Begonya Çiçeği Bakımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

Begonya Çiçeği Bakımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

Renk renk çiçekleriyle insanın içini ısıtan begonya, bahçelerde ve saksılarda en sık yetiştirilen bitkilerden biridir. Hem iç hem de dış mekânda dört mevsim güzel yüzünü gösteren begonya çiçeği bakımı, bazı püf noktalara dikkat edildiğinde oldukça kolaydır. Elbette bu muhteşem çiçeği aldıktan sonra ilk akla gelen‘’Begonya çiçeği nasıl bakılır?’’ sorusudur.

Begonya, en vefalı çiçeklerden biridir. Biraz su ve biraz güneş ışığı aldığı takdirde bolca çiçek verir. Karasal iklimin görüldüğü yerlerde saksı içinde iç mekân bitkileri arasında kolayca büyütülür. Öte yandan kış mevsiminin ılık geçtiği ve don olaylarının görülmediği iklimlerde teras, bahçe, refüj gibi dış mekânları süsler.

Begonya Nasıl Bakılır?

Begonya Nasıl Bakılır?

‘’Begonya çiçeği bakımı nasıl yapılır?’’ sorusuna verilecek cevap, üç ana unsur etrafında şekillenir: Toprak, su ve ışık. Begonya çiçeği bakımında ilk dikkat edilecek nokta, humuslu ve lifli toprak tercih etmektir. İster bahçede ister saksıda yetiştirilsin begonya, geçirgen ve çabuk kuruyan bir toprağa ihtiyaç duyar. Kökleri oldukça narin olan bu çiçek, taşlı ve sert topraklardan uzak tutulmalıdır.

Begonya çiçeği bakımında dikkat edilecek bir diğer husus da su miktarıdır. Bitkiye uygun miktarda kireçsiz su verilmelidir. Begony, suyu seven ve bünyesinde su tutan bitkilerden biridir. Yeterli drenaj sağlandığı müddetçe su, bitkinin hem yaprak hem de çiçek gelişimine katkı sağlar. Son olarak güneş ışığı da begonya çiçeği bakımı sırasında mutlaka göz önünde bulundurulması gereken bir olgudur. Bu çiçek, hassas yapısıyla doğrudan güneş ışığı almayan fakat bol ışık alan yerleri sever.

Begonya Çiçeği Bakımı için Gerekli Koşullar Nelerdir?

Begonya Çiçeği Bakımı için Gerekli Koşullar Nelerdir?

Bir bitkinin gelişip serpilmesi için bulunduğu yerin doğru seçilmesi gerekir. Begonya, çabuk kök salabilen bir bitki olduğu için saksı ve dikim alanı seçerken bu özellik göz önünde bulundurulmalıdır. Begonya alındıktan sonra mevcut saksısı değiştirilmeli ve bitki bir veya iki boy büyük bir saksıya ekilmelidir. Bu sayede kökleri gelişip serpilirken gövdesindeki yaprak ve çiçek miktarı da artacaktır. Begonya toprağı geçirgen olmalı ve besin bakımından zengin olmalıdır. Toprağın besin zenginliğini arttırmak için takviye edici bitki besini çeşitleri kullanılabilir.

Peki, bu narin begonya çiçeği güneşi sever mi? Hiç şüphesiz evet! Begonya gün ışığından beslenen, ışık aldıkça canlı ve sağlıklı bir yapı kazanan çiçeklerdendir. Bu nedenle hem açık hem de kapalı alanlarda kolayca yetiştirilir. Fakat bu çiçeği yakıcı güneş altında tutmamak gölge noktalara ekmek gerekir. Yine iç mekânlarda da ışık alan noktalarda tutmak çiçeklenmesine katkı sağlar.

Begonya Çiçeği Bakımının Püf Noktaları

Begonya Çiçeği Bakımının Püf Noktaları

Dış mekânlarda ve evde begonya çiçeği bakımını gerçekleştirirken dikkat edilmesi gereken en önemli püf nokta su miktarıdır. Begonya suyu seven ve gövdesinde, yapraklarında, çiçeklerinde ve dallarında da su toplayan bir bitkidir. Bu yüzden yaz mevsiminde iki günde bir, kış mevsiminde ise haftada bir kez sulanmalıdır. Begonya sulanırken toprağın her yerinin eşit miktarda ıslatıldığından emin olmak gerekir. Mümkünse hep aynı saatlerde ve aynı miktar su ile sulanmalıdır.

Begonya çiçeği bakımında kuruyan veya sararan yaprakların temizlenmesi de oldukça önemlidir. Bu yaprakların temizlenmesi bitkiye ekstra güç kazandırır. Yeni sürgünlerin ortaya çıkmasını sağlar. Sararan yapraklardan kurtulmak çiçeklenme oranını da arttıran bir faktördür. Hatta neredeyse her bitkide olduğu gibi kış sonunda güçsüz dalları kesmek, ilkbaharda yepyeni güçlü filizlerin oluşmasına katkı sağlar. Bu sayede bitkinin hacmi genişlemiş ve gövdesi sağlıklı bir form kazanmış olur. Siz de bitki besini, saksı, toprak ve canlı diğer çiçek ürünlerini Trendyol’dan temin edebilir, begonyalarınız için daha sağlıklı ortamlar oluşturabilirsiniz.