Tuval, üzerine resim yapılan bez örtülü boş tablolardır. İsteğe göre renklendirebileceğiniz gibi ahşap yüzeyleri de tablo olarak kullanabilirsiniz. Dört köşe birbirine monte edilen çıtaların üzerine gerilen kalın bezdir. Kendi tuvalinizi kendiniz yapabilirsiniz aynı zamanda çeşitli boyut ve kalitedeki hazır tuvalleri Trendyol'dan satın alabilirsiniz. Tuval kullanım alanları; fotoğraf veya resim baskıları, yağlı boya veya akrilik boya çalışmalarıdır. Evde tuval hazırlamak isterseniz öncelikle hangi boyutta hazırlayacağınıza karar vermelisiniz. En küçük tuvalin çerçeve kalınlığı 2X4 cm olmalıdır, tuval boyutu arttıkça bu oran da artar. Bunun nedeni, üzerine gerilen bezin esnemesini engellemektir. Tuval boyutuna göre kesilen çıtalar 90 derecelik açıyla birbirine birleştirilir, sağlam olması için önce tutkallanıp sonra çivilenmelidir. Tuval çerçevesinde bezin gerileceği yüzünün içe doğru eğimli rendelenmesi gerekir, bunu yapamayacaksanız marangoza sipariş verebilirsiniz. Daha sonra hazırlanan tuval çerçevesine bez gerilir. En çok kullanılan tuval bezi cinsi ise Amerikan bezi ya da patiska isimli bez cinsidir, kalındır. Bez toz çekmemesi için sentetik elyaf olmamalıdır. Seçtiğiniz bezi tuval ölçüsünden 5 cm daha büyük kesmelisiniz. Bez tuvalin üstüne ortalanır ve çivilerle sabitlenir. Bezi tahtaya germelisiniz ki hiç potluk oluşmasın ancak çok da germemelisiniz ki bez zarar görmesin ya da tuval eğilmesin. En son aşama ise astarlama yapmaktır. Tuval astar boyası hazırlanırken inceltilmiş plastik boya kullanılır ve tuvale 2-3 kat sürülür, bu sayede kumaş emiciliği yok olur, boyanan gözenekler kapanır. Her kat boyama sonrası, ince bir zımparayla tuval zımparalanır. Son katın üzerine inceltilmiş bezir yağı ince bir kat olarak sürülür. Bazı sanatçılar bunun yerine beyaz yağlı boya çekerler çünkü bezir yağının fazla sürülmesi akmaya neden olur. Özel bir tavsiye olarak ise tuval astar boyası hazırlamada, beyaz plastik boya ve tutkal karışımı ayran kıvamında sulandırılarak kullanılır. Bezin arkasına da bir kat tuval boyası atmak yeterli olur ve bezir yağına gerek olmaz.
Tuval astar boyası sıcak tutkal kemiğinden elde edilmiş bir zamktır ve temel maddesi yumurta beyazıdır. Sıcak tutkalı hazırlarken tutkal kaynamamalıdır çünkü yapışkan özelliğini kaybeder. Soğuk tutkal olan kazein yağlı boya kullanılacak zeminde astar yapılmamalıdır. Jelatin veya tebeşir astar yapmada kullanılabilir. 1 lt su 50 gr jelatin formülünü sıcak tutkal yerine kullanabilirsiniz. Astardaki doldurucu maddeler; sulu saç yağı kireci, söndürülmüş ve öğütülmüş alçıdır. Tebeşir tozu oldukça beyaz olmalıdır. Lapa haline gelen tebeşir tozdan daha iyidir. Bazı ressamlar alçıyı tutkalla karıştırıp kullanır. Doerner alçılı astar boya tahta zeminlere uygundur ve Prof. Welhten'in tavsiyesi olan mermer tozunu da astarlama için kullanabilirsiniz. Eski İtalyan resim ustaları tarafından kullanılmış bir yöntemdir. Doldurucu özelliğe sahip bu malzemeler astarlama işleminde yeterli değildir, örtücü özelliği olan boyalar da kullanılmalıdır. Örtücü boyalar eklenerek yapılan astar, resmin ışık gücünü artırır ve uzun ömürlü olmasını sağlar. Çinko asidi en iyi astar beyaz boyasıdır. Yumuşak ve zararsız bir beyazdır. Titan beyazının kapatıcılığı sağlam ve zehirsizdir. Litopon beyazının ışıkta kararmayanından bulunup kullanılması gerekir. Kurşun beyazı kapatıcıdır ancak zehirlidir. Alçı veya tebeşir astar emici özelliktedir, mat renkler elde etmekte işe yarar. Birer ölçü alçı veya tebeşir ile çinko beyazı üç ölçü su ile karıştırılır. İçine tutkallı su ilave edilir ve başka bir kaba eklenir ısıtılır. Fırça ile tuvale ince bir kat olarak astar çekilir, ikinci işlem için kuruma beklenmesine gerek olmaz. 15 dakikada bir astarlama yapabilirsiniz. Alçı ile yapılan astar spatula ile çekilir ancak tebeşir astarı bez tuvale uygundur. Tuvale sürülen astar boya zımparalanmalıdır.
Çalışmaya sulu boya ile başlayıp yağlı boya ile devam edecekseniz, tutkalla hazırladığınız astarın içine onda bir oranında şap ilave etmelisiniz. Bu sayede, astar tekrar su ile erimez. Şap boya izlerini ortaya çıkardığı için kullanırken boyaları eklemelisiniz, boya kullanmak istemiyorsanız formalin de aynı işi görür. Astar boyası fazla geldiğinde saklamak isterseniz, tutkallı suya boya karıştırmadan önce şap ya da formalini astarlamada kullanmalısınız. Formalin astarlamada %4 kullanılmalıdır ve tebeşir astara bal, zamk, gliserin gibi malzemeler karıştırılmamalıdır. Bu maddeler tuval bezinin nem kapmasına neden olur. Yarım yağlı tempera astar boya hazırlamak için; 70 gr tutkal 1 lt su ile karıştırılır. Aynı ölçüde tebeşir tozu, çinko beyazı, suda bırakılmış tutkallı su karıştırılır. Başka bir kapta ısıtılarak içine damla damla pişmiş bezir eklenir. Oran arttıkça içine su eklenir. Hazırladığınız bu tuval astarı iki üç ince kat sürebilirsiniz. Kazein astarı tahta, mukavva veya kağıt üzerine yapabilirsiniz ancak bez üzerine uygun değildir. 1 ölçü kazein, 3 ölçü su ile eritilip 1 ölçü alçı da eklenerek bu astar hazırlanır. Hazırlanan bu karışıma toz boyalar eklenebilir. Yağlı astar; 70 gr tutkal ve 1 litre su ile hazırlanır. Karışım tuvale sürülür kuruduktan sonra tutkallı su, alçı ya da tebeşir, ek olarak çinko beyazı karıştırılır. 1 veya yarım ölçü bezir bu karışıma eklenir. Her katı sürdükten sonra fazlasını spatula ile tuvalden almalısınız. Astar fazla yağlı olmuş ise, boyayı iyi almaz bu nedenle soğan ya da patatesle ovulabilir aynı işlemi ispirto da görür.
Hazır alınan tuvallerde, kullanılan boyaların bozulduğu ve yapılan resimlerin çatladığı tespit edilmiştir. Çünkü üretim yeri, malın raf ömrünü ve müşteriler için devamlı açma kapama işlemleri olacağını hesap edip ona uygun ince kırılmayacak yağlı astar üretir. Kurumayan yağlardan dolayı sabun, gliserin gibi kullanılması gereken ek maddeler, resmi olumsuz etkiler. Hazır tuvallerde astar içine pamuk yağı ve ham linoin katılır, bunun amacı ise tuvalin daima yumuşak kalmasını sağlamaktır. Bu sebeple tuval sert bir şekilde kurumaz. Bu şekildeki tuvallere iyi bir tuval denilemez. Renkli astarlar da, 1 yarım alçı astara renkli reçineli esans ile glase boya sürülerek elde edilen astarlardır. Vernikli tempera aynı işlemi görür.
Boya, renk verici ve bağlayıcı isimli iki ögeden oluşur. Pigmentler önceleri doğadan elde edilirken şimdi ise birçok yerde satılır. Boya türleri bağlayıcı olarak üçe ayrılır. Bunlar kuru, sulu ve yağlı boyalardır. Eskiden bağlayıcı olarak kullanılan bal mumu ısıya olan dayanıksızlığı sebebiyle artık kullanılmaz. Yağlı boyalar da etkisini günümüzde kaybetmiş yerini su bazlı olan akrilik boyalar almıştır. Kuru boyalar, analog resim sanatında en bilindik malzemedir. Kurşun kalem içinde kurşun denilen Pb82 yoktur, hegzoganal moleküler karbon C6 katmanlarının birleşmesiyle oluşan grafit madeni bulunur. Renginden dolayı ve eskiden Pb82 olan kurşun madeni bilinmediğinden bu adı almıştır. Kurşun kalem sertliği 9H olan sertten başlar 9B yumuşağa kadar gider. Diğer kuru boya çeşitleri kömür, kuru kalem, kuru pastel, yağlı pastel, yağlı kurşun kalemdir. Su bazlı boyalar mürekkep, pilot kalem, sulu boya, akrilik ve guajdır. İçinde su bazı olduğu için su katınca boya bozulmaz seyrelir. Su bazlı boyalarla aynı zemin üzerinde birbirlerini bozmadan resim yapabilirsiniz. Örneğin, mürekkeple sınır çizdiğiniz resmi sulu boya ile boyayabilirsiniz. Mürekkep tarihi olarak grafitten eskidir, renkli olanlar günümüz yapımıdır. Akrilik tuval boyası; su bazlıdır, kıvam olarak yağlı boyaya ancak içerik olarak sulu boyaya benzer. Tuval üzerinde çatlama yapmadığı için yakın bir dönemden bu yana ressamlar tarafından tuval boyası olarak tercih edilir.
Yağlı tuval boyası ile akrilik tuval boyası arasındaki farklılıklara değinmek gerekirse kağıt, kart, tuval tahtası gibi elinizde olan tüm malzemelerde akrilik boyayı hemen kullanıp sonuç alabilirsiniz bu boyanın artısı iken, hızlı kuruyan yapısı nedeniyle boyayı sıkıp başka işlerle uğraşmadan hızlıca resminizi boyamalısınız bu da akrilik boyanın eksisidir. Yağlı boyanın artı ve eksilerine bakmak gerekise, uzun süre ıslak kalması nedeniyle çalışmanızı yarım bırakıp ertesi gün devam edebilirsiniz, size bu esnekliği sunması yağlı boyanın artısıyken, yağın aşındırıcı etkisinden özel hazırlanmış tuval veya tahta üzerinde işlem yapma gerekliliği yağlı boyanın eksisidir. Akrilik tuval boyası çalışmanızda keskin çizgilerinizi kullanabilirsiniz ancak hızlı kuruma süresi nedeniyle renkleri hızlıca karıştırıp işinizi halletmek zorundasınız. Kuruma süresini uzatmak için boyanın içine, medium veya glaze sıvısı karıştırabilirsiniz. Yağlı boyada renkleri harika bir pürüzsüzlükte harmanlayabilirsiniz ancak alttaki renklerin yağ ile karışmadan çamurlaşmadan keskin çizgiler elde etmesi için ertesi güne kadar beklemelisiniz. Akrilik tuval boyası hafif olması sebebiyle renkleri solmadan saklayabilir, resim ilk günkü gibi kalır. Ancak içeriğindeki bağlayıcısının beyaz olması sebebiyle tuvale ilk koyduğunuzda açık renkte görünürken kuruduğunda koyu durur. Bu durumu birkaç pratikle çözebilirsiniz. Yağlı boyada ise renk kayması olmaz ama sararma olur. Akrilik tuval boyası ile kalın bir kat boyama yapabilirsiniz ancak aynı işlemi yağlı boya ile yapmak isterseniz, iç katmanlar yumuşak kalırken dış katmanlar kurur. Akrilik boyamaları fazla havalandırılamayan yerlerde veya bekleme süreniz kısaysa kullanabilirsiniz bu açıdan avantajlıdır. Hiçbir kokusu yoktur ve zehirsizdir. Ancak kapalı bir alanda yağlı boya yapmayı tercih ederseniz, terebentin, tiner gibi kimyasal kokular sağlığınızı kötü etkileyebilir.
Fırçanızın, karıştırdığınız boyada veya tuvalinizde tellerinin kırılmasını istemiyorsanız fırçayı dikkatli ve nazik kullanmalısınız. Aksi durumda fırçalarınızı ömrü tükenmeden atmak durumunda kalırsınız. Fırçalarınızın bakımı ömürleri için ekstra önemlidir. İlk işlem olarak boyama yaparken bu özeni göstermelisiniz. Boya işi bittikten sonra üzerindeki boya kalıntılarını iyi temizlemeniz gerekir. Fırçayı tinerle temizlemek doğru bilinen bir yanlıştır ayrıca terebentinde fırçayı uzun süre bekletirseniz fırçanız yamulur ve tekrar düzeltmek çok zor olur. Terebentin ile üst temizleme yapmalı daha sonra sabunla kalan boya artıklarını temizlemelisiniz. Sabunla temizleme için ucuz bir sabunla bile temizlik yapılabilir ancak en iyi sonuç için amonyaklı sıvı ovma jeli idealdir. Paletinize resminizi tamamlamanıza yetecek kadar boya koyun, eğer ki resme ara vermek zorunda kalırsanız ya da fazla boya koymuşsanız, boyaların üzerini örtecek kadar palete su ekleyin, bu sayede ertesi güne kadar boyalar kurumadan kalabilir. Yağlı boya ile yapılan resimlerin korunması aynı zamanda parlama farklılıklarının önlenmesi ve güzel görünmesi için vernik kullanmak idealdir.
Burada dikkat edilmesi gereken husus; vernikleme işleminin resmin tamamen kurumasından sonra yapılması gerektiğidir. Bu yaklaşık 6 ay sürer. Eğer buna dikkat edilmezse erken vernikleme yapılırsa, tuval boyası kurumadığından vernik de boya da çatlar ve beyaz renklerde sararma görülebilir. Daha erken aşamada vernikleme yapılırsa da boya da vernik de akabilir. Ayrıca en çok dikkat edilmesi gereken şey ise kullanılacak olan vernik resim için özel üretilen vernik olmalıdır, nalburda satılan ahşap kullanımına uygun vernikler kesinlikle tercih edilmemelidir. Resminizi gün ışığında yapmalısınız çünkü sarı ışık renkleri net görememenize neden olur. Gün ışığından faydalanamıyorsanız floresan lambayı tercih edin çünkü renklerdeki sapma daha az olur. Kullandığınız fırçalardan aynı numara olanlardan en az 2 tane alın ki birini açık renkler diğerini koyu renkler için kullanırsınız böylece zaman kaybı ve devamlı temizleme derdinden kurtulursunuz. Geniş astar boyamaları için kaliteli fırçalar yerine ucuz ve sert fırçaları tercih edin. Sert kıllı sıradan fırça boyanın tuvale daha iyi yedirilmesine yarar ancak sıradan fırça da olsa hemen tellerini dökmemeli. Yani uygun fiyatlı normal bir fırça ile işinizi görebilirsiniz, kaliteli fırçayı burada kullanmanıza gerek yok. Haşhaş yağı resimde oluşabilecek kırışma problemini engeller. Açık tondaki renklerde kullanabilirsiniz ve en son katta kullanmanız daha uygundur. Allaprima; üst üste yaş boya anlamına gelir, boyalar palet yerine tuvalde karışmaya devam eder, bu teknikte boya tabakasının kurumasını beklemenize gerek yoktur. Domuz kılından yapılan fırçalar ucuz ve kalitesiz olduğu için kullanımı tavsiye edilmez. Detay çalışmalarında samur ve kokarca kılından yapılan fırçalar daha kullanışlıdır.
Tuval astar boyası, tuval boyası, akrilik boya seti, en popüler resimlerinin boyama setleri, çocuk baskılı tuval boyama setleri, yağlı boya setleri, boyama hobi setleri gibi daha birçok zengin ürün çeşidi farklı zevklere hitap eden ürünler içine girer. Çizgi film karakterleri, sayılarla boyama hobi setleri daha çok küçük çocuklara hitap ederken; ünlü ressamların tabloları, çeşitli doğa resimleri, dünyaca ünlü mekan resimleri vb. ürünler de büyüklere hitap eder. Zengin ürün seçenekleriyle hobilerinizi geliştirmenize yardımcı olan tuval boyası ve boyama setleri için oldukça uygun fiyat seçenekleri bulunuyor. Çocuklar ve büyükler için özel üretilen boyama setleri ve çeşitli tuval astar boyası, tuval boyasıfiyatları resmin türü, tuval boyutu gibi faktörlere göre değişiyor. Trendyol'un kullanıcılarına özel ve uygun fiyat politikası sayesinde fiyatlar her bütçeye hitap ediyor. Trendyol'un kullanıcı dostu uyguladığı fiyat politikası aynı zamanda birçok sanatseverin de ilgisini çekiyor ve onlar tarafından yaygın olarak satın alınıyor. Özellikle çocuklara hitap eden hobi ve boyama setleri uygun fiyat seçenekleriyle ailelerin dikkatini çekiyor. Trendyol'un alışveriş dünyasındaki avantajları sayesinde tüm ürünlere kolayca erişim sağlayabilirsiniz. Kaçırılmayacak fırsatları kullanıcılarına sunan site, dönemsel indirim ve kampanyaları sayesinde fiyatları oldukça uygun düzeye indiriyor.
Türkiye'de ve dünyada bilinirliğe sahip, kaliteli, birçok sanatseverin takip ettiği tuval astar boyası, tuval boyası üretici firmalar Trendyol'da. Eğer siz de tuvalinize tuval astar boyası arıyorsanız hemen Trendyol'daki tuval astar boyalarına göz atabilirsiniz. Tercih ettiğiniz boya, yaptığınız resimi bitirme sürenize veya resim yaptığınız yere göre değişse bile ister akrilik tuval boyası arayın, isterseniz yağlı boya en uygun fiyatlarla aradığınızı Trendyol'da bulabilirsiniz. En çok tercih edilen tuval astar boyası, tuval boyası vb ürünleri gönül rahatlığıyla Trendyol'dan temin edebilirsiniz. Kişisel resim tercihlerinizde en yüksek kaliteye en çekici fırsatlarla ulaşabilirsiniz. Ayrıca Trendyol'un tüm avantajlı fırsatları da sizleri bekliyor. İhtiyacınıza ve zevkinize göre en uygun tuval boyası ürünlerini hemen sipariş verip sadece size özel indirimlerden yararlanabilirsiniz. Güvenli ödeme ve hızlı teslimat gibi ekstra seçeneklerden yararlanabilirsiniz. Dilediğiniz ürünü sepetinize ekleyin benzersiz alışveriş deneyimini yaşayın.