Çeşitli Kullanım Alanlarıyla 3 Boyutlu Yazıcı Nedir?

Çeşitli Kullanım Alanlarıyla 3 Boyutlu Yazıcı Nedir?

Bilgisayar ortamında hazırlanan modelleri elle tutulabilir gerçek nesnelere dönüştüren 3 boyutlu yazıcılar, teknolojik gelişmeler ışığında yenilenip geliştirilerek kullanıcılara takdim edilir. Peki 3 boyutlu yazıcı nedir? Dijital ortamda hazırlanan dosyalardan üç boyutlu katı nesneler üreten cihazlar, geleneksel yöntemlerle üretilemeyecek kadar karmaşık parçalar yaratabilir. Üstelik profesyonel 3 boyutlu yazıcı kullanımı için özel olarak üretilen teknolojik cihazlardan basit bir çalışma prensibine sahip olan minik kalemlere kadar birçok model mevcuttur. Üstün teknolojiler ve özenli çalışmalar sayesinde her geçen gün daha da geliştirilen yazıcılar, havacılıktan uzaya, savunma sanayisinden tekstile kadar onlarca sektörde kullanılır. 3D yazıcı ile neler yapılır, nasıl kullanılır sorularına yazımızın devamında yanıt bulabilirsiniz.

3 Boyutlu Yazıcı Teknolojisi Ne İşe Yarar?

3 Boyutlu Yazıcı Teknolojisi Ne İşe Yarar?

3D ile neler yapılır sorusuna verilecek birden fazla cevap vardır. Özellikle profesyonel alanlarda 3 boyutlu yazıcı kullanımı bir hayli fazladır. Cihazla üç boyutlu prototipler tasarlanır. Doğrudan bilgisayar destekli tasarım ya da yazılım tarafından oluşturulan diyagram, şekil ve desenleri kullanarak üretilecek nihai dizaynı oluşturmak yazıcının başlıca görevidir. 3 boyutlu yazıcı kullanımını bu denli avantajlı kılan faktör kuşkusuz ki maliyettir. 3D printer, geleneksel yöntemlere göre hem ucuz hem de hızlı üretim yapma imkânı sunar.

3 boyutlu yazıcı kullanımı hem üretim hem de tasarım için son derece avantajlı olduğu için pek çok sektörde tercih edilir. Cihaz, elle yapılabilmesi zor ya da imkânsız olan karmaşık şekilleri kusursuz biçimde üretebilir. Yazıcı, ısıyla form değiştiren termoplastik materyalin filamentini kullanarak 3 boyutlu cisimler yaratır. Filament, 3 boyutlu yazıcı malzemeleri denince akla ilk gelen üründür. ABS ve PLA olarak ikiye ayrılan 3D yazıcı parçaları, nesneyi oluşturan plastik maddedir.

Üç Boyutlu Yazıcılar Nasıl Kullanılır?

Üç Boyutlu Yazıcılar Nasıl Kullanılır?

3 boyutlu yazıcı kullanımı, tercih edilen cihaz türüne göre değişkenlik gösterebilir. Eğer profesyonel cihazlar tercih ediyorsanız bilgisayar ortamında AutoCAD, SolidWorks ve 3DsMax gibi bir CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım) programlarını etkin bir şekilde kullanıyor olmanız gerekir. Bu cihazlar, lazer yazıcılara kıyasla daha karmaşık olabilir. 3 boyutlu yazıcı kullanımı konusunda kendini geliştirmek isteyen bireyler alanla ilgili çeşitli kurslara katılarak yetkinlik kazanabilir.

“3D yazıcı nasıl kullanılır?” sorusuna sadece iki parmağınızı kullanarak şeklinde yanıt vermemizi sağlayan cihazlar mevcuttur. 3D kalem modelleri, her yaştan kullanıcın rahatlıkla üretim yapabileceği işlevsel ürünlerdir. Yaratıcı tasarımlar, dekoratif ögeler oluşturabileceğiniz bu kalemler sayesinde havada çizim bile yapabilirsiniz. Filamenti yerleştirdikten hemen sonra kullanıma hazır hâle gelen 3D kalemler bu teknolojiyi yakından tanımak için ideal bir seçenektir.

3D Yazıcı Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

3D Yazıcı Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

3 boyutlu yazıcı kullanımı, dikkat ve özen gerektirir. Üstelik konuya hâkim olmak da hem tasarım hem de üretim aşamasının doğru şekilde gerçekleştirmesi açısından mühimdir. 3D yazıcılar, istediğiniz hemen her modeli gerçeğe en yakın şekilde üretmek için geliştirilmiş cihazlardır. Ancak bu gerçeklik; tasarım, malzeme ve üretim için girilen detaylı ayarlar sayesinde elde edilebilir.

Modelinizin genişlik, derinlik ve yükseklik ölçülerinin milimetre cinsinden kontrolünü sağlayarak yazıcınızın baskı alanına uygun olup olmadığını belirlemelisiniz. Model tek parçada üretilecekse ölçeklendirme yaparak minimum sayıda parçaya ayrılabilir. Sonrasında bu parçalar güçlü bir yapıştırıcıyla birleştirilebilir.

3 boyutlu yazıcı kullanımı hususunda dikkat edilmesi gereken bir diğer etken modelin kullanım amacıdır. Süs amaçlı bir modelle sistem için üretilen teknik bileşenin tasarımları çok farklıdır. Özellikle mühendislik alanında kullanılacak parçaların hassasiyet ve dayanıklılık açısından üstün kalitede olması beklenir. Bu nedenle kullanım amacına göre özen ve emek sarf etmek oldukça önemlidir.