Sporcular Neler Yemeli?

Sporcular Neler Yemeli?

Sporu beslenmesi oldukça önemli ve üzerinde durulması gereken bir konudur. Yapılan spor faaliyetine göre beslenme şekilleri farklılıklar gösterse de ana hedef performansı artırmak ve bütüncül bir şekilde vücudu desteklemektir. Tüketilen gıdalar sporcunun yaşamını sürdürme ve kondisyonunu korumada yapıcı veya yıkıcı rol oynayabilir. Bu nedenle kişinin yaşına, cinsiyetine, psikolojik durumuna ve yaptığı spor faaliyetini en uygun şekilde beslenme programı oluşturulmalıdır.

Sporcu Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Sporcu Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Beslenme programını yapmadan önce dikkat edilmesi gereken hangi sporcu besinleri kullanılmalı sorusudur. Örneğin boks, ağırlık kaldırma gibi güce dayalı spor faaliyetlerinde protein ağırlıklı özel sporcu besinleri tüketilmektedir. Genel olarak spor faaliyetlerine sporcular neler yemeli ve sporcular nasıl beslenmeli konusu hassasiyet gerektiren bir konudur. Günümüzde bireylerin yaptıkları spor faaliyetleri altıya ayrılabilir. Bunlar dayanıklılık gerektiren, dayanıklılık ve kuvvet gerektiren, mücadele gerektiren, takım oyunculuğu gerektiren kuvvet gerektiren ve hızlı bir kuvvet gerektiren sporlardır. İlk olarak dayanıklılık gerektiren maraton, yürüyüş sporcular neyle beslenir? Bu tür sporcular genel olarak %60 karbonhidrat, %25 yağ, %15 protein ağırlıklı beslenir. Kano, dağcılık gibi hem dayanıklılık hem de kuvvete dayalı sporlar %56 karbonhidrat, %27 yağ, % 17 protein ağırlıklı beslenirler. Kuvvete dayalı sporlarda ise genellikle %50-60 civarı karbonhidrat, %25-30 yağ ve %15-20 protein dengesi kurulmaktadır. Buradan yola çıkarak sporcunun yaptığı sporun harcadığı efora ve çalıştırdığı kas kaslara göre sporcular ne yemeli ne yememeli belirlenmektedir.

Sporcular Günlük Ne Kadar Protein Almalı?

Sporcular Günlük Ne Kadar Protein Almalı?

Detaylı bir şekilde ele alınan gibi sporcu beslenmesine dikkat etmelidir. Karbonhidrat, yağ ve proteinleri mutlaka almalı sporcu besini supplementler tüketmelidir. Bu supplementler içerisinde genellikle sağlık ve kondisyon destekleyici vitamin, mineral, aminoasit gibi gıda takviyeleridir. Sporcunun alması gereken protein miktarı ise yine sporcunun ihtiyacına yöneliktir. Örneğin bir koşucunun ihtiyaç duyabileceği protein miktarı oranı %15 iken kuvvete dayalı faaliyetlerde %20’ye kadar yükselebilir. Bu nedenle beslenme konusunda dikkatli olunmalıdır. Normal bireylere bakıldığında ise durum biraz daha farklılaşabilir. Örneğin spor yapmayan ve efor sarf etmeyen bireylerin güce dayalı sporcuların ihtiyacı olan protein miktarına ihtiyaçları yoktur. Günde ortalama kiloya göre incelendiğinde 1kg’da 1,2-1,4 gram protein alınması doğru olacaktır. Kendi kilonuza ve yaptığınız spora göre ihtiyaç duyduğunuz protein miktarını belirleyebilirsiniz.

 Özel Sporcu Besinleri Nelerdir?

Özel Sporcu Besinleri Nelerdir?

Özel sporcu besinleri nelerdir sorusu bir çok kişi tarafından merak edilmektedir. Günümüzde supplementler adı verilen gıda takviyeleri bulunmaktadır. Sporcunun ihtiyaç duyabileceği vitamin, mineral, aminoasit, lifleri yağ asitleri gibi içerisinde bulunmaktadır. Ağız yolu ile kullanılan bu gıda takviyeleri hap, kapsül veya sıvı formuna sahiptirler. Son yıllarda vücut geliştirmeden koşuya kadar pek çok sporcu supplementlerden yararlanmaktadır. Bu nedenle sporcu sebzeleri, meyveleri, kuru gıdaları, süt ve süt ürünlerini eksik etmemelidir. Tüm bunların yanı sıra besinlerin kalori hesaplamaları bilinmelidir. Vücudu desteklemeyecek gıdalar tüketilmemelidir. Örneğin yumurta, süt, peynir, kırmızı et, beyaz et, balık, kuruyemiş çeşitleri (badem, ceviz, fındık) sıklıkla öğünlerde yer almalıdır. Peki sporcu ne yememeli ve hangi gıdalardan uzak durmalıdır. İlk olarak işlenmiş hiç bir gıda mutfağa girmemelidir. Yağlı ürünler ve içerisinde katkı maddesi olan ambalajlı ürünlerden uzak durulmalıdır. Bir sporcunun gücünün doğru besinler olduğu unutulmamalıdır. Siz de ihtiyaç duyduğunuz sağlıklı sporcu besinlerine ve supplementler çeşitlerine uygun fiyatlarla Trendyol’dan ulaşabilirsiniz.