Saz Çalma Tüyoları: Saz Nasıl Çalınır?

Saz Çalma Tüyoları: Saz Nasıl Çalınır?

Türk halk müziğinin olmazsa olmazlarından olan saz, keyifli ve huzurlu bir hobi edinmek isteyenlerin gözdelerinden biridir. Bu alet; birden fazla telin, derin bir gözde ve sap boyunca uzanmasından meydana gelir. Bağlama olarak da bilinen bu telli ve tezeneli aletin tekniğini ve notalarını kavradıktan sonra son derece kolay çalınabilir.

Saz nasıl çalınır diye merak ediyorsanız cevabı oldukça basittir. Saz çalmak için yalnızca bir eli sap kısmındaki nota tellerinin üzerinde gezdirirken diğer elle tezeneyi gövdedeki tellere sürtmek gerekir. Farklı şiddetlerde yapılan vurma hareketi notanın yüksekliğini ve kalınlığını etkiler.

Saz Nasıl Bir Çalgıdır? Özellikleri Nelerdir?

Saz Nasıl Bir Çalgıdır? Özellikleri Nelerdir?

Saz çeşitleri, tel sayısına ve sap boyutuna göre çeşitlenir. En küçük hâli cura, en büyüğü ise bağlama olan saz adını alır. Bağlamada sıkça karşılaşılan kısa ve uzun sap seçenekleri farklı müzik tarzlarına hitap eder. Örneğin, “Arif Sağ sazı” olarak da bilinen kısa saplı ve büyük tekneli bağlama, tok ve güçlü sesiyle öne çıkar. Uzun saplı ve daha narin yapıdaki sazlar ise buna nazaran daha ince ve tiz seslere ulaşabilir.

Saz çalma notaları, sap uzunluğuna ve sazın cinsine göre değişiklik gösterir. Kısa ve uzun saplı sazlarda yukarıdan aşağı doğru; la, sol ve re olmak üzere üç tel grubu bulunur. Her iki modelde de la ve sol grubunda iki ince tel, re grubunda ise diğerlerine kıyasla kalın üç tel vardır. 7 ana nota, bağlama telleri üzerinde birden fazla kez ve farklı yerlerde bulunur. Saz çalmak için bu temel özellikleri bilmeniz faydalı olur.

Saz Nasıl Çalınır? Öğrenmeye Nasıl Başlanmalıdır?

Saz Nasıl Çalınır? Öğrenmeye Nasıl Başlanmalıdır?

Saz çalmak için ilk adımda ince gövdeli öğrenci tipi bağlama seçilmesi önerilir. Ardından notalardan önce sazı doğru pozisyonda tutmayı öğrenmek tavsiye edilir. Eğer sağlaksanız tezene sağ elinizde, notalar ise sol elinizde kalmalıdır. Solaksanız tam tersi şekilde tutarak sazın alt gövdesini bacağınıza tamamen değecek şekilde yerleştirmelisiniz. Yani yukarıdan baktığınızda telleri görmemeli, nota ve tel konumlarını gözlerinizle değil ellerinizle bulmalısınız.

Notaları küçük kağıtlara yazarak sap kısmındaki yerlerine bantla tutturabilirsiniz. Aynı zamanda baş parmağınızı en üst perdedeki notalar, diğer dört parmağınızı ise alttan iki perde için kullanmalısınız. Böylece notalar arasında akıcı bir şekilde geçiş yapabilirsiniz. Uzun saplı saz tercih ettiyseniz temel notaları daha iyi öğrenmek için kelepçe gibi müzik aleti aksesuarları kullanabilirsiniz.

İki elin parmaklarını da aktif kullanmayı gerekli kılan bu müzik aleti öğrenme aşaması uzun egzersizler gerektirir. Saz çalma parmak egzersizleri yaparak notaları zihninize değil parmaklarınıza işlemelisiniz.

Saz Türlerine Göre Saz Çalma Teknikleri Nelerdir?

Saz Türlerine Göre Saz Çalma Teknikleri Nelerdir?

Saz çalma teknikleri, tüm bağlama çeşitlerinde hemen hemen aynıdır. Ancak 4 telli sazlar hem görüntü hem de çalma tekniği açısından diğerlerinden farklıdır. 4 telli saz nasıl çalınır sorusunun cevabı ise oldukça basittir. Çünkü elektro saz olarak da bilinen bu tür, çok sayıda telden oluşan gruplar yerine 4 kalın çelik tele sahiptir. Yedi ana notaya sahip bu teller, farklı tonlarda akort edilebilir.

Elektro saz çalmak, klasik olanlara göre daha kolaydır. Çünkü elektro sazda parmaklarınızı 7 tel üzerinde değil 4 tel üzerinde gezdirerek tüm notaları çalabilirsiniz. Geniş ses perdeleri arasında dolaşabilen bu sazın telleri, altında veya üstünde yer alan telin sesine göre akort edilir. Elektro saz, doğrudan ses sistemlerine bağlanabildiğinden mikrofon gibi araçlara gerek kalmadan geniş alanlarda etkili ve net bir ses sağlar. Kendinize eğlenceli bir hobi edinmek veya yeteneklerinizi geliştirmek için tüm müzik aletleri ve aksesuarlarını Trendyol’dan avantajlı fiyatlarla satın alabilirsiniz.