Mum Çiçeği

Dikkat Çeken Mum Çiçeği Tohumu


Anavatanı Kuzey Avustralya ve Güneydoğu Asya’nın yağışlı ormanları olan Mum çiçeği, bilimsel adıyla Hoya Carnosa olarak bilinir. Görüntüsünün güzelliği ve şekli itibari ile en sevilen çiçek türlerinden biridir. Bakımında ve büyütülmesinde en önemli kriterlerden biri de toprak seçimidir. Doğru yapılan toprak seçimi zarar görmesini engeller ve sağlıklı bir şekilde yaşamasını sağlar. Kokulu mum çiçeği dikkat çeken bir görünüme sahiptir. Kokusu mumu andırır. Eski dönemlerde sık yetiştirilen bu bitki dekorasyon konusunda akıllara ilk gelen çiçekler arasındadır. Mum çiçeği renkleri güzellikleri ile evlerde ve iş yerlerinde oldukça güzel dekorlar oluşturulmasını sağlar. Yaprakları dayanıklı yapıdadır ve dokunulduğunda da mum hissi verir. Sarmaşık ailesinden olan bu cinsin çubuklarla desteklenmesi ve bir noktadan sonra çubuklara doğru yönlendirilmesi gerekir. Askısı olan bir saksıya ekilirse, çubuklarla desteklenmesine gerek kalmaz. Tomurcuklu haldeyken yer değişikliği yapılmaması oldukça önemlidir çünkü bu aşamada oldukça hassas vaziyette olurlar. Tomurcuk aşamasında sabit bir yerde tutulup bakımı doğru şekilde yapıldığında ilkbaharın başlangıç zamanlarından itibaren yaz sonuna kadar çiçekli olması mümkündür. Salon çiçeği olarak bilinen bu bitkinin bakımının doğru yapılması için toprak seçimi önemlidir. Parlak güneş alan ılık bir ortamda bulunması önem taşır. Güneşte tutulması gerekir çünkü mum çiçeği ışığı ve ısıyı en çok seven bitkilerden bir tanesidir. Bakımı ve çoğaltılması oldukça kolaydır. Evlerde, bahçelerde ve balkonlarda sık görülmesine rağmen, az bilinen, göz alıcı bir bitkidir. Yaprakları muma dokunuyor gibi hissettirir ve kokusu çok güzeldir. Çiçekleri yan taçlıdır. Şemsiyeyi andırır ve minik 10-15 adet çiçeğin bir araya gelmesiyle oluşur. Çiçeklerin orta noktasında damlalar halinde özler bulunur. Çiçekler kuruyup döküldüğünde bile sapı kalır ve her sene aynı sap üzerinden tekrar çiçek açar. Gövdesinin uzaması ile beraber yeni çiçekler de açmaya başlar. Kokusunun kapalı mekanlarda insanlara uyku hissi vermesi muhtemeldir. Verdiği yan dallar kırılıp değerlendirilirse mum çiçeğinin çoğaltılması sağlanabilir. Yaşam alanınızda hoş bir görünüm oluşturmanızı sağlayan mum çiçeğine Trendyol üzerinden kolayca ulaşabilirsiniz.

Dikkat Çeken Mum Çiçeği Tohumu

Mum çiçeği tohumu ekildikten sonra tomurcuklanmaya başladığında yerinin değiştirilmemesi gerekir. Bu dönemde oldukça hassas olan bitki sıcak bir alanda tutulmalıdır. Solan çiçeklerin koparılmaması gerekir. Kaçınılmaz bir hale gelmediği sürece bu bitkinin saksısının mümkün olduğunca değişmemesi önemlidir. İklim özellikleri açısından gelişme döneminde en az 16 dereceye ihtiyaç duyar. Kışın aylarında ise en az 10 derece sıcaklığa gerek duyar. Nem isteyen bir bitki olduğu için aydınlık yerlerde durması daha iyidir. Parlak gün ışığı alan ortamda doğrudan güneş almayan bir noktada tutulmalıdır. Batı veya doğu cephesinde olan evlerde cam kenarında bulunabilir. Biraz serinlikten de hoşlanır. Bu nedenle kışın don tehlikesi olmayan güney illerinde bahçelerde de yetiştirilebilir. Kuzeyden rüzgar almaması, uzun sürmeyen soğuklarda kalması ve kar altında bulunmaması koşulları ile mum çiçeği bitkisi kışın 7 derece soğuğa kadar dayanıklı bir çiçektir. Uzun süreli olmadığı sürece soğuktan hiçbir zarar görmez. Yalnızca uzun süre ıslak toprakta kalırsa kökleri soğuk ve nem etkisi ile hastalanır ve çürür. Bu nedenle eğer ortam 15 dereceden daha serinse toprağın mümkün olduğunca sulanmaması gerekir. Kışın dışarıda yetiştirilen mum çiçeğinin sulanmaması büyük önem taşır. Toprağa doğrudan su vermenin dışında, yapraklara düzenli olarak su püskürtülmesi bitkinin oldukça sevdiği bir bakım yoludur. Su püskürtmeye çiçeklenme zamanı ara verilebilir. Kökler toprağın dışına doğru çıkmaya başladıysa ancak bu durumda saksı değiştirilir. Saksı değiştirme işleminin ilkbaharda yapılması gerekir. Baharda olgunlaşan dallardan çelik alınır ve dikilir. Bu sayede kolaylıkla köklenmesi sağlanır. Mum çiçeği fidesi her toprakta yetişebilir. Gübreleme ile uğraşmaya ve çabalamaya gerek kalmaz. Ara sıra toprağın eşelenmesi ve havalandırılması çiçeğin büyümesine olumlu yönde etki eder. Bu bitki yan taçlıdır ve bazen yapraklar tek alanda dağılmadan büyür bazen ise ip gibi incecik birkaç uzantı çıkararak büyür. İlerleyen zamanda ipe benzer bu dallar tamamen yapraklanır. Bu nedenle çok dikkatli olunmalı ve yeri değiştirilmemelidir. Bu iplere el sürülmemelidir. Yapraklar önce çok küçük ve dayanıksız olsalar da büyüdükçe dayanıklı hale gelir ve yeşil renge döner. Mum çiçeğinin gelişme aşamaları her süreçte dikkatle takip edilmelidir. Bitkinin ihtiyaçları günlük olarak takip edildiğinde kendini gösterir. Bu nedenle yaprakların görünümü, toprağın havalandırılıp havalandırılmadığı, havadaki soğukluk durumuna göre nem dengesi düzenli olarak takip edilirse bitkinin bakımı oldukça kolaydır. Evlerin en dikkat çeken parçalarından birisi olma özelliği gösterir. Pek çok çiçeğe göre daha dayanıklı bir bitkidir. Bu nedenle değişen iklim koşullarına karşı dik durabilir ve çiçeğini uzun süre korumasıyla ev sakinlerini kokusu ve güzelliği ile mutlu eder. Trendyol üzerinden seçeceğiniz bitki ile ev dekorasyonunuzu tamamlayabilirsiniz.

Özel Görünümüyle Mum Çiçeği

Özel Görünümüyle Mum Çiçeği

Saksıda mum çiçeğinin eski dallarından bir miktar alınarak doğrudan toprağa dikilmesi bu bitkinin üretiminde işe yarar. Bu işlem her zaman yapılabilir ancak en uygun mevsim ilkbahardır. Zamanla yapraklarla kaplanan dallar önce çok küçük ve dayanıksız görünür, kızılımsı kahverengi ya da bal rengi olur. Ancak bu dayanıksız ve küçük görünümlü yapraklar zamanla yeşil rengine dönmeye başlar. Bitkiyi çoğaltma işlemini gövdeden alınan 7-10 cm uzunluğunda, bir çift yaprak taşıyan çelikler ile haziran ya da temmuz aylarında kolaylıkla yapabilirsiniz. Alınan bu çeliklerin hacimleri eşit miktarda turba ve kum karışımında köklendirilmesi gerekir. Turba en basit tanımı ile bitki kalıntılarından oluşan siyaha yakın bir rengi olan taşıl kömürdür. Köklendirme işleminde verimi artıran bu karışım hazırlanıp kökler içine konulduktan sonra, ortam sıcaklığı 16 ile 18 derece arasında olan bir yerde durmalıdır. Üzeri cam ya da naylon ile örtülmelidir. Genç bitkilerde gübreleme her yıl yapılmalıdır. Yaşlı olanlarda ise 2 ya da 4 senede bir yapılmalıdır. Genellikle şubat ya da mart aylarında saksı değişimi yapılır. Gübreleme işlemi nisan ve eylül ayları arasında iki haftada şeklinde yapılabilir. Bu işlem bitkiyi canlandırır ve sağlıklı büyümesine destek olur. Büyütülen bitki, dinlenme dönemi olan ekim ve şubat ayları arasında saksıdaki toprak kurumayacak şekilde az sulanmalıdır, yazın ise toprak daha nemli tutulmalıdır. Az su verilmesi halinde de uç sürgünler kurur. Aynı zamanda çiçeğin yapraklarına yaz aylarında su püskürterek serinletebilirsiniz. Evde konulduğu yere dikkat edilmeli, örneğin bitkinin kalorifere olan yakın olup olmadığı çok önemlidir. Kalorifere yakın bir bitki daha çok susuzluk yaşayabilir. Bitki susuzluğa dayanıklıdır ancak yine de uzun süre susuz bırakılması yaprakları kuruma derecesine getirir. Sonrasında sağlıklı bir şekilde sulanmaya devam ederse bu bitki iki hafta içerisinde sağlığına kavuşur. Bitki hem ilginç hem de güzeldir. Her yaprağı yıllar boyunca parlak ve canlı olarak yaşar. Yeni köklenen mum çiçekleri özellikle kışın bakımına dikkat edildiği halde sağlıklı ve uzun bir yaşam sürebilir. İstediğiniz ürüne Trendyol üzerinden ulaşarak müşteri yorumlarını inceleyebilir, merak ettiğiniz detayları öğrenebilirsiniz. Dilediğiniz zaman alışverişinizi tamamlayarak kısa sürede evinizde istediğiniz görünümü oluşturabilirsiniz.

Hoş Kokulu Mum Çiçeğinin Faydaları

Hoş Kokulu Mum Çiçeğinin Faydaları

Havayı temizlemesi mum‌ ‌çiçeği‌ ‌faydaları arasında öne çıkar. Bazı çiçek meraklıları bu özelliğinden dolayı evlerinde bulundurmayı tercih ederler. Ayrıca bulunduğu ortamda oldukça zarif bir görünüm yaratan bu bitki iç dekorasyonda tamamlayıcı bir etki yaratır. Kullanılan ortamda kokusu ve görünümü ile rahatlatıcı bir etki yaratır. Evinizde bu bitkiyi büyütüyorsanız solsa bile bakımına dikkat edilmesi gerekir. Kimi zaman hastalandığında böceklenmeye ve bit oluşumuna ev sahipliği yapabilir. Bitler çiçeği emerken toksik ve tahriş edici maddeler salgılar ve yaprak kıvrılmalarına, şişkinliklere sebep olur. Bu gibi çeşitli anormal oluşumlara sebep olan bitler, bazen evin içinde toprağa küf gibi bir halde tutunur. Bu durum mum çiçeği için çok tehlikeli bir durum yaratır. Bitkiyi kökten çürüten bu durumda, üst dalların kesilmesi gerekir. Toprağın değiştirilmesi ve yeni bir toprağa dikilmesi yaşaması için en doğru işlemdir. Eğer benzeri sorunlar devam ediyorsa saksı dışarı çıkarılmalıdır ve havalandırılmalıdır. Durum iyice düzelene kadar saksı eve alınmamalıdır. Bitlenmesi durumunda bir süre saksı balkona ya da bahçeye konulup gözlemlenmelidir. Dışarı konulduğu süreçte hava çok soğuk ise, bitlerden kurtulmaya çalışırken bir yandan da bitkinin donmasına kimsenin istemeyeceği bir sonuçtur. Bu nedenle havanın soğukluğuna göre kaç gün dışarıda bırakıldığı, dışarıda ne kadar su verildiği de önemli ve dikkat edilmesi gereken bir detaydır. Daha sonra mutlaka toprak değiştirilmeli, saksı tekrar temizlenmeli ve çiçek yeniden dikilmelidir. Böylece hoş görünümünden ve faydalarından uzun süreli olarak yararlanabilirsiniz. Trendyol üzerinden seçeceğiniz bitkiyi evinizin dekorasyonuna uygun olarak ister saksıda isterseniz de uygun bir yerden sarkıtarak yetiştirebilirsiniz.

Kokusu İle Büyüleyen Çeşitler

Kokusu İle Büyüleyen Çeşitler

Mum çiçeği türleri, çiçeklerinin boyutlarına ve renklerine göre değişir ve farklılık gösterir. Bu bitkinin türleri arasındaki fark aynı zamanda büyüme hızlarını da etkiler. Mum çiçeği çeşitlerinin hepsi birbirinden farklı renk ve şekillerde çiçek açar ve yüzlerce farklı türü vardır. Mum çiçeği türleri; Carnosa Variegata, Compacta, Obovata, Carnosa olarak sıralanabilir. Bu çeşitlerin ortak özellikleri, genellikle yaprakların uzun, oval olması ve etli parlak yapıda yeşil olmasıdır. Bitkinin küçük yapıda pembe çeşitleri bulunur. Beyaz olanları da sık tercih edilenler arasında yer alır. Oldukça şık bir görünüm yarattığı için iç ve dış dekorasyonda tercih edilir. Aynı zamanda kırmızı mum çiçeği de müşterilerin severek tercih ettiği renkler arasındadır. Salkımlı görüntüde olan sarmaşık mum çiçeği türünün çubuklarla desteklenmesi ortak bir gereksinimdir. Çubuklarla desteklenmediğinde askılı bir saksıya dikilmesi gerekir. Bu bitki bütün türleri itibari ile dayanıklıdır. Çiçek açma süresi ilkbahardan yaz mevsiminin sonuna kadar uzun süreli olarak devam eder. Neredeyse yılın yarısında güzel bir görüntü sunar. Mum çiçeğinin tüm çeşitleri iç mekan süs bitkisi olarak büyütülür ve kullanılır. Yaprakları birkaç yıl boyunca sağlıklı ve parlak bir biçimde canlı olarak yaşayabilir. Hoya’nın bir çok türü ılıman bölgelerde popüler olarak tercih edilen ev bitkisi türleri olarak bilinir. Hoya cinsi iç mekanları sever ve parlak ışıkta verim alarak büyür. Parlak ışık almadan çiçek açma ihtimalleri düşük olsa da uyum gösterir. Bu bitkilerin çoğaltılması kolaydır, köklü ya da köksüz veya saksı bitkisi olarak bulabilirsiniz. Bazı türleri teraryum bitkileri olarak bilinir. Trendyol üzerinden bütün çeşitlerini inceleyerek seçiminizi kolayca yapabilirsiniz. Dilerseniz aldığınız çeşidi evinizde istediğiniz sayıda çoğaltarak güzel görünümü geniş bir alana yayabilirsiniz.

Evinizi Güzelleştiren Mum Çiçeği

Evinizi Güzelleştiren Mum Çiçeği

Sarkan mum çiçeği yalnızca dikilen yerde değil, tırmanması yönüyle de büyük bir alanı saracak özelliktedir. Bu türün boyu dört beş metre kadar uzayabilir. Çiçeğin tırmanabilmesi için sahiplerinin çiçeğe doğru bir yönlendirme yapması ve hassas bir işlem uygulayarak uzadığı yeri kontrol etmesi oldukça önemlidir. Tırmanması için çiçeğin ip gibi bir malzeme ile düzgün bir yere bağlanması gerekir. Çiçek açma dönemi mayıs ile eylül ayları arasında olan, sarmaşık halini alıp büyümeye başlarken sarmaşık görünümünü alarak evin en güzel köşelerinden birinin oluşmasını sağlar. Bir metreyi geçen bir bitki mutlaka çiçek açar. Hava sıcaklığı da boyunun uzaması konusunda önemli bir maddedir. Hava sıcaklığı gelişim göstermesine yetecek düzeyde olduğu sürece yılın herhangi bir zamanı da çiçek açabilir. Çiçekler genellikle salkımlar halinde aşağı doğru sarkar. Güzel kokulu olan mum çiçeklerinin çoğalması bazı insanlara ağır gelebilir. Çünkü kokusu çok yoğun olup bütün evi etkisi altına alabilecek düzeydedir. Aktif bir kokudur. Bazı kişiler de yoğun olan kokusunu çok sever. Sizde zevkinize uygun olarak isterseniz tek saksıda büyütebilir isterseniz de çoğaltabilirsiniz. Solan ya da dökülen çiçeklerin koçanlarına el sürülmemesi gerekir. Bu bitki aylar sonra yine saplarından çiçek açar. Bu nedenle de budama yapılırken koçanlı olan dalların kesilmemesi büyük önem taşır. Sarmaşık türünde de yine aynı şekilde ihtiyaç duyulmadığı sürece toprak değiştirilmemelidir. Saksının yerinin değişmemesi önem taşır. Yer değiştiren bir sarmaşık bitkisi acı çekebilir ve bazı dalları bu oynamalar sırasında zarar görebilir. Bu nedenle hem yerinin değişmemesi gerekir hem de mevcut dallar uzadığında yön verilirken iple ya da başka bir materyalle bitkiyi sıkmayacak şekilde bağlanmalıdır. Trendyol’dan kolaylıkla sahip olabileceğiniz bu bitki ile hayalinizdeki dekorasyonu oluşturabilirsiniz.

Trendyol’da Mum Çiçeği Fiyatı

Trendyol’da Mum Çiçeği Fiyatı

Holya çoğu türde olduğu gibi sürgünlerin köklendirilmesi ve köklenen çeliklerin sağlıklı bir toprağa dikilip, uygun şartlar altında bakılması ile evde rahatça büyütülebilir ve çoğaltılabilir. Mum çiçeği satışları Trendyol üzerinden yapılır. Fotoğraflarına bakarak istenilen renkte ve türde mum çiçeğine karar vererek uygun fiyatlı haliyle satın alabilirsiniz. Bu bitkinin fiyatları, özelliğine ve türüne göre belirlenir. Aynı zamanda bitkinin dikili olduğu saksının nasıl bir saksı olduğu, saksı kalitesi ve malzemesi de fiyatlarda etki eden özelliklerden biridir. Trendyol’da yer alan pek çok çeşit gibi mum çiçeği sipariş edebilirsiniz. Eskisine göre daha az bilinen bir çiçek olduğu için mum çiçeği nerede satılır diye merak edenler Trendyol’a bakabilir. Her bütçeye uygun bir yelpaze ile sunulan mum çiçeği fiyatı seçenekleri müşterilerin memnuniyetini artırır. Sunulan bol çeşit arasından evinizin en güzel köşesinde görmeyi istediğiniz türe karar verebilirsiniz. Evde bakımı oldukça kolay olan, sıcağa, soğuğa ve susuzluğa oldukça dayanıklı olan bu bitki uzun süre çiçekli olmasıyla tercih edilebilecek çiçeklerden bir tanesidir. Bu nedenle evde sağlıklı, bol çiçekli, hoş kokulu, dayanıklı yapıda olan bir bitki aranıyorsa bu çiçek oldukça doğru bir tercih olur. Hoyalar iç mekanlarda iyi büyür bu nedenle hem dikkat çeker hem de sevilir. Yaprakları 7 cm uzunlukta, 4 cm genişliktedir ve serttir. Çiçekleri yan taçlıdır ve yaklaşık 15 adet minik çiçekten oluşur. Siz de evde mum çiçeği bakmaya karar verdiyseniz Trendyol’dan en beğendiğiniz çeşidi evinizin baş köşesinde büyütmeye başlayabilirsiniz.

Mum Çiçeği Ne Zaman Açar?

Mum çiçeği, yaz aylarında açan bir bitkidir. Genellikle haziran ya da temmuz aylarında çiçek açmaya başlar. Çiçeklenme dönemi; bitkinin yetiştiği bölgeye, iklim koşullarına ve bakımına bağlı olarak değişebilir. Mum çiçeği, güneşli ve serin bir ortamda yetişir. Aynı zamanda nemli toprakları sever. Söz konusu bitki, çiçek açtığı dönemde renkleriyle öne çıkar. Bahçeleri, balkonları ve terasları süsler. Zamanında açması için doğru bakılması son derece önemlidir. Şartlara uygun olmayan yerlerde açması daha uzun sürer. Çiçeğin bakım kurallarına uyulduğu sürece haziran aylarında açmaya başlar. Açmadan önce tomurcuklarını görüp yakından takip edebilirsiniz.

Mum Çiçeği Nereden Alınır?

Mum çiçeği bahçecilik ürünleri satan markalar tarafından satışa sunulur. Trendyol’a göz atarak bu markaları görüntüleyebilir ve istediğiniz boyuttaki mum çiçeğini satın alabilirsiniz. Çiçeğin güzel bir şekilde açması ve görsel şölen oluşturması için tohumlarının iyi olması gerekir. Burada satış yapan markalar, kaliteli tohumlar sayesinde güzel görünümlü mum çiçekleri yetiştirir. Henüz açmamış olan mum çiçeklerini satın alarak büyümesine şahitlik edebilirsiniz. Özellikle bahar ve yaz aylarında bu çiçekleri güvenli bir şekilde satın alabilirsiniz. Tamamen kendiniz yetiştirmek istiyorsanız tohum çeşitleri de bulunur. Arzunuza göre satın alarak mum çiçeği yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Seçeneklere Trendyol ile ulaşabilirsiniz.

Mum Çiçeği Kokusu Nasıl Olur?

Mum çiçeği; genellikle hoş bir kokuya sahip olan özel bitkidir. Bitkinin kokusu çeşidine ve yetiştirme koşullarına bağlı olarak değişebilir. Bazı mum çiçeği türleri güzel bir nane ya da lavanta kokusu yayar. Türüne göre bazıları ise daha hafif ve hoş bir çiçek kokusuna sahiptir. Mum çiçeğinin güzel görünümü kadar kokusu da bahçelerin ve evlerin atmosferini değiştirir. Kokusu bariz bir şekilde yayılır. Bu sayede huzurlu bir ortam oluşturur. Çiçek yetiştiriciliği yapan çoğu kişi bu çiçeğin hoş koku yaydığı konusunda hemfikirdir. Güzel kokulu mum çiçeklerini bahar ayında satın alarak kendinize huzurlu bir aktivite oluşturabilirsiniz. Çiçekler açmaya başladıkça kokusu yoğunlaşıp her yere yayılır. Hoş kokulu bitkileri seviyorsanız mum çiçeği satın alabilirsiniz.