Yağ Lekesi Nasıl Çıkar? İşte En Etkili Yöntemler

Yağ Lekesi Nasıl Çıkar? İşte En Etkili Yöntemler


Lekeler, her birimizin her gün mücadele ettiği düşmanlardan biri. Leke çıkarmak için birbirinden farklı onlarca yöntem, birbirinden farklı onlarca ürün mevcuttur. Her yüzey için farklı ürünler ve yöntemler kullanılmalıdır. Aynı şekilde leke çeşitlerine göre de kullanılması gereken metod ve ürünler değişir. Yağ lekesi, en zor çıkan lekelerden biridir. Hele bir de leke oluştuğu an müdahale edilememişse işler iyice zorlaşır. Üstelik yemek yaparken yağlanan mutfak dolapları için ayrı, yemek yerken üzerinize damlayan yağ lekeleri için ayrı temizlik ürünü ve yöntemler kullanılmalıdır. Doğru adımlar izlenirse yağ lekelerini çıkarmak mümkündür. Peki yağ lekesi nasıl çıkar?

 Yağ Lekesi Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?

Yağ Lekesi Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?


En zorlu lekelerden biri olan yağ lekesi nasıl çıkarılır diye merak edenler, bu işlemin düşündükleri kadar zor olmadığından emin olabilirler. Yağ lekesini çıkarmak için üretilmiş ev bakım ürünleri mevcuttur. Bu ürünlerden faydalanarak yağ lekelerini kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Temizlik macunları, spreyleri ve benzeri ürünler, bu konuda yardımınıza koşacaktır. Bunların haricinde evdeki imkânlarla yağ lekelerini çıkarmanız da mümkün olabilir. Bulaşık deterjanları, doğrudan yemek yağlarını çözmek üzere üretildikleri için yağ lekesi üzerinde de oldukça etkilidir. Leke üzerine tuz veya karbonat döküp bekledikten sonra yıkamak da etkili bir yöntem olabilir. Ancak lekeye sebebiyet veren tek yağ, yemek yağı değildir. Motor yağı gibi yağların oluşturduğu lekenin yanında yemek yağı oldukça masum kalır. Bu gibi zorlu ve kalın yağların önce yüzeyde kalan fazlasını dağıtmadan almalı ve emilen yağa uygun ürünlerle müdahale etmelisiniz.

 Kurumuş Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

Kurumuş Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?


Yağ lekesinden daha kötü bir leke varsa o da kurumuş yağ lekesidir. Ama korkmayın! Beklemiş yağ lekesini çıkarmak da mümkündür. Öyleyse beklemiş yağ lekesi nasıl çıkar? Ev temizlik ürünleri içerisinde yer alan yağ çözücü spreyler, tamamen bu iş için üretilir. Bu ürünler, tüm yağları tek seferde ve kolayca çözebilen ürünlerdir. Özellikle mutfak yüzeyleri ve duvarlar için bu ürünleri kullanabilirsiniz. Veya amonyaklı yüzey temizleyicisiyle sıcak suyu karıştırarak kendi yağ çözücünüzü de yapabilirsiniz. Beyaz sirke ve karbonat da kurumuş yağ lekeleri için tercih edebileceğiniz bir ikilidir. Yine motor yağı gibi kalın yağlar kuruduğunda herhangi bir ürünle müdahale etmeden önce kuruyan yağı kazımanız gerekir. Leke oluşan yüzeye zarar vermeden dikkatlice kazıdığınız yağın altında kalan lekeye aynı ürün ve yöntemlerle müdahale etmeniz mümkündür. Yağ lekeleri yalnızca mutfak yüzeylerinde değil kıyafetlerde de oldukça büyük bir derttir. Üstelik kumaşlar için bu ürünleri kullanamazsınız.

Yağ Lekesini Çıkarırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Yağ Lekesini Çıkarırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?


Kumaşlar, yağ lekelerinden en çok muzdarip olan materyallerdir. Ancak çok sayıda kumaş türü vardır ve her kumaş türü için aynı leke çıkarma yöntemi kullanılamaz. Örneğin bulaşık deterjanı, kumaşlardan yağ çıkarmak için harika bir üründür fakat bulaşık deterjanının limon gibi aromalara sahip olmaması gerekir. Çünkü asit içerikli ürünler, kumaşlarda renk açılmasına sebep olabilir. Peki yağ lekesi kıyafetten nasıl çıkar? Yağ lekesini karbonat ve diş fırçası yardımıyla yorduktan sonra ürünü yıkayarak yağ lekesinden kurtulabilirsiniz. Yünlü kumaşlar için ise nişastadan yardım alabilirsiniz. Nişastanın leke kaldırma özelliği, yağ lekesini de kaldıracaktır. İpek ve saten kumaşlar, hassas yapıda oldukları için bu kumaşlardaki yağ lekelerine bebek pudrası ile müdahale etmeniz mümkündür. Eski yağ lekeleri için ise kıyafeti tahrip etmemek adına doğrudan kuru temizlemeye verebilirsiniz. Veya çamaşır leke çıkarıcı ürünlerden de yardım alabilirsiniz.