ayrı şekil ve renkte künye veriyor. Bu şekiller genellikle dikdörtgen ve oval olarak tasarlanıyor. Ülkelerin bir kısmı, künye bilgilerinde askerin alerjik durumu hakkında da bilgi veriyor.
İkinci Dünya Savaşı’nda, künyelerde Protestan için P, Katolik için C, Yahudi için İbranice H harfleri kullanılıyordu. Asker, din tercihini belirtmediyse künyede “hayır” yazıyordu. Vietnam Savaşı’nda ise bireysel mezhepler de künyede yer almaya başladı. Herhangi bir dine inanmayanlar ya da inanışlarını künyede yazdırmak istemeyenler için din alanı boş bırakılıyor ya da “tercih yok” yazısı yer alıyor. Askeri künyelerde din yazılması, askerin hangi dini törenle uğurlanacağı konusu dolayısıyla önem taşıyor. Ancak sıcak savaş zamanlarında dini inanışların künyelerde yazması, askerler için dezavantaj da içeriyordu. Kimi Yahudiler, İkinci Dünya Savaşı sırasında dinlerini gösteren kimlik etiketi ile Alman hatlarına yaklaşmaktan çekindi. Aynısı, Körfez Savaşı’nda da görülmüştü. Özellikle yabancı ülkelerde yaşayan insanlara verilecek hediye künyelerde kimlikle birlikte din bilgisinin yazılmasında hatalar olabiliyor. Bu nedenle kimlik bilgileri içeren künyelerde dini inanışının yazılması tercih edilmiyor. Gerçek askeri künyelerde kişilerin din bilgileri, kimliklerinde yazan bilgiler doğrultusunda yazılıyor.
Künye satın alırken, tarihçesi hakkında bilgi sahibi olmak da genel kültür açısından önem taşıyor. Asker künyelerinin tarihi, Spartalılara kadar uzanıyor. Spartalıların “Ya kalkanınla dön ya da kalkanın üzerinde” sözü dikkat çekiyor. Roma lejyonerlerinin boynunda “imza” denilen diskler bulunuyor. Roma’da kullanılan ilk künyelere “Roman Signaculum” deniyor. Türk Ordusunda künye kullanımı ise Birinci Dünya Savaşı zamanında, Avrupa ülkelerinden hemen sonra, neredeyse tüm dünya ülkeleri ile aynı zamanda başlıyor. Türkiye’de künyelerin kullanılması hikayesi duygusal detaylar barındırıyor. Birinci Dünya Savaşı’nda Türk askerlerinin bilgileri, bir deftere kaydedilmiş ancak savaş esnasında bu bilgiler oldukça karışıklık yaratmış. Tarihi kaynaklarda Çanakkale Savaşı’nda ise bir künye uygulamasının başlatıldığına dikkat çekiliyor. Bunun için deri ya da kumaş üzerine basılan künye bilgileri askeri elbiseye iliştiriliyor. Yaralıların taşınması ve kimliklerinin belirlenmesinde kumaş etiketler de faydalı oluyor. Ancak savaş alanında bu bilgiler de karışıyor ve bazen de kumaş üzerine olduğu için okunmaz halde oluyor. Sonradan metal künye uygulamasına geçiliyor. Zamanla şekillerinde ve boyutlarında değişiklikler oluyor ve TC Kimlik Numarası gibi bilgiler ekleniyor.
Künyelerin üzerine yazılan yazılar, orijinal künyelerde baskı şeklinde oluyor. Ancak hediyelik künyelerde baskı yerine lazer yazı kullanılıyor. Lazer aşındırma yöntemi ile yapılan bu işlem ile istenilen her şey yazılabiliyor ya da çizilebiliyor. Böylelikle künye kişiye özel hale getiriliyor. Özellikle harfler, rakamların yanı sıra kalp, çiçek gibi şekiller, grafikler, logo, barkod benzeri çizimlerin kolaylıkla uygulandığı lazer yazı teknikleri, yazının kalıcı olmasını sağlıyor. Sıcağa ve soğuğa dayanıklı bu yazılar aynı zamanda asidik dayanıklılığa da sahip. Böylelikle aksesuar, her türlü hasara ve deformasyona karşı sağlamlaştırılmış bir yazı içeriyor. Metalin içindeki bir bileşenin özelliklerini değiştirerek aşınma yarattığı için lazer uygulamalar tercih ediliyor. Lazer sistemiyle çalışılırken, bir fotoğrafın bile künye üzerine aktarılması mümkün oluyor. Böylelikle künye tamamen kişiye özel hale gelmiş oluyor. Fotoğrafı künyeye aktarma işlemi, oldukça tercih edilen promosyon ürünlerinin de başında geliyor. Baskı yöntemi ile orijinal bir künye görüntüsü oluşturulabilirken, lazer yazı ile tamamen özgün ve kişiye özel aksesuarlar yapılıyor. Özellikle şirketler, üst düzey müşterilerine onlara özelleştirilmiş künyeleri hazırlayıp bir hediye olarak gönderebiliyor.
Savaşlarda, merminin çarparak sektiği künyelerden söz ediliyor. Bu efsaneleştirilmiş hikayelere göre künye, mermiyi durduruyor. Künyenin hayat kurtardığı doğru, ancak bunu üzerinde yazan bilgilerle yapıyor. Mermiyi durdurabilecek kalınlığa ve boya sahip olmadığı için onu durdurması söz konusu olmuyor. Aksesuar olarak kullanılan künyelerin üzerindeki bilgiler, kimi zaman faydalı olabiliyor. Örneğin Alzheimer olan birisi için yazdırılan bir asker künyesi kişinin nerede olduğunu hatırlayamadığı zamanlarda yardımcı olabiliyor. Bunun gibi, çeşitli rahatsızlıkları olan ve baygınlık geçiren kişilerin de künye yardımı ile kurtarıldığına dair haberler de kimi zaman gazetelerde yayımlanıyor. Özellikle yalnız yaşayan ve sokağa çıkan ileri yaştaki insanlar için bilgilendirici künyeler çok işe yarıyor. Bunun yanı sıra kimi zaman mesleğin yazılı olduğu künyeler de tercih ediliyor. Sağlık danışanları, yaşam koçları ve sigara bıraktırma uzmanları gibi kişilerin kendi bilgilerinin yazılı olduğu künyeler, gören kişiler tarafından, kendisi hakkında açıklayıcı bir fikir edinmelerini sağlıyor.
Künyelerin iki tip aksesuarı oluyor: Zincir ve lastik. Zincir modelleri künyenin boyuna göre şekilleniyor. Bazı zincirler, büyük künyelerde çok ince duruyor. Bu tip durumlarda, künyenin boyuna göre daha kalın zincir almak gerekiyor. Renkli künyelerin zincirleri de kalın ve gösterişli oluyor. Bazı zincirler birbirine bağlı küçük toplar halinde olurken bazıları da birbirine geçmiş oval halkalar şeklinde oluyor. Daha sıkı örülmüş zincirler, kalın künyeleri daha iyi tutuyor. Künye lastikleri ise hareket esnasında künyelerin birbirine çarparak çıkardıkları sesi önlemek için kullanılıyor. Genellikle çift olarak satılıyor. Bu lastikler, künyenin boyuna uygun şekilde esnetilerek, dış kısmına bir kılıf gibi geçiriliyor. Böylelikle plastik geçirilmiş kalın kenarları olan künyelerin metal kısımları, birbirine değmiyor ve ses çıkarmıyor. Bu durum, özellikle askerlerin spor hareketleri ya da koşuları esnasında künyelerin ses çıkartmasını engelliyor. Böylelikle hem birbirlerini hem de verilen talimatları daha rahat duyabiliyorlar. Aksesuar olarak da iki künye takılacaksa lastikler kullanışlı oluyor. Künye lastiklerinde renk olarak siyah, kırmızı, sarı ve lacivert daha sık kullanılıyor.
Künyenin zincir modellerine göre kapama klipsleri değişiyor. Tasarlanan zincire göre kolye klipsi belirleniyor. Kolye zincirlerinde genellikle kullanılan klipslerden birisi papağan klips denilen kapamalı klips modeli. Bu modeller genellikle tırnak yardımı ile açılıyor ve herhangi bir zorlamada kendi kendine açılmıyor. Klipsler, zincirin rengine göre belirleniyor. Geçirmeli zincir modellerinde zincirin her iki ucunda da birbirine iç içe geçmeli bir parça bulunuyor. Geçirmeli parçalar da künyeyi taşıyabilecek sağlamlıkta üretilerek kullanılıyor. Bunun yanı sıra iç içe geçmeli parçaların mıknatıslı olanları da bulunuyor. Künye zincirleri genellikle uzun olduğu için bazılarında herhangi bir açma kapama aparatı bulunmuyor. Başınızdan geçirerek takabiliyorsunuz. Kendinize göre en uygun zinciri seçmek için zinciri nasıl takacağınızı, açma kapama aparatı olup olmadığını da bilmeniz önem taşıyor. Kimi durumlarda zinciri başınızdan geçirirken saçlarınızı bozabiliyor ya da metal künyenin yüzünüze çarpmasını önlemek durumunda kalabiliyorsunuz. Diğer taraftan, kapamalı uçlarda da açıp kapatırken zorluk yaşanabiliyor. Künyeyi hediye alacaksanız, hediye edeceğiniz kişinin zincir seçimi hakkında bilgilenmeniz önem taşıyor.
Hediyelik künye düşünüyorsanız, tercih yapmak için hediye alacağınız kişinin hangi rengi sevdiğini bilmek gerekiyor. Bunun yanı sıra, kişinin cildinin hangi metal rengine daha uyumlu olduğunu da öğrenmek önem taşıyor. Altın ya da gümüş renklerdeki künyelerden satın almadan önce hediye alacağınız kişinin cildinde bir metal testi yapmanız, hediyeyi beğenmesi açısından önem taşıyor. Metal testinin yapılması için kişinin hangi renk metali daha çok kullandığı bilgisi bile yeterli. Ancak burada o renk metalin kişiye yakışıp yakışmadığı konusunu da irdelemek gerekiyor. Künyeyi hediye edeceğiniz kişinin cildinin alt tonunu öğrenerek hediye rengi seçimini kolaylaştırmanız mümkün. Sıcak, soğuk ve nötr olarak üç ayrı alt ton rengi bulunuyor. Cildin metal renk uyumları, alt ton rengini söylüyor. Sıcak alt tona sahip kişilerde altın rengi takılar daha güzel görünüyor. Soğuk alt tonuna sahip kişilerde ise gümüş rengi takılar uyumlu oluyor. Eğer hem altın hem de gümüş rengindeki metallerle uyumlu olan bir cilde sahipse, hediye alacağınız kişinin alt tonu nötr demek oluyor.
Askeri künye boyutları küçük, orta ve büyük olarak değişiyor. Zincirin boyutu genellikle 45 ile 65 cm arasında değişiyor. Kalınlığı ise künyeyi taşıyabilecek şekilde ayarlanıyor. Ortalama 2 ile 3 milim arasında. Küçük boy künyeler, genellikle kadınlar tarafından tercih ediliyor. Bu künyelerin uzunluğu ortalama 4 cm oluyor. Büyük kolyenin uzunluğu ise 5,2 cm ve genellikle erkekler tarafından tercih ediliyor. Ancak omuzları geniş olan kadınlar da büyük künye takabiliyor. Boyu kısa ve minyon kişiler için alınması gereken askeri künye modelli bir aksesuar mümkün olduğunca küçük boy ve zincirinin de çok uzun olmaması gerekiyor. Künye üzerinde yazan yazı, herkes tarafından okunacağı için çok gizli bilgilerin yazılmaması önem taşıyor. Zinciri ve plakası metal olduğu için ağır olacağı düşünülse de aslında künyelerin toplam ağırlıkları zincirin uzunluğu ile değişebiliyor. Künyenin inceliği ise üzerinde işleme ya da eklemeler olmamışsa bir kağıttan biraz daha kalın olarak ölçülebiliyor.
Aradığınız renk ve modelde künyeler, Trendyol'da avantajlı fiyatlarla ve ödeme kolaylıkları ile sunuluyor. Üzerine özel olarak yazdıracağınız bilgiler ile kolyeyi size özel hale getirin, sevdikleriniz ile aranızdaki bağı kuvvetlendirin.