placeholder
"

Mavi Kantaron

" araması için 138 sonuç listeleniyor

Mavi Kantaron Ürün Çeşitleri Sizleri Bekliyor

Mavi Kantaron, papatya ailesine (Asteraceae) ait tek yıllık, otsu bir bitkidir. Sarı, kırmızı, beyaz, pembe ve mavi başta olmak üzere yaklaşık 80 çeşidi bulunur. Fakat her tür kantaron aynı özelliklere sahip değildir. Bilimsel adı Centaurea Cyanus olarak bilinir. Bilinen diğer isimleri; “peygamber çiçeği”, “bachelor’s button” ve “mısır çiçeği”dir. Fakat mavi kantaron peygamber çiçeği adı altında bulunan bir diğer bitki hindiba ile karıştırılmamalıdır. Eski zamanlarda genellikle mısır başta olmak üzere; buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tarla bitkilerinin yakınlarında büyümesi sebebiyle mısır çiçeği adıyla da anılır. Viktorya döneminde genç erkekler, bekar olduklarını vurgulamak amacıyla ceketlerinin düğme deliklerine bu görkemli mavi çiçekten yerleştirmesi sonucu bachelor’s button (bekarın düğmesi) adını alır. Kökeni, Güney Avrupa (Akdeniz bölgesi) ve Batı Asya olmasına rağmen Büyük Britanya’da yapılan arkeolojik kazılarda Demir Çağına ait kalıntılara da rastlanır. 1600’lerde yayılmaya başlayan mavi kantaron çiçeği artık günümüzde dünyanın her yerinde bulunabilir. Yayılma ise Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya ve birçok Kuzey Yarımküre ülkesine, doğal yaşam alanlarında yapılan tarımsal ihracat sebebiyle gerçekleşir. Mavinin zengin tonlarını barındıran çiçeği ve açık yeşil dallı gövdesiyle çoğunlukla süs bitkisi olarak yetiştirilen bitki, modern tarım uygulamaları ve zirai ilaçlar sonucu nesli tükenme tehlikesi altındadır. Mavi kantaron otu; hazirandan ağustosa kadar çiçek olurken ağustostan ekime kadar ise tohumları olgunlaşmaya başlar. Ayrıca çiçekler hem erkek hem de dişi organlara sahiptir. Bu yüzden çok çaba gerektiren yetiştirilmesi güç bitkilerden değildir. Yabani bir ot olarak bilinen bu bitkinin çeşitli kullanım alanları ve pek çok faydası bulunur. Yaprakları kurutulup çay olarak içilirken zahmetli bir süreç sonunda elde edilen yağı ise kozmetik alanında krem, parfüm ve tonik gibi ürünlerde sıkça tercih edilir. Ayrıca mavi kantaron çiçeği, içeriğindeki protocyanin adı verilen mavi bir pigment sayesinde doğal bir boya maddesidir. Çok sık olmasa da kozmetik ve gıda renklendirmelerinde kullanılır. Teknolojinin gelişmesi ve yapılan araştırmalar sonucu bilinen faydaları ve kullanım alanları artan mavi kantaronun, popülerliği ve kullanıcı sayısı da gün geçtikçe artmaya devam etmektedir.

Mavi Kantaron ’un Faydaları

Mavi Kantaron ’un Faydaları

Bitkilerin çeşitli amaçlarla kullanımı milattan öncesine dayanır. Yaygın olarak çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılırlar. Mavi kantaronun da kanıtlanmış birçok faydası ve yüzyıllara dayanan tıbbi kullanım geçmişi vardır. Her bitki gibi içeriğindeki bileşenler sayesinde fayda sağlar. Peygamber çiçeği adıyla da bilinen bitkinin çiçek kısmı başta olmak üzere bütün bölümlerinde B7 vitamini (biotin) bulunur. Bu vitamin vücudun yiyecekleri enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olurken yağ ve proteinlerin parçalanmasında da etkin rolü vardır. Ayrıca saç dökülmesini önler ve sağlıklı tutmaya yarar. Kırılgan tırnakları sağlamlaştırırken aynı zamanda esnekliği de artırır. Gebelikte vücut, vitaminleri daha hızlı parçaladığı için biotin seviyeleri düşer. Sağlık uzmanları, bu eksikliğin hamile kadınlar arasında yaygın olduğuna inanmaktadır. Biotin açısından zengin olan mavi kantaron sağlıklı bir hamileliği destekler. Kan şekeri seviyelerinin yönetilmesine de yardımcı olur. Multipl skleroz hastalığında zarar gören miyelinin üretilmesinde etkili olduğu görülürken yapılan çalışmalarda olumlu yanıtlar alınmaktadır. İçinde bulunan kalsiyum ise kemik gelişimini destekler, kırıkların iyileşmesine yardımcı olur ve yaşlılıkta kemik yoğunluğunu destekler. Ayrıca diş çürüğü oluşumunu da engeller. Mavi Kantaron çiçeği; antosiyanin, flavonoid, polifenol, kumarin ve seskiperten lakton gibi önemli bileşikler içerir. Ayrıca askorbik asit (C vitamini) ve folat gibi antioksidanlar barındırır. Bu zengin içeriği ile dahili ve harici birçok fayda sağlar. Karaciğer fonksiyonlarını düzenlemede etkilidir ve detoks görevi vardır. Mide ekşimesi ve hazımsızlık gibi rahatsızlıkları giderirken bütün sindirim sistemine yardımcı olur. Soğuk algınlıklarında bünyeyi güçlendiren etkisi sayesinde vücut direncini artırır. Aynı zamanda ateş düşürücüdür. Antibiyotik ve antiseptik nitelikler içerdiğinden idrar yolları enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılır. Kadınların adet bozuklukları ve vajinal mantar enfeksiyonlarını önlemede etkilidir. Tohum ve yapraklar kullanıldığında vebaya ve bulaşıcı hastalıklara karşı koruma sağlar. Düzenli içildiğinde ise iştah açıcıdır. Mavi kantaron bitkisi çay olarak tüketildiğinde bütün faydalarından yararlanılmış olur. Fakat daha hızlı ve bölgesel kullanımlar için de farklı yöntemler ve faydaları mevcuttur. Gargara yapılması halinde ağız yaraları ve diş eti kanamalarını iyileştirici özelliktedir. Bitkide bulunan doğal tanen, proteinlerin bağlanmasına yardımcı olur, bu özelliği sayesinde yara tedavisinde kullanılır. Açık yaralarda ve kanamaların durdurulmasına yardımcı olur. Mavi kantaron suyu ile göz banyosu yapıldığında veya pamuk yardımıyla uygulandığı zaman konjonktivit gibi göz rahatsızlıklarının tedavisinde etkilidir. Kızarıklık ya da tahrişlerde olumlu etkileri vardır. Kaynatılan bitki veya ezilmiş bitki yaprakları çürüklere, ağrıyan kaslara ve iltihaplı eklemlere dışarıdan uygulandığında iyileştirici ve ağrı kesicidir. Kurutulmuş mavi kantaronun çiçek kısımları kaynatıp konsantre bir su elde edilir ve bu su ile temiz saç diplerine friksiyon (parmak uçlarıyla masaj) yapılarak düzenli kullanıldığında kepekte gözle görülür azalma meydana gelir. Cilt üzerinde bir diğer etkisi de egzama alevlenmelerini yatıştırmaya yardımcı olmasıdır. Her bitkinin kendine has özellikleri ve etkileri vardır. Bu etkiler göz önünde bulundurularak çeşitli ürünlerde kullanılır veya kullanım alanına uygun ürün haline getirilir. Mavi kantaron bitkisi süs kullanımı, tıbbi amaçlı kullanım, pigment, gıda, bakım ürünü ve fitromeditasyon gibi farklı kategorilerde direkt ya da yan ürün olarak tercih edilir. Gıda alanında, dekoratif ve yiyecek olarak iki ayrı gruba ayrılır. Tamamı yenilebilir olan bu çiçek renkli yaprakları ile tatlılarda, pastalarda ya da buz küplerine renk katmak için kullanılır. Hafif tatlı karanfili andıran bir tadı vardır. Ayrıca kurutulan bitki çay yapılıp içilir. Çiçeğin yeşil yapraklarından ise salata yapılır. Doğal bir pigment olduğu için yiyeceklerde gıda boyası; kozmetik ve bakım ürünlerinde boyar madde olarak kullanıma uygundur. Bakım ürünlerinde kullanımı sıklaşan mavi kantaron birçok şekilde karşımıza çıkmaktadır. Kozmetik alanında; parfüm, bakım kremleri, makyaj temizleyicisi, yüz maskesi, dudak balmı ve dudak parlatıcısı olarak bulunurken kişisel bakım alanında sıvı sabun, duş jeli ve şampuan başta olmak üzere pek çok üründe rastlanır. Mavi kantaronu ekstre olarak bulmak da mümkün. Bitkinin içeriğindeki bileşen veya bileşenlerin, kullanılacağı amaca yönelik çıkarılması işlemine ekstraksiyon denir. Mavi kantaronun ekstresi elde edilerek hazırlanan gıda takviyeleri de mevcuttur. Besinlere ek vitaminleri ve bileşenleri için kullanıldığı gibi canlandırıcı ve tazeleyici etkileri için de tercih edilir. Kapsül şeklinde veya sıvı öz şeklinde olan bu ekstreler direkt olarak ya da bakım ürünlerine eklenerek kullanılır. Mavi kantaron genellikle buketlerde taze veya kuru çiçek olarak eklenir. Zengin mavi tonları nedeniyle bahçe dekorasyonu ve çiçek aranjmanları için büyüleyici bir bitkidir. Kurşunla kirlenmiş toprakların bitki ıslahı için de değerlendirilir. Peygamber Çiçeği, yüksek kaliteli bal üretimi için kullanılan mükemmel bir nektar kaynağıdır. Az bulunur ve faydaları değerlendirildiğinde diğer ballara göre fiyat farkı bulunur. İnsan sağlığı üzerinde kanıtlanmış faydaları bulunan mavi kantaron dahili ve harici kullanılan bir kaynaktır. Tıbbi amaçlı kullanımlarda daha çok çay olarak içilen bu bitki, soğuk ya da sıcak kompres yapılarak uygulandığı gibi göz banyolarında da kullanılabilir.

Mavi Kantaron ile Cilt Bakımı

Mavi Kantaron ile Cilt Bakımı

Peygamber Çiçeği, doğal iyileştirici özellikleri nedeniyle uzun süredir kullanılmaktadır. Antibakteriyel ve antienflamatuar özelliği ile yüzyıllardır küçük yaraların iyileştirilmesinde etkilidir. Günümüzde ise, mavi kantaron çiçeği suyu ve bu suda bulunan polifenoller, antosiyaninler ve flavonoidler; cilt ve saç için yararları bakımından güzellik uygulamalarında kullanılır. Mavi kantaron suyu makyaj pamuğu ile gözlerin üzerine konulduğunda yorgun ve şişmiş görüntüyü yok ederken göz altı morluklarını ve tahrişlerini de tedavi ettiği düşünülen özelliklere sahiptir.. Gözlere parlak ve ışıltılı bir görünüm vermek için de kullanılır. Kırmızı ve zedelenmiş bir cildiniz varsa mavi kantaron yağı ve suyu tonik olarak uygulandığında hem cildi nemlendirir hem de sorunların çözülmesinde oldukça etkilidir. Cilt bariyerini güçlendirmeye ve dış etkenlerden korumaya yardımcıdır. Akneli ciltlerde ya da akneye eğilimli, çabuk irite olan ciltlerde şişlikleri indirmede ve enfeksiyonu azaltmada gözle görülür hızda iyileşme sağlar. Yazın güneş yanıklarının acısını almaya yaradığı gibi kurumuş cildi de yumuşatır. Ayrıca güneş ve akne lekelerinin tedavisine uygundur. Bileşikleri arasındaki benzersiz uyum ile cilt bakımını yaparken aynı zamanda kırışıklıkları hedefleyen yaşlanma karşıtı, güçlü ve doğal bileşenleriyle ince çizgileri yok eder. Daha fazla ışıltı için bir damla mavi kantaron yağını fondöten veya gündüz kremi ile karıştırabilirsiniz. Kepek sorunu için kafa derisine kantaron çiçeği suyunu sprey yardımıyla uygulayabilirsiniz. Durulamaya gerek yoktur. Ekstresi bulunan şampuanlar da kepeğe etkili olacağından rahatlıkla kullanılabilir. Düzenli kullanımlarda kepekten arınan saç dipleri ve daha canlı saç telleri için mükemmel bir bakım ürünüdür. Cildin bir parçası olduğu için kırılmaya müsait, çizgili ve bükülmeden kopan tırnakların esnekliğini geri kazanmasında ve güçlenmesinde kanıtlanmış etkileri mevcuttur. Kaynamış oda sıcaklığındaki mavi kantaron suyuna batırarak ya da mavi kantaron yağı sürüp bekleterek tırnaklarınıza bakım yapabilirsiniz. Manikür-pedikür sularına da eklenebilir. Mavi kantaron çiçeği son derece renkli ve dayanıklı bir bitkidir. Yol kenarlarında, tarlaların çevresinde ve çayırlarda rastlanabilen yabani bir türdür. Bu bitki, güneşi iyi gören yerlerde büyür ve çiçek açar. İlkbahar ve yaz aylarında bol miktarda nem tutan, kurumayan veya su ile tıkanmayan, özellikle bol miktarda organik maddeyle zenginleştirilmiş verimli bir toprağa ihtiyacı vardır. Mart ve mayıs aylarında ekilen tohumlar hazirandan eylüle kadar çiçeklenirken ağustos ve eylül aylarında ekilen mavi kantaron tohumu ise ertesi yıl çiçek açar. Tohumlar, bitkilerin çiçek açması istenilen herhangi bir yere ve yaklaşık 1-1,5 cm derinliğinde, biraz havalandırılmış nemli bir toprağa ekilir. Ekim yapılacak yerde yabani ot olmaması ya da temizlenmiş olması önemlidir. Kurak zamanlarda sulamak yeterlidir. Güneş ve nem dışında pek bir şeye ihtiyaç duymayan bu bitki hızla büyümeye başlar. Teraslar, balkonlar, saksılar, şehir bahçeleri, avlu bahçeleri ya da kişisel bahçeler ekim veya dikim için uygun alanlardır. Büyüdüklerinde yaklaşık 75 cm boy ve 30 cm ene sahip olan bu bitkileri yetiştirirken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da yeteri kadar aralık bırakılarak ekilmelidir. Ekilen yerde bitkiler için yeteri kadar alan bulunmuyorsa fidan halini aldıklarında da ayırmak mümkündür. Mavi kantaron bitkisi en az bakım gerektiren bir süs bitkisi olup aynı zamanda sağlığa faydalı bir bitkidir. Süs bitkisi olarak yetiştirilen mavi kantaron için nem dengesini sağlamak yeterli olacaktır. Öte yandan bitkisel tedaviler için yetiştiriliyor ise toprak ve çevresinde herhangi bir ilaçlama yapılmamış olması, yakınında araç trafiği ve fabrika gibi üretim tesislerinin yer almaması gerekir. Artı olarak bitkiden daha fazla verim almak için sıvı bitki besinleri ile desteklenebilir. Mavi kantaron çiçeğini saksınızda kolayca yetiştirmek isterseniz yüksek verimli tohumları Trendyol’dan satın alabilirsiniz.

Mavi Kantaron Yağı fiyatı ve Seçenekleri

Mavi Kantaron Yağı fiyatı ve Seçenekleri

Bitki yağlarının kullanımı geçmişten günümüze uzun bir tarihe dayanır. Bitkilerden yağ elde edilmesinin pek çok farklı yöntemi bulunur. Bunlardan bazıları; buhar damıtması, su damıtması, çözücüyle özütleme, alkolde çözme ve soğuk sıkımdır. Bu tür işlemlerden geçerek oluşan mavi kantaron yağı saf olarak çeşitli ebatlarda bulunabilirken birden fazla bitkinin yağı ile bir arada da bulunabilir. Fiyatlar; saf ve karışım yağlar arasında kullanılan yöntemlere göre değişiklik gösterebileceği gibi miktar farklılıkları da fiyatları etkileyen faktörlerdendir. Pek çok marka adı altında bulabileceğiniz kantaron yağı, üreticinin ambalaj tercihlerinden dağıtımına kadar çeşitli şekillerde fiyatlandırılabilir. Mavi kantaron yağı elde etmede sıklıkla kullanılan bir başka yöntem ise saf zeytinyağında yaklaşık iki ay kadar güneşte bekletmektir. Böylece saf zeytinyağı ve mavi kantaronun yararlı etkilerinin tamamından yararlanılabilir. Kozmetik ürünleri için en çok tercih edilen yöntem daha konsantre olan buhar damıtması ile gerçekleşir. Mavi kantaron çiçeği parfümü bu şekilde ortaya çıkan esans yağ ile yapılmaktadır. Makyaj ürünlerinde de kullanılan bu yağ, göz altı kremlerinde morluk ve koyu halkaları gidermek amacıyla sıkça kullanılan yardımcı maddedir. Ayrıca bu yağ anti-aging özellikte olup yaşlılık karşıtı gece kremi olarak tüm yüze uygulanabilir. Göz çevresinde kaz ayakları diye tabir edilen ince çizgiler ve ağız çevresindeki yoğun kırışıklıklarda etkilidir. Vücut losyonlarında tüm vücudu nemlendirmek, cildi yumuşatmak ve cilt esnekliğini artırmak amacıyla kullanılır. Yaz-kış çatlayan, soyulan ve kanayan dudaklar için mavi kantaron dudak bakım yağları da bulabileceğiniz ürünlerin arasında yer alır. Mavi kantaron yağı kullananlar ürünün en çok bu etkisinden memnundur. Saf olarak satın aldığınız mavi kantaron yağından birkaç damla kaynayan suya damlatarak buhar banyosu yapmanız halinde cildinizde gözle görülür canlılık meydana gelir. Mavi kantaronu bitki olarak bulabileceğiniz gibi mavi kantaron içeren ürünleri de bulmanız mümkün. Yüzlerce farklı ürün tedarikçisi ve marka seçeneği ile mavi kantaron ürünleri Trendyol’da beğeninize sunulur. Mavi kantaron göz altı kremi seçeneklerinden sıvı sabuna, tohumdan kurutulmuş kantaron çiçeğine kadar çeşidi sadece Trendyol’da bulabilirsiniz. Mavi kantaron bitki seçenekleri arasında kurutulmuş ve tohum olanlar mevcuttur. Tohum olanlar birinci kalitede olup %100 verim sağlarken kurutulmuş kantaron ise güvenli bir çevrede ve hiçbir zararlı madde içermeyen topraklarda özenle yetiştirilen bitkilerdir. Mavi kantaron kremi, dudak parlatıcısı ve allık gibi ürünlerde kantaron sayesinde biotin bulunur. Biotin, son zamanlarda pek çok bakım ürününde kullanılmaya başlanmış saçtan tırnağa kadar onaran bir tür vitamindir. Ürün seçeneklerinden biri olan mavi kantaron göz altı morluk kremi %98 doğal içeriklerden oluşur ve vegandır. Aynı zamanda kontakt lens kullanıcıları için de uygundur. Mavi kantaron distile suyu iyonlarından arındırılmış su ve damıtılmış kantaron özü ile yapılır. Cam sprey şişelerde satışa sunulan bu su ile kepek problemi olan saçlara düzenli uygulama yaparak saçları kepekten arındırırken canlılık kazandırabilirsiniz. Her geçen gün yenilenen yerli ve ithal ürün yelpazesi ile kullanıcıların her ihtiyacını karşılamaya devam eden Trendyol, kolay kullanım sağlayan arayüzü ve herkesin anlayabileceği yönergeleriyle her zaman kullanıcılarını memnun etmeyi hedefler. Detaylı ürün açıklamaları bulunan bu platformda aynı zamanda kullanıcı deneyimlerini bulabileceğiniz yorumlardan faydalanarak mutlu bir alışveriş yapmanıza olanak sağlar. Siz de vegan ve doğal içeriklerinden faydalanmak isterseniz bakım ürünü ya da bitki olarak dilediğiniz şekliyle mavi kantaron satın al seçeneği ile hemen elde edebilirsiniz.