Demir makasları, beton işlerinde kullanılan inşaat demirini kesmek ve bükmek gibi şekillendirme işleri için kullanılan işlevsel aletlerdir. Kalın inşaat demirini kesmek çok olduğundan, işlemi daha güvenli ve daha kolay hale getirebilecek özel aletlerin kullanılması gerekir. Çeşitli proje gereksinimlerine uyan manuel, elektrikli ve akülü inşaat demiri kesme makasları demir kesme işlerini kolaylaştırır. Kısa zamanda, yüksek performans ile demir işlerinin üstesinden gelmenize yardımcı olur. Hem kesme hem de bükme işlevine sahip çok fonksiyonlu aletler, tek bir alet ile çok yönlü kullanıma olanak tanır. Erişebilir demir kesme makas fiyatları ile aradığınız ürüne avantajlı fiyatlarla sahip olabilir, demir kesme işlerinizi pratik hale getirebilirsiniz.
İnşaat demiri, olağanüstü güçlü yapı çeliği bileşenlerine sahiptir ve betonla birlikte kullanıldığında, inşa edilen binalara yapısal bütünlük katar. İnşaatlarda kullanılan demir çubuklar son derece güçlü olduğu için, malzemenin geleneksel aletlerle kesilmesi son derece zordur. İnşaat demiri kesme makasları ve makineleri gibi özel aletler, demiri istenilen ölçülerde yüksek doğrulukla kesmeyi sağlar. Demir kesiciler demir çubuklar başta olmak üzere çeşitli kalınlıktaki metalleri kesmek için tasarlanan en popüler kesici aletlerinden biridir. Kesilecek demirin türüne ve kalınlığına göre çok geniş bir ürün yelpazesinde satışa sunulan demir kesme aletleri, yaygın olarak inşaat demiri, sac gibi metal plakaları ve bazı kalın telleri kesmek için kullanılır. Tasarım, mühendislik, dayanıklılık ve teknoloji kullanımı açısından farklı kesici türleri bulunur. Aletler metallerin kesilmesinin yanı sıra farklı uygulamalar için benzersiz işlevler de sağlar. Kullanıcı ihtiyaçlarına ve demirin özelliklerine bağlı olarak manuel, hidrolik ve elektrikli olmak üzere üç ana türde demir makası bulunabilir. Kendin yap projeleri ya da düşük yoğunluklu kesim işleri için uygun maliyetli bir çözüm arayanlar için manuel araçlar ihtiyaçları en iyi şekilde karşılar. Bununla birlikte tam zamanlı çalışan ve inşaat profesyonelleri için daha hızlı sonuçlar ve daha yüksek verimlilik için hidrolik veya elektrikli kesiciler daha yüksek performans sunar. Manuel demir kesme makasları, inşaatlarda genellikle 19 mm çapa kadar inşaat demirini kesmek için kullanılan el aletleridir. Herhangi bir elektrik ya da hidrolik güce sahip olmayan demir kesen makas modelleri, görece ince demir çubukları kesmek için kullanılır. Kullanıcının fiziksel performansına bağlı olarak, kesim süresi üründen ürüne farklılık gösterir. Manuel demir kesme makasları kesim işlemi sırasında yüksek bir tork uygulamak ve malzemeyi daha az efor ile kesmek için genellikle uzun ve ağır sap tasarımına sahiptir. Sağ, sol ve düz kesim olanağı sağlayan demir makasları, her iki elle ya da zemine sabitlenerek kullanılabilir.
Makas yapımında kullanılan temel malzeme çelik olmakla birlikte, kullanılan çeliğin türü makasın kalitesini ve keskinliği üzerinde önemli etkiye sahiptir. Farklı dayanıklılık seviyelerine sahip çok sayıda çelik alaşımı bulunur. Makaslarda kullanılan başlıca çelik çeşitleri, paslanmaz çelik, kobalt çelik, temperli çelik ve Şam çeliğidir. Temperli çelik tekrarlanan ısıtma, damgalama, şekillendirme ve soğutma gibi adımlardan oluşan çok aşamalı bir dövme işlemidir. Bu işlem, çelikteki atık maddeleri yok ederek ve boşlukları ortadan kaldırarak çeliği güçlendirir ve iyileştirir. Sonuç olarak kalıcı hasara karşı oldukça dayanıklı olan uzun ömürlü bir makaslar elde edilir. Şam çeliği karşıt özelliklere sahip iki tür çeliğin tekrar tekrar katlanması ile yapılan çok nadir bir paslanmaz çelik türüdür. Bu özenli dövme işleminin sonucunda, metalin iç yapısı boyunca uzanan, mermer benzeyen desenler meydana gelir. Çok sayıda çelik katmanı, son derece yumuşak bir kesme hissi yaratarak makası kapatırken oluşan titreşimi emmeye yardımcı olur. Makas yapımında kullanılan bir diğer malzeme olan kobalt çelik, molibden, vanadyum ve kobalt gibi yüksek seviyede sert metaller içeren bir çelik türüdür. Makas üretimi açısından "sertlik" keskinlik ve dayanıklılık anlamına gelir. Kobalt alaşımları ayrıca normal paslanmaz çelik alaşımlarından daha hafiftir ve bu da onları makas için mükemmel bir malzeme haline getirir. Paslanmaz çelik makaslar için standart malzemedir. Dayanıklı metal bileşimleri sayesinde sundukları korozyon dayanıklılığı sayesinde ıslak kullanım için en iyi malzemedir.
İnşaat projelerinde inşaat demiri kullanırken, yapı işlerini hızlandırmak için doğru araçlara ve modern ekipmana sahip olmak çok önemlidir. Elektrikli demir makasları, demir çubuklarını kesme sürecini basitleştirmek ve hızlandırmak ve aynı zamanda işçi güvenliğini artırmak için tasarlanmış güçlü aletlerdir. Elektrikli modellerin kullanımı ve taşıması kolaydır. Kesim işlerinin çok yoğun olduğu projelerde manuel makaslar yerine elektrikli bir makas kullanmak, size çok fazla zaman ve para kazandırabilir. Verimliliği ve güvenliği artıran üstün kaliteli elektrikli mekanizmalar içeren bu aletler yoğun kullanıma dayanacak şekilde, güçlendirilmiş gövde yapısına sahiptir. Motor gücüne bağlı olarak hassas ve hızlı bir kesim sağlar, demirleri keserken kıvılcım veya alev üretmez. İyi bir demir makas, endüstriyel güçte bir makine kafası ve 120V veya 240V elektrik motoru ile birlikte gelir. Kesim açısında göre hem dikey hem de yatay kesim yapabilen çok fonksiyonlu modeller de bulunur. Akülü demir kesme makasları, kablolu modellerden farklı olarak inşaat demirini kesmek için batarya ile şarj edilen bir kesici türüdür. Kolay taşınabilecek şekilde tasarlanan ürünler elektrik enerjisinin olmadığı yerlerde ya da elektrik kesintileri sırasında inşaat demirini kesmeyi olanaklı hale getirir. Kablolu muadillerine göre akülü kesiciler genellikle daha düşük kesim gücüne sahiptir. Bu nedenle kesilebilecek maksimum demir çapı, elektrikli modellere kıyasla daha küçüktür. Elektrikli ve akülü demir kesme makaslarının dışında, iki farklı güç kaynağı ile çalışabilme kapasitesine sahip kesme makasları da bulunur. Bu modelleri elektrik olduğunda prize takarak kullanabilir, elektriğin olmadığı ortamlarda akü gücü ile çalıştırarak demir malzemeleri kesebilirsiniz. Daha uzun süre dayanabilen şarj edilebilir lityum iyon piller içeren kesiciler ile uzun süreli kablosuz çalışma avantajından yararlanabilirsiniz.
Demir makası satın alırken akılda tutulması gereken ilk özelliklerden biri boyutlar ve ağırlıktır. Demir kesme işleri için sürekli hareket halinde olmanız gerekiyorsa hafif malzeme yapısına sahip demir makaslarını seçmeniz gerekir. Büyük boyutlu modellerin çoğu taşınabilirlik için iyi değildir. Ağır ve hareketlerinizi yavaşlatan bir model yerine, kompakt tasarıma sahip, hafif bir demir makası ile işlerinizi daha konforlu ve daha hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Konforlu kullanım olanağına sahip ürünler ile kesim işleminin kol ve eklemlerde neden olabileceği baskıyı azaltabilir, daha az efor harcayarak yüksek performans ile çalışabilirsiniz. Elektrikli demir makaslarının gücü, aletin kapasitesini belirler. Kaliteli demir kesme makaslarının çoğu, rahat bir kesim deneyimi için en az 1000 watt kesme gücü sağlar. 1000 watt'tan daha düşük güç kapasitesine sahip modeller, daha hafif işler için idealdir. Bu modellerde yoğun ve sürekli kullanım gerektiren işler için kesim süresinin uzun ve verimsiz olması, aleti profesyonel kullanımdan çok küçük çaplı projeler için uygun hale getirir. Elektrikli demir makasları çok çeşitli boyut ve kesme genişliğine sahiptir. Makasın genişliği, kesilebilecek demir çubuk kapasitesini yansıtır. Bu nedenle elektrikli modellerde desteklenen en yüksek genişliğe sahip ürünleri tercih etmek daha iyidir. Herhangi bir elektrikli alet için yapı kalitesi önemli bir rol oynar. Özellikle inşaat sektörü gibi ağır hizmet tipi kullanıma yönelik olarak tasarlanmış aletlerin daha sağlam malzemelerle, daha dayanıklı gövdeye sahip olmaları beklenir. Elektrikli demir kesme makası satın alırken gövdelerinde plastik bileşen bulunan modeller yerine, çelik ve metal bileşenlerle desteklenmiş modelleri tercih edebilirsiniz.
Hidrolik demir kesme makasları, demir kesme ve bükme sürecini kolaylaştırmak için hidrolik basıncı kullanır. Makasların birçoğu aynı zamanda çok yönlü ve ters çevrilebilir kesici çenelere sahiptir. Marka ve modele göre makasların kesme hızı 5 ila 10 saniye arasında değişir. Elde taşınır cihazlar, işlemi herkes için çok daha kolay hale getirir. Kullanışlı taşıma çantası, bu kesicilerle seyahat etmeyi kolaylaştırır. Hidrolik demir kesme makasları, 8 ila 40 mm arasındaki demir çubukların çoğuyla kullanılabilir. Makas, demir dışında ayrıca kullanıcıların metal boruları herhangi bir zorluk yaşamadan bükmesine yardımcı olur. Birçok hidrolik makas 10 ila 25 mm çap aralığındaki çoğu boru ile kullanılabilir. Hidrolik demir kesme makaslarını inşaat ve tesisat işlerinde, pirinç, çelik, bakır, alüminyum ve ferforje gibi farklı malzemeler üzerinde kullanabilirsiniz. Çift işlevli demir kesme makasları inşaat demirlerini kesmek ve bükmek için tasarlanır. Taşınması çok kolay olan bu kesiciler, farklı görevleri yerine getirmek için tek gövdede iki alet içerir. Kesilebilecek ya da bükülebilecek demirin çapı motor gücüne bağlıdır. Çoğu modelde makinenin bükme kafası 0 ile 180 derece arasındaki açılarda bükme yapabilir.
Demir kesen makas fiyatları üründe kullanılan teknolojiye bağlı olarak farklılık gösterir. Fiyat ve performans açısından en ekonomik modeller manuel demir kesme makaslarıdır. Kendi içinden çok geniş bir kalite yelpazesine sahip olan manuel kesicilerde, ürün kalitesi makasın alaşımına bağlı olarak değişiklik gösterir. Güçlendirilmiş ve dövülmüş çelik çeşitlerinden yapılan makaslar, standart makaslara kıyasla daha yüksek fiyatlı olma eğilimindedir. bazı makaslarda kullanım performansını iyileştirmeye yönelik olarak, makasın keskin uçlarına ısıl işlem uygulanır. Isıl işlem malzemeyi daha sert ve dayanıklı hale getirir. Elektrikli demir kesme makasları, makasın motor gücüne bağlı olarak giriş seviyesinden ağır hizmet tipi kullanıma kadar farklı ihtiyaçlara yönelik seçeneklerle satışa sunulur. Motor gücü ve kesim genişliği arttıkça makasın fiyatı da artar. Motor gücü dışında aletin güvenlik özellikleri ve bükme gibi ek işlevleri de fiyat seviyesini etkiler. Hidrolik kesme makasları fiyat seviyesi olarak manuel ve elektrikli modellerin ortasında yer alır. Hidrolik makasın sadece makas bölümü, elektirikli muadili ile kıyaslandığında daha uygun fiyatlıdır. Öte yandan tüm hidrolik aletlerde olduğu gibi hidrolik demir kesicilerin de çalışabilmesi için ayrı bir hidrolik motoruna bağlanması gerekir. Halihazırda hidrolik motoruna sahip olan kullanıcılar için bu modeller uygun maliyetle çok yüksek performans sunar.
Her kullanımdan önce demir makasını inceleyin. Sizin veya başkalarının yaralanmaması için alette herhangi bir hasar, aşınma ve yıpranma belirtisi olup olmadığını kontrol edin. Kesicinin temiz, kuru ve gres ya da yağ içermediğinden emin olun. Elektrikli modellerde makası kullanmadığınızda veya temizlerken daima prizden çıkarın. Makası prizden çıkarmak için kordonu belli bir mesafeden çekmemeye dikkat edin. Kabloyu bir prize takmadan önce, anahtarın kapalı konumda olduğundan emin olun ve aleti daima anahtarı kapalı olarak taşıyın. İnşaat demiri kesici gibi elektrikli aletleri kullanırken her zaman kişisel güvenlik ekipmanı giyin. Kullanılması gereken güvenlik donanımlarından bazıları kask, gözlük, maske, ağır hizmet darbelerine dayanıklı iş eldivenleri ve çelik burunlu botlardır. Gözlük kullanırken yan siperleri veya tam yüz siperi olan güvenlik gözlüklerini tercih edin. Hareketli parçalara takılabileceğinden demir keserken bol giysiler giymemeye, takı takmamaya ve çalışma alanına sarkması muhtemel diğer eşyaları kullanmamaya dikkat edin. Yağmurlu veya nemli havalarda birçok dış mekan inşaat faaliyeti askıya alınır ve inşaat demiri kesimi de bir istisna değildir. El tipi bir model kullanıyor olsanız bile, elleriniz ıslaksa veya ıslak koşullarda inşaat demirini asla kesmeyin. Elektrik çarpmasını önlemek için, kesiciyi asla ıslak veya nemli ellerle tutmayın. Hidrolik makaslarla çalışırken makasın yavaş çalışmaya başladığını veya basınç kaybettiğini fark ederseniz makinenin hidroliğinin havasının alınma zamanı gelmiş olabilir. Yağ seviyesi düşükken asla makası kullanmayın.
Demir bükme aletleri, demir kesme makasları ile birlikte betonarme yapılarda yaygın olarak ve demir çubukları tasarım ihtiyaçlarına göre çeşitli açılarda aletlerdir. Demir makaslarına benzer şekilde bu aletlerinde farklı ebat ve derecelerde inşaat demirini bükmek için manuel, elektrikli, akülü ve hidrolik ürün seçenekleri bulunur. Manuel demir bükme aletleri, bir kolu aşağı doğru iterek insan gücüne bağlı olarak inşaat demirini bükebilir. Beton yapılarda en çok kullanılan el aletlerinden biri olan manuel bükücüleri kullanılırken demir çapının dikkate alınması önemlidir. Manuel bükücüler genellikle 60 mm'ye kadar çapa sahip inşaat demirini bükebilir. Bu ürünler manuel güç gerektirmenin dışında kolay kullanım avantajına sahiptir. Hidrolik demiri bükücüler, demir ya da çelik çubukları bükmek için hidrolik kuvvet uygulayan bir bükücü türüdür. Bu tip bükücü aynı zamanda esneklik sağlar ve kullanımı kolaydır. 4 mm ile 60 mm arasında değişen farklı boyut ve çaplardaki çubukları, düzgün bir şekilde bükebilir. Otomatik demir bükme makineleri, istenen bükme açıları arasında kolay geçiş sağlamak için dişlileri otomatik olarak ayarlayan makinelerdir. Kolay kullanım ve yüksek doğrulukla açı verme avantajına sahip bu ürünlerde gelişmiş sayısal kontrol panelleri bulunur.
Projenizin türüne bağlı olarak aralarından seçim yapabileceğiniz birçok demir bükücü mevcuttur. Demir bükme aleti satın alırken; bükme performansı, güç gereksinimi, taşınabilirlik ve bükme süresi gibi özellikleri göz önünde bulundurarak ürün seçeneklerini daraltabilirsiniz. Doğru ürün ile metal çubukların mukavemetine zarar vermeden, bükme işlemlerini doğru bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Kullanımı ve taşınması kolaydır. Kolay kullanım ve taşınabilme avantajına sahip kompakt modeller ile, farklı boyutlarda ve kalitedeki demir çubukları istediğiniz yerde şekillendirebilirsiniz. Demir bükme aleti satın alırken oluşturmanız gereken ortalama açıyı önceden belirlemeniz önemlidir. Bu sayede ürün alternatiflerini daraltabilir, ihtiyacınız olan makası daha kolay seçebilirsiniz. Genel olarak, ortalama bir inşaat demiri bükme anahtarı 0 ila 130 derece arasında bükülme açısı sunar. Daha büyük açılara ihtiyacınız varsa, 180 derecelik bükülme açıları sağlayan modelleri tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte, küçük işler için bir bükücüye ihtiyacınız varsa, 90 derecelik modelleri inceleyebilirsiniz. 90 derecelik bükücüler, demir çubuk ve boru bükme işlemlerinde çok kullanışlı olduğu için en sık kullanılan demir aletlerinden biridir
Demir kesme makasları, inşaat demiri başta olmak üzere çeşitli çaplardaki metal çubukları keserek, projenizi ihtiyaçlarına göre şekillendirmenizi sağlar. Hızlı ve pratik kesim olanağı sunan aletler, en iyi sonuçları yorulmadan almanızı kolaylaştırır. 12 mm, 14 mm ve 16 mm gibi en popüler demir makasları, indirimli fiyatlarla Trendyol'da!