"

Desibel Ölçer

" araması için 14 sonuç listeleniyor

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Desibel Ölçer

Desibel Ölçer

Desibel ölçer, bir ortamdaki ses seviyesini ölçer. Bu, ortam (arka plan) sesi veya belirli bir kaynaktan gelen ses olabilir. Rahatlık, güvenlik ve üretkenlik için ses seviyesini belirlemenin ya da ayarlamanın gerekli olduğu çok sayıda durum ve ortam vardır. Desibel ‌ölçerin en çok kullanıldığı yerler arasında fabrikalar, ofisler, atölyeler ve müzik stüdyoları bulunur. Yoldan, cihazlardan ve diğer kaynaklardan gelen ortam sesi seviyelerini kontrol etmek için evde bir ses seviyesi ölçer de kullanabilirsiniz.

Desibel Ölçer Modelleri

Ses ve gürültü söz konusu olduğunda anlaşılması gereken en önemli şeylerden biri desibeldir. Desibel, belirli bir sesin ne kadar yüksek olduğunu ölçmek için kullanılan bir birimdir. Sürekli olarak 85 desibelin üzerindeki seslere maruz kalırsanız ve koruyucu ekipmana sahip değilseniz işitme duyunuzu kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bununla birlikte, bazen içinde bulunduğunuz ortamdaki gürültünün ne kadar yüksek olduğunu bilemeyebilirsiniz. Bu durumda, ses desibel ölçer kullanmanız gerekir. Bir desibel ölçer, maruz kaldığınız sesin yüksekliğini ölçer ve cihaz kalitesine bağlı olarak bir okuma yapar.

Desibel ölçüm cihazı ile ölçülen desibel seviyesi, gürültünün size ne kadar zarar verebileceğini ve işitme koruması kullanmanız gerekip gerekmediğini belirlemenize yardımcı olur. En iyi desibel ölçer türü, ölçmek istediğiniz gürültünün türüne, ölçüm ortamına ve gerekli doğruluk seviyesine bağlıdır. Ölçüm hassasiyeti bakımından iki sınıf desibel ölçer bulunur. Bu sınıflar, cihazın performansına ve doğruluğuna ilişkindir ve desibel ‌ölçeri nerede ve ne zaman kullanabileceğinizi belirler.

Sınıf 1 ve Sınıf 2 Desibel Ölçer Özellikleri ve Kullanım Alanları

Sınıf 1 cihazlar, hassas dereceli ölçerler olarak adlandırılır. En iyi doğruluk düzeyini sunar ve daha geniş bir frekans aralığında sesi ölçebilir. Bu modeller günlük seslerin yüksekliğini ölçmek için fazla karmaşıktır. Sınıf 2 genel dereceli desibel ölçer modelleri ise daha dar bir frekans aralığına sahiptir. Sınıf 1 desibel ölçer çeşitleri laboratuvar, stüdyo ve bina akustiği gibi doğruluk ve hassasiyetin gerekli olduğu ortamlar için idealdir. Yasal işlemlerin bir parçası olarak sunulacak ses ölçümlerine ihtiyaç duyuyorsanız ya da analiz için en sessiz gürültü türlerini incelemeniz gerekiyorsa sınıf 1 olarak etiketlenmiş bir desibel ölçer gereklidir. Sınıf 2 desibel ölçer çeşitleri ofisler, evde ve çevresel gürültüyü ölçmek gibi yüksek düzeyde hassasiyetin gerekli olmadığı durumlar için idealdir.

Desibel ölçerler sınıf dışında sayaç tipine göre de çeşitli alt türlere sahiptir. Sayaç tipine göre iki genel tip desibel ölçer vardır. Entegre modeller, eşdeğer bir sürekli ses seviyesi sağlamak için belirli bir zaman diliminde sesi ölçer. Sürekli ses seviyesi ölçümü işitme hasarı riskini belirlemek için ideal yöntemdir. Sınıf ya da tip tanımlaması olmayan bir sayaç, tanınmış bir doğruluk sınıfına sahip değildir. Entegre olmayan desibel ölçerler ise belirli bir andaki ses seviyesini ölçer. Bu modeller herhangi bir zamanda yalnızca anlık gürültü seviyesini gösterir ve nokta kontrolleri ve sabit gürültü seviyeleri için uygundur. Entegre desibel ‌ölçerleri hızlı ses seviyesi kontrolleri veya sabit bir gürültü seviyesini ölçmek için kullanabilirsiniz.

Frekans Ağırlıklandırma Yöntemine Göre Desibel Ölçerler

Frekans ağırlıklandırma, bir desibel ‌ölçerin insanların duyduğundan daha doğru bir şekilde temsil etmek için ses seviyelerini nasıl ölçtüğünü ayarlama yöntemini ifade eder. A, C ve Z olmak üzere üç tür frekans ağırlığı vardır. A ağırlıklandırma yöntemi en yaygın olanıdır ve tüm ses seviyesi ‌ölçerlerinde mevcuttur. Çoğu ‌işyeri güvenlik standardı, A frekans ağırlığına dayalı olarak ses ölçümlerinin alınmasını gerektirir. A tip ağırlıklandırma çoğu insan tarafından duyulabilen sesin dahil olduğu orta aralık frekanslarına odaklanır. Bu yöntemle alınan ses ölçümleri ‌dBA olarak not edilir.

C ağırlıklandırma düşük ve yüksek frekanslara odaklanır. Genellikle eğlence mekânlarında çok yüksek sesleri (100 ‌dB'nin üzerinde) ölçmek için kullanılır. Ayrıca patlama ve çarpma gibi yüksek ve geçici seslerin ölçülmesinde de faydalıdır. C ağırlığı ile ölçülen sesler ‌dBC olarak not edilir. Z ağırlığı daha az yaygındır. Sesi gerçekte üretildiği şekliyle frekans ağırlıklandırması uygulanmadan ölçer. Z ağırlığı ile ölçülen sesler ‌dBZ olarak not edilir. A ve C frekans ağırlıklandırması en kullanışlı olanlardır. Bu nedenle, birçok ses seviyesi ölçer bu iki türü birleştirerek belirli bir anda kullanılacak ağırlık türünü seçmenize izin verir. Bazı ölçüm cihazları sesi iki veya üç tip ağırlık kullanarak ölçer ve ardından her biri için ölçümleri görüntüler.

Zaman Ağırlıklandırma, Ölçüm Aralığı, Doğruluk ve Çözünürlük

Zaman açısından hızlı, yavaş ve ani olmak üzere üç tür zaman değerlendirmesi vardır. Bu zaman ağırlıkları, analog ses seviyesi ‌ölçerlerinde yaygındır. Modern dijital ses seviyesi ölçerler tipik olarak sadece hızlı ve yavaş zaman değerlendirmeleri sunar. Hızlı ağırlıklandırma, ölçümleri 125 ‌milisaniye aralığına kadar hızlandırır. Hızlı değişen ses seviyelerini ölçmek için idealdir. Gürültü aralığı hakkında size daha iyi bir fikir verir. Yavaş ağırlık, ölçümleri 1 saniyelik aralıklarla yavaşlatır. Bu da ölçümleri düzgünleştirir ve size ortalama bir okuma verir.

Bir ses seviyesi ‌ölçerin ölçüm aralığı, size ne tür bir gürültüyü ölçebileceğinizi söyler. Ölçmeyi planladığınız ses aşırı uçtaysa (çok alçak veya çok yüksekse), geniş aralıklı bir desibel ‌ölçere ihtiyacınız olacaktır. Ses seviyesi ölçerler için standart aralık 30-130 desibeldir. Bazı desibel ölçerler, sesi 22 desibel kadar sessiz ve 143 desibel kadar yüksek ölçebilir. Çoğu ses seviyesi ölçer için standart doğruluk ± 1,4 veya ± 1,5 ‌dB'dir. Bu hata payı, çoğu akustik ölçüm uygulaması için gereken hassasiyeti elde etmek için yeterince küçüktür. Ayrıca desibel ‌ölçerin çözünürlüğünü de kontrol etmeniz gerekir. Çözünürlük, bir ses seviyesi ‌ölçerin ölçebileceği en küçük desibel ölçümüdür. Yüksek çözünürlük, daha iyi ölçüm hassasiyeti ve doğruluğu sağlar. Profesyonel ses seviyesi ölçerler için standart çözünürlük 0.1 ‌dB'dir.

Desibel Ölçer Ekran, Aralık ve Kayıt Özellikleri

Her ölçüm aracında olduğu gibi, ekran ölçüm cihazının önemli bir özelliğidir. İyi bir desibel ölçer için ekranın büyük ve değişken aydınlatma koşullarında kolay kullanıma sahip olması önemlidir. Ayrıca ekranın ne gösterdiğini de kontrol etmeniz gerekebilir. Desibel ölçer ekranları genel olarak sınırlı işlevleri olan küçük ‌LCD ekranlara sahiptir. Desibel ölçer satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli şey, her zaman okunması kolay olan ekrana sahip bir cihaz seçmektir. İdeal olarak, karanlıkta okuyabilmek için aydınlatmalı ekranlı modelleri tercih edebilirsiniz. Tüm ekranlar ölçülen ses seviyesini gösterir. Bununla birlikte bazı modellerde ayrıca çubuk grafik, geçerli zaman, pil seviyesi ve düşük pil göstergesi gibi detaylar da bulunabilir.

Desibel ölçer ile kaydettiğiniz kayıtlara daha sonra da erişmek istiyorsanız okumaları kaydeden dâhili belleğe sahip bir desibel ölçer satın almanız gerekir. Dâhili belleğe sahip çoğu desibel ölçer birkaç bin okuma kaydedebilir. ‌USB özelliği desibel okumalarınızı kaydetmek ve izlemek istiyorsanız önemlidir. ‌USB özelliği, ölçüm aletini bilgisayarınıza bağlamanıza ve zaman içinde çizelge oluşturabilmeniz için okumaları aktarmanıza olanak tanır. Bazı desibel ölçerler, aynı işi yapabilen ‌USB yuvası yerine dahili depolamaya sahiptir.

Desibel Aralığına Göre Desibel Ölçer Çeşitleri

Aralık, desibel ‌ölçerin algılayabileceği ses frekans aralığını belirler. Çoğu ses frekansı ölçer cihazı, her iki tarafta da küçük değişikliklerle birlikte yaklaşık ‌30-130dBA aralığına sahiptir. Bu seviye bir insanın algılayabildiği her şeyi desibel ‌ölçerin algılayabileceği anlamına gelir. Sağlık uzmanları ‌85dB'nin altındaki tüm sesleri insan sağlığı açısından güvenli olarak kabul eder. Kendinizi bu seviyede uzun süre gürültüye maruz bırakmak, geri dönüşü olmayan işitme kaybına neden olabilir. Örneğin normal bir konuşma, yaklaşık ‌60dB'dir. Çok yakın olmadığı ve çok uzun süre maruz kalmadığınız sürece ‌85dB'ye kadar sesler güvenli olarak kabul edilir. 85 desibelin üzerindeki herhangi bir ses işitme duyunuza zarar verebilir. Bu seviye sadece işitme duyunuza zarar vermeye başlayabilecek ses seviyesidir. Sese maruz bırakan ortamda düzenli olarak bulunuyorsanız, işitme koruması sağlayan ekipmanları kullanmanız gerekir.

85 desibelin üzerindeki seslerden kaçınmak her zaman kolay olmayabilir. Yüksek sesin insan sağlığı açısından etkisini belirleyen üç faktör vardır. Bunlar desibel seviyesi, mesafe ve zamandır. Desibel seviyesi sesin ne kadar yüksek olduğunu gösterir. Mesafe sesin kaynağına ne kadar yakın olduğunuzla ilişkilidir. Zaman ise sese maruz kalma sürenizdir. Ses seviyesinin yüksekliği hakkında endişeleriniz ya da halihazırda işitme kaybınız varsa, 85 desibelden daha da düşük bir ses seviyesine sahip ortamları seçmek isteyebilirsiniz. Ancak neyin gerçekten çok gürültülü olduğunu belirlemek zor olabilir. Bu nedenle, çok geniş bir gürültü seviyesi algılama aralığına (en az ‌100dB'ye kadar) sahip bir desibel ölçer seçebilirsiniz.

Frekans Analizi

Ölçüm yapmak için tasarlanan bir cihazın, her zaman yüksek doğruluk ile çalışması gerekir. Ancak ihtiyacınız olan doğruluk düzeyi, cihazı ne için kullandığınıza bağlıdır. Örneğin, gürültülü bir ortamda çalışıyorsanız ve ortamın işitme duyunuza zarar verecek kadar gürültülü olup olmadığını bilmek istiyorsanız, yalnızca kaba bir ölçüm yapmanız gerekir. Ancak, kayıt stüdyosu veya konser salonu gibi sesin odak noktası olduğu bir ortamda çalışıyorsanız, doğru bir okuma elde etmek çok daha önemlidir. Bir kayıt stüdyosunda, mikrofonlar çok güçlü olduğu için en ufak sesler bile kayda girebilir. Bu durumda, doğru bir desibel ‌ölçere sahip olmak çok önemlidir. Her desibel ölçer ya da ölçüm aleti farklı kalibrasyon yöntemlerine sahip olabilir. Bu nedenle cihazı kalibre etmeden önce talimatları dikkatlice okumanız gerekir.

Desibel ‌ölçerlerde pek çok durumda, karmaşıklığı artırmak için genellikle 1/1 oktav, 1/3 oktav (veya ‌FFT (Hızlı ‌Fourier Dönüşümü) olan bir tür frekans analizi yeteneği gereklidir. Bu özelliklerin bir kısmına veya tümüne sahip olan desibel ölçer çeşitleri, sesin frekans içeriği hakkında çeşitli derecelerde bilgi verir. Bu bilgiler bazı durumlarda bu hem işlevsel hem de gereklidir. Örneğin çok yüksek gürültü seviyeleri için işitme korumasının uygunluğunun değerlendirilmesi gerektiğinde 1/1 oktav bant kapasitesine ihtiyaç duyulur. Diğer yandan çevresel gürültü emisyonunun belirlenmesi için 1/3 oktav bant kapasitesi gerekir. En gelişmiş frekans analiz aracı olan ‌‌FFT, bir gürültü sinyalinin frekans içeriği hakkında çok ince ayrıntılar verir. Gürültü kontrolü ve durum izleme uygulamaları için kullanışlıdır.

Taşınabilir ve Sabit Desibel Ölçer Fiyatları ve Modelleri

Taşınabilir desibel ölçer çeşitlerini ‌kompakt tasarımları sayesinde istediğiniz her yere götürebilirsiniz. Bununla birlikte, çok gürültülü bir ortamda (veya yakınında) ölçüm yapmak istiyorsanız, bunun yerine sabit bir desibel ölçer satın almak isteyebilirsiniz. Taşınabilir desibel ölçer ‌tripod üzerine ya da duvara monte edilebilir. Genel olarak, elde tutulan küçük desibel ölçer cihazları ise sabit hatlı kablosuz telefonlar veya ‌TV uzaktan kumandaları gibi görünür. Duvara montaj çeşitleri düz ve dikdörtgen, dairesel veya karedir.

Kaliteli ve hassas ölçüm yapan bir desibel ölçer, işitme sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi yatırımlardan biridir. Gelecekte işitme duyunuzu tehlikeye atabilecek bir ortamda olup olmadığınızı bilmek ve işitme kaybını önlemek için desibel ‌ölçerinize güvenebilirsiniz. Uygun fiyatlı, yüksek performanslı bir desibel ölçer satın alarak ses güvenliğini sağlayabilirsiniz. Ekstra özelliklere sahip bir cihaz seçerek ölçüm deneyiminizi geliştirebilirsiniz.

Desibel Ölçer Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Genel olarak desibel ‌ölçerin özellikleri çoğaldıkça fiyatı da artar. Bununla birlikte bazı özellikler ses desibel ölçer fiyatları açısından herhangi bir değişikliğe neden olmayabilir. Otomatik kapanma, veri toplama ve daha fazlasına sahip, ancak yine de ekonomik olan desibel ölçerler bulabilirsiniz. Desibel ‌ölçerlerin çoğu, bulunması kolay pillerle ‌(AA, ‌AAA veya ‌9V) çalışır. Değiştirilmesi kolay ve uygun fiyatlı pillerle çalışan modellerin yanı sıra şarj edilebilir desibel ölçer seçeneklerini tercih edebilirsiniz. Desibel ‌ölçerlerde bulunan bir diğer kullanışlı özellik, cihazın ölçüm yapmadığınız zamanlarda bekleme ‌moduna girmesini sağlayan otomatik kapanma işlevidir. Bu işlev pil ömründen tasarruf sağlar ve uzun vadede paradan tasarruf edeceğiniz anlamına gelir. Ayrıca bazı desibel ölçerler, cihazı düzenli olarak kullanıyorsanız kullanışlı olan bir pil ömrü göstergesi ile birlikte gelir.

Ses ölçer cihazları için çeşitli durumlara bağlı olarak kullanılabilen ve isteğe bağlı donanımlar vardır. En yaygın olanları, gözetimsiz izleme için değişen derecelerdeki hava koşullarına dayanıklılık ve özerklik sağlayan kitlerdir. Ayrıca, yankılanma süresi, ses yüksekliği, dönen makineler için takometre analizi gibi modüller içeren birçok yazılım güncellemesi de mevcuttur. Bazı desibel ‌ölçerler isteğe bağlı aksesuarlarla el ol ya da tüm vücut titreşimini ölçmek için titreşim ölçer olarak da kullanılabilir. Bu modeller tek bir cihazda hem titreşim hem de gürültü ölçme yeteneğine ihtiyaç duyanlar için zamandan ve bütçeden önemli bir tasarruf sağlayabilir. Ses seviyesini ölçmek için çevrim içi desibel uygulamaları da bulunabilir. Bununla birlikte desibel ölçer online uygulamaları, standart bir mikrofon üzerinden sınırlı ölçüm yaptığı için güvenilir değildir. Online desibel ses seviyesi ölçer yerine yüksek doğrulukla çalışan harici bir desibel ölçer satın alarak, her zaman doğru sonuçlar alabilir, ölçümlerinizin güvenirliğinden emin olabilirsiniz.

Akustik ‌Kalibratör ve ‌Dozimetre Kullanımı ve Özellikleri

Akustik ‌‌kalibratör, desibel ölçer her çalıştırıldığında cihazın doğru çalıştığını doğrulamak için kullanılması gereken küçük bir cihazdır. Aynı yerde tutulacaksa birkaç ses seviyesi ölçer cihazı için yalnızca bir ‌kalibratöre ihtiyacınız olabilir. Her desibel ölçer farklı kalibrasyon yöntemine sahip olabilir. Bu nedenle cihazı kalibre etmeden önce talimatları dikkatlice okumanız gerekir. Bununla birlikte desibel ‌ölçerin ve ‌kalibratörlerin ‌akredite bir laboratuvarda iki yılda bir ayrıca kalibre edilmesi gerekir.

Akustik ‌dozimetre veya ‌‌dozimetre, uzun süreler boyunca taşınabilme avantajı ile ‌maruziyeti değerlendirilen kişiye doğrudan bağlanabilen minyatür bir desibel ölçer cihazıdır. ‌Dozimetrenin temel işlevi, desibel ölçer ile takip etmenin pratik veya güvenli olmayacağı makine ya da ekipman gibi ortam sesinin kullanıcı üzerindeki etkilerini belirlemektir. Entegre desibel ölçerler kadar yüksek doğruluk seviyesine sahip olmayan bu modellerin yanlışlı kullanımdan kaçınmak için dikkatle izlenmesi gerekir. ‌Dozimetreler, desibel ‌ölçerin yerine kullanılmaktan çok ölçümü tamamlayıcı olarak kullanılır. Bazı desibel ölçerler isteğe bağlı ek donanımlarla ‌dozimetreye dönüştürülebilir.

Desibel ölçer çeşitleri işitme sağlığını korumak ve detaylı ses analizleri yapmak için ihtiyaç duyduğunuz hassasiyeti ve doğruluğu sunar. Saygın desibel ölçer markaları tarafından üretilmiş en iyi ürünlere Trendyol ayrıcalıklarıyla sahip olabilirsiniz. İndirimli desibel ölçer fiyatlarıyla beğendiğiniz modeli hemen sipariş edebilirsiniz.