Tariş, merkezi İzmir'de bulunan, bir kooperatiftir. 70000’nin üzerinde üye ortağı bulunduran ve Türkiye'nin en büyük üretici kooperatifi olarak birçok Tariş zeytinyağı online satış noktasıyla Ege bölgesinde faaliyet gösterir. Tariş kelimesi, Tarım Bankası (günümüzde Ziraat Bankası) ve İş Bankası'nın ilk hecelerinden oluşur. Ege bölgesine yayılmış Türkiye’nin ilk ve en büyük kooperatif kuruluşudur. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, üretimde kooperatifleşmenin ilk örneklerinden biri olması bakımından önemlidir. Türkiye’de bu ilkelere uygun olacak şekilde örgütlenen ilk kuruluş olmakla birlikte başlangıçta "Kooperatif Aydın İncir Müstahsilleri Anonim Şirketi" ismiyle 21 Ağustos 1915 tarihinde faaliyetine başlayarak Tariş'in ilk temelleri atılır. Kuruluş amacı; zeytin, incir, üzüm ve pamuk gibi ürünlerin ve türevlerinin sağlıklı ve hijyenik şekilde değerlendirilerek üretimin artırılmasıdır. Tariş zeytinyağı markasının diğer bir önemli kuruluş amacı ise zeytin ve türev malların pazarlanmasının kolaylaştırılmasıdır. Elde edilen ürünlerin işlenmesini sağlayabilecek kapasitede tesislerin olmamasından kaynaklı mal kayıpları ve piyasa fiyatının satıcılar arasında büyük değişkenliğe uğraması gibi etkenler, bu markanın ortaya çıkmasını zorunlu kılar. Bu tip bir kooperatifleştirmenin amacı ise İkinci Dünya Savaşı sebebiyle ürünün fiyatlarında yaşanan istikrarsızlık ve bununla birlikte ürünün tamamen karaborsanın kurbanı olması dolayısıyla, aracıların devre dışı bırakılarak gelirin tamamının üreticide kalması ve 2834 sayılı yasanın üçüncü maddesinin (b) fıkrasına dayanarak ürünlerin gerektiğinde ham madde olarak işlenmesi ve satışının gerçekleştirilmesidir. Zeytinyağı Tariş adıyla Aydın, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Manisa ve Muğla başta olmak üzere Türkiye'nin birçok iline yayılmış 30 kooperatiften oluşur. Tariş adıyla farklı ürünlere ilişkin kooperatifler de bulunur. Bu ürünler; sabun, ayçiçek yağı, ıslak mendil, sirke, margarin, deterjan, kuru incir, kolonya, iplik, kuru üzüm, pekmez, tahin, şalgam, limon sosu, ham örgü kumaş ve pamuk yağıdır. Tüm Tariş zeytinyağı ürünlerini Trendyol’da bulabilirsiniz.
Ürünlerin rengi siyah, yeşil, sarı veya bu renklerin tonları olabilir. Rengin değişken olması ise yapısında bulunan maddelere bağlıdır. Örneğin; bazı yağların yeşil renkte olmasının sebebi, yapısında klorofil bulunduğundan kaynaklanır. Sarı renkteki bir yağda da karotin maddesi bulunduğu için bu rengi alır. Ürünün kalitesi ve rengi arasında herhangi bir bağlantı yoktur. Dikkat edilmesi gereken bir konu, filtrelenmemiş yağlar bulanık bir görüntüye sahip olabilir. Yapısında barındırdığı klorofilin floresan özelliği, ultraviyole ışık altında kırmızı renkte görülmesini sağlar. Yağlar farklı yollarla elde edilebilir. Ayakla ezikten sonra sıcak su yardımıyla yağın zeytinden ayrıştırılması, yağı elde etmek için kullanılan ilk yöntem olarak bilinir. Zaman geçtikçe daha farklı yöntemler kullanılır. Zeytini iki taş arasında ezerek yağ elde etme yöntemi bunlardan bir diğeridir. Bu yöntem, başlarda insan gücünün yardımıyla yapılır. Daha sonra su ve hayvan gücünden yararlanılır. Sonraki yöntem ise ezilen zeytin hamurunu sıkıştırmak için Arşimet vidasının hareketi sonucunda elde edilen basınca bağlı bir yöntemdir. Buna Mengene yöntemi de denilir. Günümüzde bazı küçük işletmeler tarafından hala kullanılır. Tariş zeytinyağı kullananların satın aldığı tüm ürünler, soğuk pres yöntemiyle elde edilir. Yağı elde etmek için zeytin sıkılır, hamuru çıkarılır ve şırası elde edilir. Şırada su ve yağ karışık şekilde bulunur. Bu madde; su, yağ ve tortunun birbirinden ayrışmasını sağlar. Sıkma için havan, yuvgu, pres, patos ve değirmen taşı gibi mekanizmalar geliştirilir. Bazı yörelerde elle sıkılarak su yağı; ayakla sıkılarak ayak yağı denilen saf yağ hala üretilir. Burun yağı olarak da bilinen gözyağı ise çuvalda sıkılmayı beklerken kendiliğinden akar. Basit bir sıkma işlemi baz alınırsa 30 kiloluk bir zeytinden ortalama 6 kilo saf yağ çıkarılır. Genelde ekim-aralık ayında zeytin toplanır. Dal, yaprak, çamur ve topraktan temizlenerek çuvala konur. Hortumla yıkanıp temizlenir. Çuvaldaki zeytin zemin üzerinde sert bir cisim yardımıyla kırılır ve iki gün bekletilir. Sonrasında ayakla ezilir. Bu işlem kuru halde ezildikten sonra su yardımıyla da ezilir ve yalaka şırası çıkartılır. Üste çıkan yağ kepçeyle alınıp kazana koyulur ve dinlendirilir. Böylece tortunun dibe çökmesi sağlanır. Sonrasında yağhanelerde mengene ile sıkılır. Yağhaneye tasirhane veya masara da denir. Bu tip bileşenler; ışıktan, sıcaktan, havadan veya bekleme süresinden etkilenir. Tariş zeytinyağı satın alındıktan sonra doğru şekilde muhafaza edilmelidir. Özellikle kapalı ve ışıksız alanlarda korunmalıdır. Sıcak ve soğuk yerlerin aksine hafif serin yerlerde tutulması gerekir. Buzdolabında bekletilmemelidir. Koyu renkteki cam şişelerde saklanması sağlık açısından önemlidir. Hava almamalıdır. Sebebi ise bekledikçe bozulmasıdır. Tariş sızma zeytinyağı genellikle salatalarda ve soğuk yemeklerde kullanılır. Aradığınız organik Tariş ürünlerine Trendyol’dan ulaşabilirsiniz.
Temizleme işlemi için damıtma, nötralizasyon, ağartma, deodorizasyon gibi yöntemler kullanılır. Zeytinyağı, yüksek oranda oleik asit gliseritleri taşır. Yapısında A, E vitaminleri ve fitosterol bulunur. Yüksek sıcaklıkta, diğer yağ çeşitlerine oranlar erken yanmaya başlar. Bu nedenle kısa sürede duman çıkmasına neden olur. Yüksek sıcaklığın kullanıldığı pişirme yöntemlerinde ürünün sağlıklı olan özellikleri kaybolmaya başlar. Zeytinyağının özellikle 180-190 derece arasındaki kullanımı diğerlerine oranda daha idealdir. Yapısında herhangi bir değişiklik yaratmayan yöntemlerle rafine edilmeleri sonucu elde edilen, sarının farklı tonlarına sahip olan, tadı ve kokusu bakımından eşsiz bir yağdır. Serbest yağ asitliği indeksine ilişkin olarak her 100 gramda 0.3 gramdan fazla olmayacak şekilde ölçüm sonucu çıkmalıdır. Rafine yağlar incedir ve yemek yapmak için kullanılır. Tariş incecik zeytinyağı natürel sızma yağ olup yumuşak aromalı ve ince kıvamlı bir yağdır. Salatalarınızda, mezelerinizde ve sıcak-soğuk tüm yemeklerde kullanılabilir. Asit derecesi maksimum %0,3'tür. Tariş riviera zeytinyağı ise doğrudan gıda olarak tüketilebilir. Ayrıca natürel ve rafine pirina yağı karışımından elde edilerek üretilir. Bu yağların yapısal özellikleri karışımda kullanılan yağların durumuna göre değişebilir. Özellikle serbest yağ asitliğine özen gösterilmesi gerekir. Oleik asit cinsinden bakıldığında her 100 gram içerisinde 1.5 gramdan fazla olmamalıdır. Bu tip yağlar ek olara kızartmalarda da kullanılabilir. Rafine pirina yağı, özellikle kızartma türü yemeklerin ardından tekrar kullanmak için de uygundur. Ağaçtan kendiliğinden düşen zeytinler, dalından ayrıldığı andan itibaren asidik tepkimeye uğramaya başlar. Bu zeytinler, ısı işlemlerinden ve kimyasal adımlardan geçtiği gibi tat ve koku bakımından ideal hale gelir. Asitlik derecesi 3.3 üzerindedir. Bu şartlarda tüketilemez bir yağdır. İçine belirli bir oranda sızma yağ eklenerek tat ve koku bakımından yenebilecek duruma getirilir. Antioksidan ve minerallerden yoksundur. Çok çeşitli sebzelerden, meyvelerden ya da bitkilerden elde edilen aromalarla da desteklenen çeşitler, özgün tatlarıyla memnuniyet yaratır. Tüm Tariş zeytinyağı 1 lt, 2 lt, 3 lt, 5 lt ürünleri Trendyol’da mevcuttur. Dilediğiniz zaman sipariş oluşturabilirsiniz.
Kaliteli ve doğal bir üretim gerçekleştirmek için birçok faktörün bir arada bulunması önemlidir. Tadını ve kalitesini; yetiştiği iklim, toprağın verimi, zeytinin toplanma şekli, kullanılan gübre ve mekanik ezme makinelerinin özellikleri gibi faktörler belirler. Üretim tesisinin saflaştırma teknolojisi, doğal zeytinyağının yüzdesi ve niteliği gibi çeşitli faktörler, riviera tipi zeytinyağının kalitesini değiştirir. Kalite ölçümünü belirlemek ise farklı bir uzmanlık alanıdır. İki faktör, bu noktada oldukça önemlidir. İlk olarak, kimyasal analizlerle ölçülebilen asit oranıdır. Diğeri ise koku ve lezzet gibi unsurlar konusunda ölçüm yapmasıdır. Degüstatörler tarafından yapılan bu işlem degüstasyon olarak adlandırılır. Degüstatörlerin Tariş zeytinyağı yorumlarına bağlı olarak malzemelere atfedilen kalite, sürecin en önemli aşamasıdır. Tüm bunlara ek olarak ürünler, dondurucuda tamamen donup kristalleşiyorsa gerçektir. Gerçek zeytinyağı 0 ile - 6 derece arasında donar ve kristalleşir. Doldurduğunuz bir bardak kadar dondurucunuza koymanız ve yarım saat sonra çıkarmanız gerekir. Malların sahteliği, bardağın bir kısmının donup bir kısmının sıvı olarak kalmasıyla anlaşılabilir. Bardağın her bir noktası donmuş ise ürününüz gerçektir. Gerçekliği kanıtlayan bir diğer yöntem ise su üstünde kalmasıdır. Az miktarda ürün, ılık bir su bardağına ilave edilerek denenebilir. Baloncuklar çıkarması durumunda gerçek olduğunu anlayabilirsiniz. Aksi bir durum olarak baloncuk çıkarmayıp daire şekilde kalarak bir süre sonra suya karışıyorsa sahtedir. Tuz ruhuyla buluştuğunda içeriğin rengi değişmiyorsa gerçektir. Yarım çay bardağı içeriğin üzerine bardak dolana kadar tuz ruhu ekleyerek bu yöntemden yararlanabilirsiniz. Eğer ürün gerçek ise tuz ruhunun içine karışmaz ve her zamanki sarı rengini korur. Sıvının pembe renge dönmesi durumunda sahteliği ortaya çıkar. Tüm Tariş teneke zeytinyağı ürünlerini Trendyol’da bulabilirsiniz.
Satın alacağınız ürün koyu renkli cam şişede olmalıdır. Şeffaf özellikteki cam şişelerden kaçınılmalıdır. Ayrıca pet ambalajlı olanlardan uzak durulmalıdır. Sızma ürünlerin pet ambalajları birleştirici özellik taşıyan kimyasalları çözdüğü için bu kimyasallar sızma zeytinyağına karışarak insan sağlığına zarar verir. Yağın bozulmasına sebep olabilecek etken içerisinde bulunan klorofillerin parçalanmasıdır. Şeffaf cam kullanımı bu durumu meydana getireceği için uzak durulmalıdır. Satın alınacak malların ambalaj kapağının vidalı ve contalı halde olmasına oldukça dikkat edilmelidir. Tariş birinci zeytinyağı, tamamen tenekeden ve içeriğin güneş ışığı görmesini engelleyecek şekilde yapılır. Zeytinyağının oksidasyona uğrayarak bozulmasını önlemek için hava almamasını sağlayacak olan bu tenekeler içeriği korur. Satın alınacak malın rengine bakıp karar verilmemelidir. İçeriğin rengi kaliteyi belirlemez. İçerisine sonradan gıda boyası ve klorofil eklemek mümkün olduğu için bu tip yağları gerçekleriyle kıyaslarken yanılabilirsiniz. Satın alacağınız malzeme doğrudan güneş ışığını görüyorsa tercih edilmemelidir. Güneş ışığı görmesi sonucunda oksidasyona uğrayarak bozulan yağlar kötü bir koku ortaya çıkarır. Malın etiketi dikkatli bir şekilde okunarak alınmalıdır. Etiket üzerinde yer alması gereken son kullanma tarihi, dolum tarihi, üretim yılı ve coğrafi işaretine dikkat edilmelidir. Sızma zeytinyağı taze tüketilmelidir. Beklediğiniz takdirde oksidasyona uğrar. Bu sebeple her sezon yenisi alınmalıdır. Yağların bazı çeşitleri çok özel saklama koşullarında bile ilk günkü özelliklerini yitirebilirler. Sızma zeytinyağı 4 santigrat derecenin altında donabilir. Farklı türdeki yağlar, farklı yapılarından dolayı daha geç donabilir. Bu ürünün donması, saflık kriteri olarak göz önüne alınmaması gerekir. Satın alınacak ürünün ambalaj boyutu tüketim miktarına göre belirlenerek çıkarılmalıdır. Örneğin, uzun süreli tüketilmesi hedeflenen bir Tariş zeytinyağı 250 ml, 500 ml, 750 ml ölçüler tercih edilmemelidir. İkinci bir hava deliğinin yardımıyla ürünün rahatça akması sağlanmamalıdır.
Satın alınan ürün karanlık, serin ve rutubetsiz bir ortamda saklanmalıdır. Mutfak içerisinde, tezgah altlarında, sabun, deterjan vb. ürünlerin yanında yer almamalıdır. Sızma zeytinyağı kokuları çok çabuk bünyesine alır ve hapseder. Saklama sıcaklığı 15-22 santigrat derece arasında olmalıdır. Hasar almış ve sızdırmış ambalajlı mallardan uzak durulmalı ve etiket-ambalaj kontrolleri dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Ürün eğer genzi yakıyorsa gerçektir. Gerçek yağların bir özelliği olarak asidite miktarına bağlı olarak boğazda yanma hissi bırakır. Mideniz bunu hissetmez. Tadına baktığınız ürünler bunlara sebebiyet vermiyorsa sahtedir. Meyve kokusuna benzer bir his veriyorsa gerçektir. Örneğin, Edremit yöresinde yetişen ve henüz yeşilken hasat edilen zeytinlerden yapılan Tariş erkence zeytinyağında çimen ve meyve kokusunu hissedebilirsiniz. Dolayısıyla zeytin kokusunun baskın olup olmadığına dikkat etmeniz önerilir. Bir diğer konu ise dipte kalan tortulardır. Tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Fakat bu tüketim süresi fazla uzun olmaması gerekir. Oksidasyon, yan etki ve bozulmalara yol açacağından tortusu olan yağ alındıktan sonra vakit kaybedilmeden tüketilmesi gerekir. Sahte mallarda ise baskın olması gereken koku aksine boya kokusunu andırır ve yağın oksitlenmiş olduğunu gösterir. Tüm Tariş zeytinyağı tavsiyelerini dikkate alarak Trendyol üzerinden ürünleri satın alabilirsiniz. Ek olarak Tariş, enerjinin %70’ini güneşten sağlayarak doğal kaynakların etkin bir şekilde kullanılmasını sağlar. Doğanın koruma altına alınması şeklinde bir üretim anlayışını her alanda gösteren Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, 2016 yılında bu uygulamayı faaliyete geçirerek “Temiz Enerji” projesi adını verir. Doğadan yararlanarak yeşil üretim anlayışıyla faaliyetlerini yıllardan beri sürdürür. Güvenle satın alıp tüketebileceğiniz kaliteli Tariş ürünlerini Trendyol’da bulabilirsiniz. Trendyol’daki Tariş zeytinyağı kampanyalarını takip edebilirsiniz. Tariş zeytinyağı indirimlerinden yararlanarak avantajlı fiyatlarla alışveriş yapabilirsiniz. Fiyattan bağımsız diğer bir konu da dumanlanma noktasıdır.
Tariş zeytinyağı çeşitleri birçok farklı bölgede yetişir. Tariş Güney Ege zeytinyağı, Muğla, Aydın ve İzmir bölgelerindeki zeytinlerden elde edilerek daha koyu renkte, daha az akışkan ve meyve lezzeti daha baskın olan yağlardır. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Güney Ege için verilen coğrafi işaret, tescil ve tasdik sağlayarak güvenilir bir ürün olduğunu ortaya koyar. Tariş Kuzey Ege zeytinyağı ise Edremit Körfezi yöresine has, yetiştiği yöreden aldığı etkilerin sonucu oldukça akışkan, taze meyve tadı, çimen kokusu hissedilen, nefis aromalı bir üründür. Damak ve dil ucunda hafif ve geçici bir acılık ve yakıcılık hissedilmesi bu yağın karakteristik özelliğidir. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Kuzey Ege için verilen coğrafi işaret, tescil ve tasdik sağlayarak güvenilir bir olduğunu ortaya koyar. Tariş organik zeytinyağı ürünlerinin üretim aşamasındaki bölge ve arazi içerisinde kimyasal gübre ve zirai ilaç kullanımı gibi negatif durumlar yaşanmaması adına titiz davranılır. Bu tip ürünler, çeşitli denetimlerin uygunluklarına tabi tutularak sertifikalandırılır. Ambalajın üzerinde Tarım Bakanlığı’nın organik ürün logosunu görerek satın almanız önerilir. Özellikle salata ve soslarda çiğ tüketimi üretilen bu yağ, tüm sıcak yemeklerinde içerisine katılabilir. Zeytin meyvesindeki vitaminlerin, tadın ve kokunun aynen korunduğu natürel ürünler asit derecesine göre 2’ye ayrılır; Natürel Sızma ürünlerin asit derecesi maksimum %0,8'dir. Natürel birinci zeytinyağının asit derecesi maksimum % 2,0'dır. Bebek beslenmesinde kullanılacak ürünlerin asit oranı 0,3-0,5 arasında olmalıdır. Fakat, İlk 6 ay bebeğiniz tüm beslenme ihtiyacını anne sütü ile karşılar. 6. aydan sonra bebeğinizi ek gıdalarla beslemeye başlayabilirsiniz. Ek gıdaya geçen 6 aylık bebeğiniz zeytinyağı tüketebilir. Tariş bebek zeytinyağı, bebekleriniz tüketebileceği şekilde özenle hazırlanarak sağlığına zarar vermeyecek şekilde hazırlanır. Kullanım tercihlerinize uygun Tariş ürünleri Trendyol’da sizi bekler.