Çigong (Qigong) Nedir?

Çigong (Qigong) Nedir?

Yükselen sağlık ve sportrendleriyle birlikte Çin’den gelen ve beden bütünselliğini sağlayan çigong egzersizleri ve felsefesini merak eder oldu. Çigong, "chi gong" olarak telaffuz edilir ve binlerce yıl önce Çin'de geleneksel Çin tıbbının bir parçası olarak geliştirilmiştir. Sağlık ve esenliği iyileştirmek ve sürdürmek amacıyla beden, zihin ve ruh içindeki enerjiyi optimize etmek için egzersizlerin kullanılmasını içerir.

Çigong Hareketleri Ne İşe Yarar?

Çigong Hareketleri Ne İşe Yarar?

Pek çok kişi son dönemin popüler yoga çeşitlerinden biri haline gelen bu sporu yani çigong nedir diye sıklıkla sorar oldu. Çigong'un hem psikolojik hem de fiziksel bileşenleri vardır ve zihnin, nefesin ve bedenin hareket ve duruşunun düzenlenmesini içerir. Çoğu çigong formunda nefes yavaş, uzun ve derindir. Nefes kalıpları karın solunumundan konuşma sesleriyle birlikte solunuma geçebilir. Hareketler tipik olarak nazik ve yumuşaktır, rahatlama amaçlıdır. Zihin düzenleme, kişinin dikkatini odaklamasını ve görselleştirmesini içerir. Dinamik çigong teknikleri öncelikle vücut hareketlerine, özellikle de tüm vücut veya kol ve bacak hareketlerine odaklanır. Meditatif çigong teknikleri, zaman içinde korunabilen herhangi bir duruşta uygulanabilir ve neredeyse hiç vücut hareketi olmadan nefes ve zihin egzersizlerini içerir. Çigong hareketleri gerek bedende kasların güçlenmesine ve bedenin gevşemesine gerekse zihin ve nefes egzersizleriyle mental olarak rahatlamaya sebep olur. Hobi olarak da yapılabilen bu yoga türünün pek çok insanda bedensel ve ruhsal bütünlüğü sağladığı hakkında yaygın inanışlar bulunmaktadır.

Çigong Egzersizleri Nelerdir?

Çigong Egzersizleri Nelerdir?

Çigong tanımını ve felsefesini öğrendiniz. Siz de bu şekilde rahatlamak istiyorsunuz. Peki, tamam. Sırada çigong nasıl yapılır sorusu gelecektir. Meditatif ve fiziksel olarak aktif unsurları birleştiren Çigong, Çin tıbbındaki temel egzersiz sistemidir. Çigong egzersizleri Jing'inizi korumanıza, Qi enerji akışını güçlendirip dengelemenize ve Shen'inizi aydınlatmanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bu sebeple çigong egzersiz ve meditasyon pratiğinizi tasarlarken, bireysel yapınıza uygun olanı seçmelisiniz. Ancak genel olarak çigong yogası ve meditasyonlarında tercih edilen hareketlerden ilki eş dakika boyunca her iki kolunuzu da omuzlarınızdan nazik bir sallanma hareketiyle hareket ettirmek olacaktır. Sakin bir başlangıç her zaman iyidir. Başlamak için kollarınızı gövdeniz boyunca yanlara ve sonra arkadan öne doğru hareket ettirin. Dizlerinizi hafifçe bükün. Kalçalarınızın rahatlamasına izin verin. Ayaklarınız paralel ve yaklaşık omuz genişliğinde açık olacak şekilde durun. Omuzlarınızı serbest tutun ve rahatlayın. Öncelikle rahatlama felsefesi üzerine kurulu çigong’ta sonrasında Çi yani Qi’nizi dengeleyecek hareketler üzerinde çalışmalısınız.

Çigong Hareketleri Nasıl Yapılır?

Çigong Hareketleri Nasıl Yapılır?

Çigong eğitimi göründüğü kadar zor değildir. Aksinede bedenin ve mentalitenin gevşemesi üzerine kurulu bu yoga çeşidinde önemli olan sadece dengedir. Dengeyi korumak ve felsefenin içerisinde yer alan Çi’nizi artırmak için hareketler tercih edebilirsiniz. Genellikle natural pozisyonlar tercih edeceğiniz bu yoga çeşidinde el ve bacak koordinasyonunu geliştirecek hareketler üzerine de yoğunlaşabilirsiniz. Peki bu hareket nasıl yapılır? Öncelikle nefes alıştırmalarına önem vermelisiniz. Hangi harekette olursanız olun o harekette nefes akışını asla kesmemelisiniz. Vücudunuzu sıkıntıya sokmayacak aksine rahatlatacak hareketler uzun kalabilir ve vücudunuzun esnekliğine önem vermelisiniz. Esnek bir insan olmasanız bile zaman içerisinde yaptığınız pratikle esneklik kazanabilirsiniz. Bedenin bütünselliğine odaklanacağınız bu egzersiz türünde beden farkındalığınız artacaktır. Pratiğinize de meditasyon da eklerseniz zihinsel farkındalığınızı da artıracak olan çigong evde yapabileceğiniz bir egzersiz türüdür. Siz de evde çigong yapmak için ihtiyacınız olan tüm ürünleri Trendyol’un sağlık spor diyet kategorisinden göz atabilirsiniz.