Yenidoğan Bebek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Yenidoğan Bebek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Yenidoğan evresi, doğumdan sonraki ilk 28 gündür. Bağışıklık sistemi gelişmemiş olarak doğan bebekler bu dönemde ek beslenme ve tıbbi bakıma ihtiyaç duyarlar. Yenidoğan bebek bakımı bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için oldukça önemlidir. Yenidoğan bebeğin sağlığı ve temizliği için günlük bakım yapılmalıdır. Peki yenidoğan bebek bakımı nasıl yapılır? Gelin, birlikte inceleyelim.

Yenidoğan Bebek İhtiyaçları Nelerdir?

Yenidoğan Bebek İhtiyaçları Nelerdir?

Yenidoğan bebekler her zaman özel bir şekilde bakılmalıdır. Bir çocuğun sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyümesi için; beslenme, hijyen, uyku, sağlık kontrolleri gibi faktörler çok önemlidir. Öncelikle, bebeğinizi emzirmeniz, uygun besinleri vermeniz ve hijyen kurallarına uymalısınız. Uyku, bebekler için çok önemlidir. Yenidoğan bebeklerin uyku şekilleri çoğu zaman değişebilir. Bebeğinize konforlu bir uyku alanı yaratmak için özel olan ürünleri tercih etmelisiniz.

Bebeğin ilk beslenmesi doğumdan sonraki ilk 30 dakika ila bir saat içinde gerçekleşir. Emzirme sıklığı bebeğin isteklerine göre değiştirilmelidir. Verilmesi gereken en önemli besin anne sütüdür. Yenidoğan bakım ve beslenmesi için öncelikle bebeğin temel ihtiyaçları belirlenmelidir. Yenidoğan bebek ihtiyaçları şöyle sıralanabilir; bebek yatağı, yorgan, bebek havlusu, tulum, biberon, biberon ısıtıcısı, bez, şampuan ve banyo ürünleri, mama kaşığı, beslenme sandalyesi, araba çocuk koltuğu, bebek sulukları ve uyku arkadaşları…

Yenidoğan Bebeklerde Göz Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Yenidoğan Bebeklerde Göz Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Yenidoğan bebeklerin göz kanalları çok küçüktür. Bebeğin göz kanalları masaj ve bakım ile açılabilir. Bebeğin gözünde çapak olabilir. Çapak beyaz renkte ise bebeğin gözünde bir sorun yoktur. Ancak göz dibinde sarı ya da yeşil çapaklar varsa doktora başvurulmalıdır. Gözlerine masaj yapmadan ya da temizlemeden önce mutlaka ellerinizi dezenfekte etmeniz gerekir.

Bebeğin gözlerini temizlemek için pamuğu ılık suyla ıslatarak içten dışa doğru silebilirsiniz. Sarı veya yeşil akıntı varsa gözü dışarıdan içeriye doğru temizlemelisiniz. Bebeğinizin gözlerine her gün birçok kez masaj yaparak enfeksiyonu önleyebilirsiniz. Steril göz mendilleri de akıntının gözün içine girmesini engellemek için kullanılabilir. Doktorlar bebeklere birkaç göz muayenesi yaparlar. Bu muayeneler ile birlikte bebeklerinin gözlerinin sağlıklı bir şekilde gelişip gelişmediği takip edilebilir.

Yenidoğan Bebek Banyosu Nasıl Yaptırılır?

Yenidoğan Bebek Banyosu Nasıl Yaptırılır?

Yaygın olarak doğumdan 8-12 saat sonra, hastaneden ayrılmadan önce bebeğin yıkanması gerektiğine inanılmaktadır. Suyla temas, bebeğin göbek kordonunda hızlı bir şekilde enfeksiyon gelişmesine neden olabilir. Buna ek olarak, yeni doğmuş bir bebek çevresine alışma fırsatı bulamadan su ile tanıştığı için korkabilir. Bu sebeple en başta bebeğinizin vücut temizliğini nemli havlular ile de yapabilirsiniz. Bebek banyoları genellikle, göbek bağının çıkarılmasını takiben (doğumdan 5-15 gün sonra) yaptırılır.

Bebekler çok hassas olduğundan, banyo esnasında çok dikkatli olunmalıdır. Bebek banyosu sırasında bazı önemli kurallara uymak gerekir. Bebek banyosunda sıcaklık 37-38 derece arası olmalıdır. Ortam sıcaklığı ayarlandıktan ve su gerekli sıcaklığa ulaştıktan sonra bebeğinizi yıkamaya başlayabilirsiniz. Ilık suya batırılmış bir pamuk veya yumuşak bir havlu ile göz çevresini temizleyebilirsiniz. Bebeğinizin saçını yıkamak için bol su kullanmalısınız. Bebeğiniz sırt üstü yatıyorsa, suyun yüzüne gelmesini önlemek için boynunun arkasını destekleyebilirsiniz. Bu aşamada özel yenidoğan küvetlerini de tercih edebilirsiniz. Yenidoğan bebek kıyafetlerini ve tüm anne bebek bakım ürünlerini Trendyol’dan hızlı bir şekilde inceleyerek kolaylıkla sipariş edebilirsiniz.