Günlük hayatın her alanında amaçları ve kullanım yerleri farklı da olsa sıklıkla defterlere ihtiyaç duyuluyor. Her bilgi artık elektronik ortamda tutulsa da defterler notlarını ve planlarını somutlaştırmak isteyenlerin tercihleri arasında hala yerini koruyor. Buna ek olarak yazı yazmak, yazarak not tutmak bilgilere kalıcılık sağladığı için insanlar defter kullanımına yöneliyor. Günlük tutmak, okulda ders notları için defter kullanmak bunların başında geliyor. Bazen günlük işleri planlamak, bazen çizim yapmak, bazen ise sadece not almak için defter ediniliyor. Defter kullanmaktaki amaç değişse de deftere duyulan ihtiyaç değişmiyor.
Piyasada işlevleri ve kullanım amaçları birbirinden farklı pek çok defter çeşidine bulunabiliyor. Bunların içinde son dönemlerde çok tercih edilen defter çeşitlerinden biri olan noktalı defterler yer alıyor. Her biri birbirine birer birim uzaklıkta noktalardan meydana gelen bu defterler çizim yapmayı, tablo çizmeyi, liste oluşturmayı, yazı yazmayı oldukça kolaylaştırıyor. Tüm bunları kolaylaştırmasının yanı sıra planlayıcı olarak defter kullananlar da klasik ajandalar yerine kullanım kolaylığı nedeniyle noktalı defterleri tercih ediyor. Renkli kalemler ve çeşitli süslemelerle bir araya geldiğinde noktalı defterin kullanımı, alışılmışın dışında daha hareketli, eğlenceli bir hal alıyor. Sade tasarımı sayesinde noktalı defterlerde kullanım konusunda bir sınırlama bulunmadığı için belli bir amaç olmadan sadece hobi amaçlı kullanmak da mümkün oluyor. İzlenilen dizileri, filmleri, okunan kitapları kullanıcının zevki olan tasarımlarla not etmek için de noktalı defterler kullanılabiliyor. Noktalı defterleri kullanma amacı ne kadar değişirse değişsin her amaca rahat bir kullanım kolaylığı sunuyor.
Genellikle piyasada bulunan A5 veya A4 noktalı defter modellerinin XL boyutunu da görmek mümkün olabiliyor. Noktalı defter edinirken kullanılacak amaca göre seçim yapmak planlama ve taşıma gibi kriterlerde kolaylık sağlıyor. Örneğin kullanıcının ön koşulu defteri daha kolay taşımak ise A4 boyutunun yarısı kadar büyüklükte olan A5 boyutunda bir noktalı defter edinmek seyahat sırasında deftere ulaşılabilirliği arttırıyor. Noktalı defterin daha çok çizim yapmak amaçlı kullanımı planlanıyorsa XL boyutu da çalışılan alanı genişletmek adına kullanıcı için iyi bir seçenek olabiliyor.
Bir diğer noktalı defter çeşidi olan izometrik noktalı defter ise noktalı defterlerden farklı olarak bir noktası en yakın çevresindeki ve her birine eşit uzaklıkta bulunan altı noktadan oluşuyor. Noktalı defterlerde bu tasarım bir nokta çevresinde bulunan dört noktaya eşit uzaklıkta bulunmasıyla değişiklik gösteriyor. İzometrik noktalı defterler çoğunlukla matematik ve geometri ya da teknik resim alanında şekilleri daha basit ve pratik şekilde çizmek amacıyla kullanılıyor.
Noktalı defterler dikişli, dikişsiz, spiralli ve spiralsiz olarak da birbirlerinden ayrılabiliyor. Her bir çeşidi birbirinden farklı kullanım avantajı sunuyor. Örneğin spiralli defterlerde bir sayfada yapılan hatalı bir çizim veya planlama sayfa koparılarak kolay bir şekilde giderilebiliyor.
Kapak tasarımı, renk gibi farklı zevklere hitap eden özellikler defter seçerken kullanıcı açısından önemli bir kriter oluşturuyor. Kişiye göre değişiklik gösteren, kişinin zevkine ve amacına göre şekillenen bu kriterlerin dışında noktalı defter seçiminde göz önünde bulundurulması gereken başka unsurlar da yer alıyor. Bu unsurların başında noktalı defterlerin sayfa altlarında yer alan sayfa numaraları geliyor. Sayfa numarası bulunan noktalı defterler kullanıcının aradığı planlamayı, tasarımı ya da aldığı notların hangi sayfada yer aldığını bulmasını kolaylaştırıyor, kullanıcıya zaman ve pratiklik kazandırıyor. Sayfa numarası bulunmayan noktalı defterlere ise ihtiyaç doğrultusunda sonradan numara eklenebiliyor.
Takvimler de planlamayı kolaylaştırmada ve noktalı defter seçiminde önemli bir rol alıyor. Piyasada ilk sayfasında aylık ve yıllık takvimin de yer aldığı noktalı defterler bulunuyor. Planlarını toplu halde bir takvim üzerinde görmek isteyenler ve takvimi kendi çizerek eklemeyi tercih etmeyenler için içlerinde takvim bulunan noktalı defterler tercih sebebi oluyor.
Kağıt kalitesi, kalınlığı ve türü de; alınan notların, kağıt üzerinde kullanılan renkli kalemlerin, planların ya da çizimlerin arka sayfaya geçmesinden rahatsızlık duyanların seçimlerini etkiliyor. Ayrıca kullanılan kağıt hamurunun kalitesi de kriterler arasında yerini alıyor. Kağıt hamuru çok iyi olmayan defterler kullanırken yırtılma veya çabuk yıpranma gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Defterde kullanılacak kalemin türü de defter seçiminde belirleyici oluyor. Kullanılacak kalemin ince veya kalın yapılı kağıttan oluşan defterlerle uyum sağlaması defter seçimi için önem taşıyor. Örneğin kurşun kalemle çalışılıyorsa ince yapılı kağıtlardan oluşan noktalı defterler yeterli olabiliyor. Son dönemlerde çoğu defter üreticisi marka çevre kirliliğini önlemek, doğal kaynakların tasarrufunu sağlamak ve geri dönüşüme dair farkındalık kazandırmak amacıyla defterlerinde kullandığı kağıt türlerinde birçok değişikliğe gidiyor. Geri dönüştürülmüş kağıtlardan meydana gelen ve kağıtlarında asit içermeyen defterler bunların arasında yer alıyor. Farkındalığı desteklemek isteyen defter kullanıcılarının da tercihleri bu defterlerden yana oluyor.
Noktalı defterlerin spiralli ya da ciltli olması da dikkat edilen kriterler arasında yer alıyor. Yapılan herhangi bir hata, yanlış çizilen bir tablo ya da değişen planlar için spiralli noktalı defterler daha kullanışlı olabiliyor. Spiral sayesinde sayfa kolayca defterden ayrılıp hatanın giderilmesine olanak sağlıyor. Planlayıcı oluştururken fazla vakit harcamadan, pratik yolları seçmek isteyen defter kullanıcıları ise içerisinde küçük yapışkanlı kağıtlar ve çeşitli stickerlar bulunduran noktalı defterleri tercih ediyor.
Bir diğer dikkat edilebilecek unsur da noktalı defterin kapak sertliği ya da yumuşaklığı olarak yerini alıyor. Sert kapaklı noktalı defterler dış etkenlere karşı daha kapalı ve dayanıklı olmasıyla avantaj oluştururken yumuşak kapaklı noktalı defterler de daha hafif ve kullanıcısına taşıma kolaylığı sağlıyor, ayrıca daha uygun fiyatlara sahip oluyor.
İşlerinde planlı olmayı sevenler ve hiçbir ayrıntıyı atlamak istemeyenler için ajandalar büyük bir önem taşıyor. Toplantı notları, önemli hatırlatmalar ve günler, yapılacaklar listesi, doğum günleri, gidilmesi gereken etkinlikleri yazmak ve daha fazlası için kullanılan ajandalar hayatı kolaylaştırmada büyük bir yer alırken planlama sürecinde yaşanan stresi de azaltılmaya yardımcı oluyor. Gün içerisinde sıklıkla planlayıcısına başvuranlar, planlayıcısında yenilik yapmak ve planlayıcısını kendi ihtiyacına göre düzenlemek isteyenlerin tercihi ise noktalı defterlerden yana oluyor.
Klasik ajandalardan sıkılan, ajandalarında yaratıcılığını yansıtmayı sevenler için noktalı defter ajanda amacına uygun bir alternatif oluşturuyor. İstek ve ihtiyaç doğrultusunda kişiselleştirilebilindiği için kullanıcılara özgür bir alan sunuyor. Yani ajandanın tasarımı ve kullanım şekli tamamen kullanıcıya bırakılmış oluyor. Aylık, haftalık ve günlük planlamaların yanında kullanıcı ihtiyacına göre yeni alışkanlıkları ve kişisel hedefleri takip edebilecek şekilde bölümler oluşturarak defterini istikrarını sağlayamaya yardımcı olacak bir araç haline getirilebiliyor. Hayal gücü ve yaratıcılık doğrultusunda ajanda şekillendirilebilindiği gibi birçok farklı amaç için ayrı ajandalar kullanmak yerine tek bir defterde birleştirmek de planların takibini kolaylaştırıyor.
Noktalı defter çeşitleri, klasik tarihli ajandalarda olduğu gibi herhangi bir başlangıç ve bitiş tarihi bulundurmadığı için zaman açısından da kullanıcıya bir kısıtlama yaratmıyor ve kullanıcıyı sınırlandırmıyor. Böylece o güne ayrılan sayfayı dolduramadığında kullanıcıyı stres altına sokmuyor ve motivasyonunu düşürmüyor. Kullanıcıya kesin bir kullanım şekli dayatmaması ve ajandayı kendi kullanım nedenine göre oluşturması iş takibindeki motivasyonu ve üretkenliği de arttırıyor.
Son zamanlarda adı sıklıkla duyulan bir planlayıcı türü olan bullet journallar için de yine daha çok noktalı defterler rağbet görüyor. İster yapılacakların listelendiği, ister planların takibinin yapıldığı, isterse de günlük olarak kullanılabilen bullet journalların ilk sayfasında genellikle içindekiler ve sayfalarda kullanılan işaretleri açıklayan anahtarlar bölümü bulunuyor. Çünkü yapılacaklar listesi oluştururken onları belli bir sıraya göre dizmek ve önemini belirtmek için birtakım anahtar işaretlere gerek oluyor. Bu yöntemle sayfa numarası bulunan noktalı defterler düzeni daha kolay sağlamayı ve aradığını kısa sürede bulmayı sağlamış oluyor. İçindekiler ve anahtarlar bölümünü yıllık, aylık ve haftalık takvimler takip ediyor. Günlük olarak kullanılmak istenirse haftalık takvimden hemen sonra günlük planlar eklenebiliyor. Her ay ve her hafta için kullanıcılar zevki doğrultusunda farklı temalar seçerek, renkli kalemler ya da renkli yapışkan kağıtlar kullanarak planlayıcıyı zenginleştirebiliyor.
Noktalı defterler günlük hayatı ve yapılacakları planlamakla beraber hobi alanı olarak da kullanılabiliyor. İzlenen filmler ve diziler veya okunan kitaplarla ilgili notlar almak ve onları değerlendirmek için de noktalı defterler tercih edilebiliyor. Dijital alandan uzaklaşarak seyahat yazıları yazmayı ve gittiği yerlerden anılar biriktirmeyi sevenler, gezdiği gördüğü yerleri kayıt altına almak isteyenlere kullanım kolaylığı sağlıyor, bu yazılara eklenen çizimlerle seyahat yazıları zenginleşiyor. Bunun yanı sıra içinde bulunan noktalarıyla hizalamayı ve yazımı kolaylaştırması nedeniyle farklı biçimlerde güzel yazı ya da el yazısı yazmak isteyenler için de noktalı defterler en çok tercih edilen defter çeşitleri arasında yerini alıyor. Hatta sadece bullet journal oluşturmak da tek başına bir hobi alanı olabiliyor.
Noktalı defterler çizim yapmayı seven, çizim yapmaya yeni başlamış veya kendini çizim konusunda geliştirmek isteyenlerin de tercih ettiği defterler arasında bulunuyor. Farklı boyutlardaki A4 ve A5 noktalı defter modelleri, sayfalarını çizimle doldurmak isteyenlere kolaylık sağlıyor. Özellikle çizim yapmaya yeni başlamış kullanıcıların, defterlerin eşit uzaklıktaki noktaları sayesinde çizim yapmasını kolaylaştırması kareli, çizgili ya da çizgisiz defterler yerine içi noktalı defter modellerini tercih etmesine sebep oluyor. İçinde bulunan noktaların çok dikkat çekici, göz yorucu ve koyu bir renkte olmaması nedeniyle sayfalarda çizimlerle birlikte karışık bir görüntü oluşmuyor. Noktalı çizim defteri doodle gibi minimal çizimler yapmayı sevenler tarafından da sıklıkla kullanılıyor. Üç boyutlu resimler üzerinde çalışanlara da hem noktalı defterler hem de izometrik noktalı defterler rahat kullanım sağlıyor.
Kullanıcının kendi defterini, planlayıcısını, günlüğünü oluşturması ya da daha farklı bir amaç için oluşturduğu bir defter tutmanın birçok faydası bulunuyor. Organize olmanın yanında farklı birçok faydası bulunan defter oluşturmak dikkat dağınıklığının önüne geçiyor. Defteri kullanıma göre şekillendirirken harcanan zaman kişinin odak süresinin artmasına da katkı sağlıyor. Düzenli bir şekilde defter tutmak, defterinizde yapılacaklar listesi oluşturmak gündelik hayatı sadeleştirmeye yardımcı oluyor ve bu listenin kişi üzerinde oluşturduğu baskıyı, stresi azaltıyor. Kişisel hedefleri somut bir şekilde kağıt üzerinde görmek hedefleri gerçekleştirmeye yönelik motivasyonu arttırırken yeni alışkanlıkları takip etmeyi ve alışkanlıkları belli bir düzende ilerletmeyi kolaylaştırıyor.
Gerçekleştirilen hedeflerin üzerlerine tik atmak, hangi hedeflerin gerçekleştirilip hangilerinin gerçekleştirilemediğinin farkına varmayı, yeni hedefleri belirlerken gerçekçi olmayı sağlıyor. Sadece planlama yapmanın yanı sıra oluşturulan deftere günlük düşünceleri yansıttığınız bir alan yaratmak ve düşünceleri kağıda aktarmak kişiyi iç dünyasının karmaşıklığından uzaklaştırıyor.
Oluşturulan deftere ihtiyaç doğrultusunda alınacaklar listesi ya da gelir gider tablosu gibi alanlar ekleyerek haftalık ya da aylık harcamalar kontrol altına alınabiliyor ve bir harcama planı oluşturulabiliyor. Yapılanları ve yapılacakları tek bir düzen içerisinde görmek kişinin üretkenliğini arttırıyor, zamanı planlamada ve zamanı etkin kullanmada kişiye yardımcı oluyor. Ayrıca gün içerisinde ya da daha sonrasında yapılacakları unutma ve erteleme ihtimalinin önüne geçiyor. Yapılacaklar arasında önem sıralamasının netleşmesine yardımcı oluyor.
Üzerine çalışılan herhangi bir projenin notlarını almak ve gelişmeleri kaydetmek üzerinde çalışılan projenin daha organize ve hızlı bir şekilde ilerlemesini sağlıyor. Elektronik ortamdan uzaklaşarak defter oluşturmak yapılacaklar hakkında daha sakin düşünmenin önünü açıyor, planlama konusundaki kafa karışıklığını engelliyor. Defteri oluşturma sürecinde harcanan zaman telefon veya bilgisayarlarla geçirilen süreyi azaltıyor ve gün içerisinde planlama yapmak için maruz kalınan ekran süresini en aza indirgiyor.
Uygulamak istenen yeni fikirleri not etmek ve bunları defter sayfalarında sürekli bir şekilde görsel olarak görmek fikirleri hayata geçirme ve uygulama süresini kısaltıyor. Temalı planlayıcılar yerine kişinin kendi kullanacağı defteri oluşturması her dönem için defteri amacına göre şekillendirebildiğinden daha kişiye esnek bir kullanım sağlıyor. Örneğin bir ay içinde tasarlanan herhangi bir şeyin bir sonraki ay çok kullanılmadığı, amacına uygun olmadığı farkedildiğinde o bölüm daha sonraki aylarda defterden çıkarılabiliyor.
Oluşturulan defter, kişinin tarzına ve o anki ruh durumuna bağlı olarak şekillendiği için kişinin kendisini geriye dönük olarak kontrol etmeye ve o anki duygu durumuyla ilgili çıkarımlar yapmaya yardımı oluyor, kişinin öz farkındalığını arttırıyor. Defter tutmanın ve değişen ihtiyaçlar doğrultusunda defter oluşturmanın organize ve düzenli olmayı sağlamanın yanı sıra kişisel gelişime de pek çok faydası bulunduğu görülebiliyor.
Günlük yazmak, ajanda veya not tutmak, çizim yapmak, seyahat yazıları yazmak, bullet journal oluşturmak, alışkanlıkları ve hedefleri takip etmek gibi çok sayıda amaca hizmet eden noktalı defterleri farklı kapak tasarımlarıyla, kapak çeşitleriyle, farklı renklerde, spiralli ya da spiralsiz gibi pek çok seçenekte bulabilirsiniz. Tüm bu amaçları kullanıcının kendi tasarladığı bir defterde birleştirmesi noktalı defterlerle olanaklı hale geliyor. Kullanıcıya böylece minimalist bir seçenek sunuyor. Seyahat ederken ya da gün içerisinde çeşitli işler için ajanda ya da defter taşımayı daha portatif bir düzeye ulaştırıyor. Ayrıca tek defterde birleştirmek kullanım kolaylığının yanı sıra fiyat performans açısından da avantaj sağlıyor. Birden fazla defter edinmek yerine tek bir defterde birçok amacı yerine getirmek cebinize de dost oluyor.
Noktalı defter fiyatları markalarına, kağıt kalitelerine ya da meydana geldiği materyallere bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Trendyol farklı marka seçenekleri ile her bütçeye uygun noktalı defter çeşitlerini seçiminize sunuyor. Kullanım kolaylığı açısından noktalı defter içi spiralli modelleri satın alabilirsiniz.
Eğer siz de klasik planlayıcıların dışında zevkiniz ve ihtiyacınız doğrultusunda bir defter arayışındaysanız ya da yeni bir hobi edinmek istiyorsanız noktalı defterlerle bu beklentinizi karşılayabilirsiniz. Bunun için pek çok markanın farklı kapak tasarımlı, çeşitli boyut ve sayfa sayısına sahip olan noktalı kağıt defter seçeneklerini inceleyebilir, bir an önce hayal gücünüzle defter sayfalarınızı doldurmaya başlamak için Trendyol'un uygun fiyat seçenekleriyle noktalı defter satın alabilirsiniz.