Lotus çikolata kakao ağacının çekirdek denilen tohumlardan elde edilen besin değeri yüksek enerji veren ve tüm insanların zevk ile tükettiği bir yiyecektir. En genel tanımlaması yapıldığında kakao ürünleri şeker süt ve süt ürünleri izin verilen oranda katkı ve aroma maddeleri kullanılarak üretilmiş olan bir gıda ürünüdür. Çikolata üretimi bileşenlerin karıştırılması inceltme işlemi temperleme kalıplama soğutma kalıptan çıkarma ve ambalajlama kısımlarından meydana gelir.
Lotus çikolata çeşidine göre gereken ham maddelerin homojen bir şekilde karıştırılması işleminde bileşenlerin karışımı karıştırma işlemi 50 derecede 10 ile 15 dakika miksere bağlı silolarda yapılır. Kullanılan hammaddeler kakao kütlesi ve yağı, tozu, süt tozu lesitin ve vanilya gibi maddeler bulunur. Çikolata üretiminde resitin kullanımı çikolatanın viskozitesini artırır. Çiçeklenmeyi engeller pürüzsüz bir yapıyı elde etmenize olanak sağlar. İnceltme işlemi karışımından çıkan ürünü homojen hale getirip bir sonraki aşamalarda randımanı artırmak maksadıyla yapılır. Bu işlem belirli aralıklar ile dizilmiş silindirlerde yapılır. Çikolatanın aroması bir işlemde geçmiş olur. İnceltme işlemi iyi yapılmaz ise çikolata ağza eridiğinde taneli bir yapı hissi sunar. Bu durum çikolatada istenmeyen özellikleri arasında bulunur. Lotus çikolata yorumları ve Lotus çikolata modellerine Trendyol üzerinden göz atabilirsiniz.
Lotus çikolata inceltilen çikolata karışımını kakao yağı ilave edilir. Daha sonra hamurun ısıtılarak karıştırılması işlemine konçlama işlemi denir. Konçlama işlemi esnasında çikolatanın acılığı azalır ve tat verici maddeler açığa çıkmış olur. En önemli işlevi asitik asit gibi uçucu yağ asitlerini uzaklaştırmıştır. Koçlama işlemi kuru sürtünme ve sıvı fazla olmak üzere üç kısmında yapılır. Bu işlemin tamamlanmasıyla lesitin ilavesi yapılarak ince bir tabaka oluşumu amaçlanmış olur.
Lotus çikolata temperleme işleminde çikolata hamurundaki yağları tamamen eritmek için sıcakta 50 dereceye çıkartılır. Çikolata tamamen sıvı duruma gelince 2 aşamaya geçilmiş olur. Kristallendirme noktasına kadar 32 dereceye kadar soğutularak karıştırma işlemi devam edilir. 27 derecede kristallendirme işlemi yapılmış olur. Kristal yapının sabit kalması için çikolata yeniden 30 dereceye kadar ısıtılır. Çikolata üretiminde temperleme işlemini iyi bir şekilde yapılması çikolatanın kalitesi açısından çok önemli bir husustur. İyi bir temperleme işleminden geçen lotus çikolatanın görünümü parlak ve raf ömrü de uzun olması gerekir. İyi temperlenmemiş bir çikolata ise parlaklığını kaybederek yağın çikolatanın üzerine çıkmasına sebebiyet verir. Bu durum çikolatada istenmeyen özelliklerden olur. İyi bir temperleme işlemi gerçekleşmesi için sıcaklık parametrelerine çok dikkat edilmeli uygun ve dikkatli bir şekilde bu işlemin gerçekleştirilmesi gerekir. Lotus çikolata temperleme işlemi bittikten sonra çikolatalar borular yoluyla topaklanmanın önüne geçilmesi için süzgeç kullanılarak kalıplara dolum yapılır. Dolum işleminden geçen çikolatalar soğutma işlemine gönderilir. Buradaki en önemli nokta sıcak çikolataların birden soğutulmaması olmalıdır. Tünel soğutucularda aşama aşama soğutma işlemi yapılır. Yavaş bir şekilde soğutulan çikolatalar 28 derecede girmiş oldukları soğutucudan 30 dakika içerisinde 7 ya da 8 derece sıcaklıklarda soğutucudan çıkmış olur. Daha sonra bant üzerinden basınç yardımıyla kalıptan çıkartılarak ambalajlama işlemine geçilir. Birbirinden lezzetli çikolataları bu işlemlerden geçtikten sonra kullanıma hazır hale gelmiş olur. Lotus çikolata çeşitlerini kahvaltıda keyifle tüketebilirsiniz. Lotus çikolata lezzeti kalitesinden kaynaklıdır. Kokusu ve görüntüsü ile insanları cezbeden tadı ile de akıllarda hoş bir algı bırakan Lotus çikolata günümüzde neredeyse her tatlıda kullanılabilir özelliktedir. Lotus çikolata çeşitlerini trendyol adresinden temin edebilirsiniz.