Yarış Bisikleti Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bir yarış bisikleti satın alırken ihtiyaçlarınıza en uygun bisikleti aldığınızdan emin olmak için göz önünde bulundurulması gereken birkaç faktör vardır. Bunlardan ilki, yarış türü olabilir. Farklı yarış türleri için aynı bisiklet türü kullanılmaz. Örneğin yol yarış bisikletleri, hız ve verimlilik için üretilirken cyclocross bisikletler arazi yarışları için üretilir ve daha sağlam bir yapıya sahiptir. Yarış bisikletleri tipik olarak; karbon fiber, alüminyum, titanyum veya çelikten yapılır. Frenler, dişliler ve tekerlekler gibi bileşenlerin kalitesi bisikletin performansını etkileyecektir. Bisikletinizde bulunan
bisiklet pompası,
bisiklet hız göstergesi gibi özelliklerin doğru çalışabilmesi için kalite olduğundan emin olunuz. Trendyol’da ihtiyacınıza uygun bisikleti bulduktan sonra yorumları ve ürün detaylarını bakarak gerekli bilgileri öğrenebilirsiniz.
Yarış Bisikleti Kaç Km Hız Yapar?
Bir yarış bisikletinin kat edebileceği kilometre sayısı; bisikletin türü, arazi, sürücünün beceri düzeyi ve bakım gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Üst düzey bileşenlere sahip tipik bir yol yarış bisikleti, uygun bakımla binlerce kilometre yol kat edebilir. Düzenli temizlik, yağlama ve aşınmış parçaların değiştirilmesi ile bir yol bisikleti uzun yıllar dayanabilir ve binlerce kilometre yol kat edebilir. Bir bisikletin zincirler, çarklar ve lastikler gibi bileşenlerinin ömrünün kullanım sıklığına ve kullanım koşullarına bağlı olduğunu unutmamak önemlidir. Arazi yarışları veya cyclocross için kullanılan bir bisiklet, daha zorlu arazi ve koşullar nedeniyle daha kısa bir ömre sahip olabilir. Daha sık bakım ve bileşenlerin değiştirilmesini gerektirebilir. Düz bir yolda bakımları iyi yapışmış bir yarış bisikletinin, saatte ortalama 30 km hız yaptığı bilinmektedir. Bisikletiniz uzun ömürlü olduğundan düzenli bakımlarını yapıp dilediğiniz hız seviyelerine tek bir bisikletle çıkmanız mümkün olur.
Yarış Bisikleti Nasıl Kullanılır?
Yarış bisikletleri, diğer bisiklet türlerine göre daha agresif bir sürüş pozisyonuna sahiptir. Bu, öne daha fazla eğildiğiniz ve kollarınızın daha da açılacağı anlamına gelir. Bu pozisyona alışmak biraz zaman alabilir bu nedenle yavaş başlamak ve dayanıklılığınızı kademeli olarak artırmak önemlidir. Yarış bisikletleri tipik olarak diğer bisiklet türlerinden daha fazla vitese sahiptir. Bu şekilde hızınızı ve güç çıkışınızı arazi ve koşullara uyacak şekilde ince ayar yapmanızı sağlar. Hız kaybetmemek için vites değiştirme alıştırması yapmak önemlidir. Yarış bisikletleri yüksek hızlarda iyi yol tutuşu sağlayacak şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle etkili bir şekilde viraj almayı öğrenmek önemlidir. Çekiş ve dengeyi korumak için viraj alırken ağırlığınızı dış pedalın üzerinde tutmanız tavsiye edilir. Yarış bisikletleri hafiftir ve hız için tasarlanmıştır. Bu da onları tırmanma için harika kılar. Tırmanışa başlamadan önce düşük vitese geçebilirsiniz. İnerken ağırlığınızı bisikletin üzerinde ve ellerinizi damlaların üzerinde tutmanız önerilir. İleriye bakarak hızınızı kontrol altında tutabilirsiniz.