Misina iğnesi ve olta, genellikle balıkların ağızlarını delerek veya daha nadir durumlarda gövdesine dolanarak onları yakalama aracıdır. Misina iğneleri, tatlı ve tuzlu su balıklarını yakalamak için binlerce yıldır balıkçılar tarafından kullanılmıştır. Bilinen en eski olta iğnelerine Japonya’nın Okinawa yöresinde rastlanmıştır ve günümüzden 22.000 sene öncesine aittirler. Oltalar, insanlık tarihinin en önemli 20 aracından birisi seçilmiştir.
Olta iğneleri genellikle üzerlerine takılan bir yem ve iğneyi oltaya bağlayan bir misina ile birlikte kullanılır. Günümüz balıkçılık dünyasında birbirinden çok farklı misina iğne çeşitleri kullanılmaktadır. Misina iğnelerinin boyutları, tasarımları, şekilleri ve yapımında kullanılan malzemeler, iğnenin kullanım amacına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Misina çoklu iğne kullanılan genel balık avı haricinde, belirli türleri avlamak üzere tasarlanmış iğne çeşitlerini kullanıma sunan misina iğne markaları da mevcuttur. Balıkçılıkta kullanılan misina iğnelerini misina dikiş iğnesi setleri ile karıştırmamak gereklidir.
Misina iğnesinin her bölümünün ayrı bir adı ve işlevi vardır. İğnenin sivri kısmına iğne ucu denir ve işlevi avın ağzını ya da etini delerek ava saplanmaktır. İğnenin hemen gerisinde yer alan diken gibi kısım ise damaktır ve iğnenin yerinden çıkarak balığın kaçmasını önler. İğnenin sap kısmı misina bağlamak içindir. Bazı iğne türlerinde oldukça uzun olabilir. Sapın sonunda yer alan geniş kısım olan pala ise düğümün kaymasını engeller. Bazı iğne türlerinde pala yerine küçük bir delik ya da göz bulunur ve misina buraya bağlanır.
İğneler numaraları ile tanımlanır. Ülkemizde ve dünyada yaygın olarak kullanılan yöntemde misina iğneleri ufak balık türleri için kullanılan ince iğneler ve büyük balık türleri için kullanılan kalın iğneler olarak iki sınıfa ayrılırlar. İnce misina iğnelerinin serisi 1 numaradan başlar. Misina iğnesi küçüldükçe, numarası büyür. 10 numaradan sonraki iğnelere genellikle sinek iğne adı verilir. 32 en küçük ince iğnelere verilen numaradır. Kalın misina iğnesi serilerinde ise numaralar 1/0 ile başlar, genel olarak 20/0’a kadar devam eder. Bu numaradan daha büyükleri genellikle okyanuslarda sürdürülen ve çok büyük olan balıkların avlanmasında kullanılır.
Günümüzde misina iğne markaları tarafında üretilen modern iğneler, ihtiyaca ve kullanılacağı yere göre, yüksek karbonlu çelik, vanadyum alaşımlı çelik veya paslanmaz çelikten imal edilmiştir. En kaliteli misina iğneleri, özellikle tuzlu su içinde paslanmaya dayanıklı yüzey kaplamasına sahiptir. Tatlı su için kullanılacak iğneler ise vernikle kaplanmaktadır.
Misina iğne çeşitleri çok sayıdadır. En üstte ucunda kullanılan yem türlerine göre, gerçek yem iğnesi, sinek iğnesi ve sahte yem iğnesi kategorilerine ayrılırlar. Bu oldukça geniş kategorilerde, farklı uygulamalar için tasarlanmış çok çeşitli kanca tipleri vardır. Kanca tipleri kancanın kullanım amacına göre optimize edilmiş şekil, malzeme, uç ve dikenler ile göz tipinin yanı sıra amaçlanan hedefe göre değişmektedir. Bütün bunlara göre farklı misina iğnelerinin farklı isimleri de mevcuttur.
Balık avlamak için elinizde sadece en kaliteli ve uygun forma sahip iğnenizin ve misinanızın bulunması yeterli değildir. Yakaladığınız balığı yanınıza çekebilmeniz için iğnenin ve üzerindeki tüm öğelerin doğru ve sağlam bir şekilde düğümlenmesi gerekir. Sağlam olmayan düğümler, özellikle büyük balık yakaladığınızda patlayıp kopabilir ve uğraşınızı boşa götürebilir.
Özellikle deliksiz iğnelerin bağlanması ilk bakışta zor görünse bile esasında oldukça kolaydır. İlk olarak misinanızı iğnenizin üst kısmından başlayarak sapına paralel bir şekilde uzatın ve uygun bir miktar fazlalık bırakın. Ardından kancanın içe doğru bükülmeye başladığı yerde misinanın gelen kısmı ile tekrar yukarı çıkan kısmı iğnenin iki tarafında duracak şekilde misina ile bir halka yapın. Bu halkanın oluştuğu yeri parmağınızla sabitledikten sonra misinanın fazlalık yapan kısmını düzenli bir şekilde iğne ile birlikte misinanın paralel gelen kısmının çevresine sıkıca sarın. Sıkı bir şekilde altı-yedi defa dolandırdıktan sonra elinizde kalan ucu halkanın içinden geçirin. Dolandırdığınız ilmeği ve iğneyi iki parmağınızın arasında sabitleyerek tutarken bu misinanın uzun, oltaya bağlanacak kısmını yukarı doğru çekin. Doğru bir şekilde yaptığınızd bıraktığınız halka küçülere fazlalık misinanın kalanını kıstıracaktır ve iğnenin sapının üstündeki kalın bölmeden çıkmayacak aynı zamanda da rahatlıkla gerilimden patlamadan balıkları yanınıza çekmenizi sağlayacak bir düşümünüz olacaktır.
Misina iğne fiyatları ürünlerin yapıldığı malzeme ve set halinde satılma durumlarına göre değişiklik gösterir. Trendyol, en kaliteli misina iğnelerini uygun fiyatlarla kullanıcılara sunar.
Keyifli bir şekilde balık avınızı sürdürebilmeniz için gerekli onlan misina iğnelerini ve daha fazlasını, Trendyol’un av ve balıkçılık malzemeleri kategorisinde bulabilirsiniz.