Terleme Neden Olur?

Terleme Neden Olur?

İnsan vücudunda gelişen toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasında etkili olan aşırı terleme vücudun ısı dengesini kurmasına yardım eder. Stres, egzersiz, heyecan, aşırı baharat tüketimi, fiziksel yorgunluk gibi pek çok durum terleme miktarını azaltabilir. Terleme nedenleri sıcak havalarda vücut ısısının artması, dış çevre koşulları gibi etkenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Fizyolojik bir fonksiyon olan terleme bazı kişilerde ciddi reaksiyon şeklinde ortaya çıkabilir. Aşırı terleme neden olur? Herhangi bir aktivite yapmadan hava sıcaklığından bağımsız olarak vücutta özellikle koltuk altı, el ayak gibi belirli bölgelerde aşırı miktarda terleme görülebilir. Türkiye nüfusun yaklaşık %1'inde görünen terleme üzerinde obezite, psikolojik bozukluk, menopoz gibi rahatsızlıklar etkili olabilir.

Terleme Nedenleri: Terleme Nedir?

Terleme Nedenleri: Terleme Nedir?

Terleme sadece sıcaklığın artışına bağlı olarak ortaya çıkmayabilir. Enfeksiyon hastalıkları, hipoglisemi, solunum yetmezliği, guatr, kalp yetmezliği, şeker hastalığı, solunum yetmezliği gibi rahatsızlıkları ve bazı kanser türleri de terlemeye neden olabilir. Normalden daha fazla terleyen kişiler hemen alanında uzman bir hekime başvurmalıdır. Terleme sorunu yaşayan kişilerin ortalama %60’ının ailesinde hiperhidrozis rahatsızlığının olduğu saptanmıştır.

Ellerde terleme neden olur sorusu da merak edilir. Yaz aylarında kat ve kat giydirilen bebekler aşırı terleme problemi yaşayabilir. Bu yüzden ebeveynlerin bebeklerini rahat nefes alıp verebilecekleri ortamda bulundurmaları önerilir. Kullandığınız ilaç, tedavi yöntemi uygulamalarına da ayrıca dikkat etmelisiniz.

Nasıl Bir Yol İzleyerek Terlemeyi Önleyebilirsiniz?

Nasıl Bir Yol İzleyerek Terlemeyi Önleyebilirsiniz?

Aşırı koltuk altı el terlemesi sorunu yaşayan kişiler deodorant, krem, sprey ve jel uygulamalarını tercih edebilir. Bu tedavi yöntemlerinin terleme problemini en az seviyeye indirebilmesi için doktorunuzun önerdiği dozlarda haftada birkaç kez olmak üzere düzenli periyotlarla kullanmanız önerilir. Zaman içerisinde deri altında tahriş ve etkide azalma gibi reaksiyonlar görülebilir. Terlemeyi ne önler Düşük voltaj elektrik akımı uygulaması gibi masraflı yöntemler el ve ayak terlemesi tedavilerinde kullanılabilir. Terleme önleyici bu yöntemi metal protezi ve kalp pili olanların uygulamaması tavsiye edilir.

Hiperhidrozis tedavisinde tercih edilen en sık başvurulan yöntemlerden olan botoks enjeksiyonu el, ayak, koltuk altı tekerlemelerini önlemede yüksek etkili olabilir. Bölgesel enjeksiyon uygulaması toksin terlemeyi sağlayan sempatik sinirleri felç ederek ter bezlerinin faaliyetlerini durdurabilir. Ayak terlemesine ne iyi gelir? Enjeksiyon uygulaması sonrası 6 ay terleme probleminin en az seviye indiği görülmüştür. Pahalı bir uygulama olan botoks enjeksiyonunun 6 ay aralıklarla tekrarlanması tavsiye edilir.

Aşırı Terlemesi Olanlar Terlemelerinin Azalması için Neler Yapmalıdır?

Aşırı Terlemesi Olanlar Terlemelerinin Azalması için Neler Yapmalıdır?

Aşırı terlemesi olanlar parfüm ve deodorant, elma sirkesi, yeşil çay, karbonat, zerdeçal, kuru nane gibi doğal, bitkisel ürünleri hekim onayıyla kullanabilir. Bu yöntemler özellikle aşırı terleme sonucu oluşan kötü kokuyu gidermede etkili olabilir. Aşırı terlemede uygulanan bitkisel çözümlerin geçerliliği kanıtlanmamıştır. Ellerde terleme, aşırı terleme sorununu çözmek için uzman hekiminizden destek alarak hekiminizin önerdiği bitki ilaç ve tedavi yöntemlerini uygulamalısınız. Soğuk su tüketimi vücut ısısını dengelediği için aşırı terlemeyi büyük ölçüde engelleyebilir. Ayak terlemesi nasıl geçer? Düzenli ve sık sık soğuk su içmeniz alkol ve sigarayı azaltarak tamamen bırakmanız aşırı ter oluşumunu önemli ölçüde önleyebilir.

Vücudun haftada 3 kez antiseptik şampuan ile yıkanması ter, kötü koku oluşumunu gidermede yüksek etkili olabilir. Stresli aktivitelerden uzak durma, vücut bakımı, hafif spor yapma, hazır yiyecekleri azaltma gibi pek çok uygulama kilo kontrolünü sağlamanın yanında ter oluşumunu minimum seviyeye indirebilir. Aşırı terlemeye ne iyi gelir Sentetik kumaş yerine doğal ipliklerden yapılan kumaşları tercih etme, çinko içeren besin, mineral, su ve soda tüketimi de aşırı ter üretimini en az seviye indiren tedavi yöntemleri arasında sayılabilir. Aşırı terleme hakkında detaylı bilgi almak ve önleyici ürün gruplarını görüntülemek için Trendyol sitesine veya mobil uygulamasına tek tıkla hemen ulaşabilirsiniz.